Виена, от летище Швехат до гара Зюдбанхоф

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Postman
Автомобил:
Двигател:

Виена, от летище Швехат до гара Зюдбанхоф

Мнениеот Postman » Пон 10 дек 2007 11:00

Колеги, налага ми се утре да стигна от летището на Виена до ж.п. гара Зюдбанхоф (Sudbahnhof). Проверих на сайта на австрийската железница www.oebb.at какви връзки има и оттам ми върна 2 възможности - автобус и влак. Предпочитам това, което ще ме закара по-бързо, но също подозирам че тръгват от различни места, както и че билетите за тях се купуват от различни места.
Ако някой е запознат с транспортната система около виенското летище, както и самата Виена, моля нека удари едно рамо като ми отговори на следните питанки:
- трудно ли е да се намери мястото, откъдето тръгва този автобус и съответно билети за него къде се купуват;
- трудно ли е да се намери гарата, откъдето тръгва влака свързващ летището със Зюдбанхоф;
- някакви специфични проблеми ако има - например огромни опашки за билети, билети само от автоматите, невъзможност за плащане с карта и други от този род?
Летя утре, така че ако ме ориентирате днес би било чудесно :D
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
Papa_Dock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Papa_Dock » Пон 10 дек 2007 11:12

Съжелявам несъм пътувал с влакчето нито с буса от летището знам някои неща не са много но може и да са ти полезни
Като начало внимавай щото е пълно с крадци на летището.Ако пътуваш с автобусчето ще намериш лесно спирката билетчето или от автомат отвън или вътре в него.Само че аз знам че то спира пред операта, което не е малко път до Гарата ако си с багаж.За влакчето нямам идея никаква.Това мога да помогна ако разбера нещо евентуално по късно към 14 часа ще пиша пак :D

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 10 дек 2007 11:16

купи си карта на Виена :wink:
много е лесно с нея

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пон 10 дек 2007 11:26

Автобусите са веднага след като излезеш от летището. Влакчетата също. Има S-ban, но не се сещам дали стига директно до Sudbahnhof или трябва да се прекачиш някъде. Има и екпресно влакче до центъра, но е по скъпо - 9 евро в едната посока. Както вече ти каза santo_trafficante, вземи си карта на града, с нея трудно ще се объркаш. Също така ако ще пътуваш по време на престоя си там с градски транспорт си купи карта. Аз съм ползвал такавяа за 3 дни, мисля че беше 12 евро, трябва да провериш обаче дали включва пътуването до летището.

Потребителски аватар
Postman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Postman » Пон 10 дек 2007 11:27

Papa_Dock, ще внимавам за крадци, благодаря за съвета! Предполагам, че повечето крадци дори говорят български :lol: , но няма защо да им отделяме повече време в момента.
santo_trafficante, относно картата на Виена - няма да обикалям из Виена, нито ще разглеждам забележителности, трябва да отида до въпросната гара и продължавам към Чехия с друг влак, така че картата не ми помага конкретно сега, но пък не пречи да си купя, прав си :) .

Потребителски аватар
Postman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Postman » Пон 10 дек 2007 11:30

Mar написа:Автобусите са веднага след като излезеш от летището. Влакчетата също. Има S-ban, но не се сещам дали стига директно до Sudbahnhof или трябва да се прекачиш някъде. Има и екпресно влакче до центъра, но е по скъпо - 9 евро в едната посока. Както вече ти каза santo_trafficante, вземи си карта на града, с нея трудно ще се объркаш. Също така ако ще пътуваш по време на престоя си там с градски транспорт си купи карта. Аз съм ползвал такавяа за 3 дни, мисля че беше 12 евро, трябва да провериш обаче дали включва пътуването до летището.

Ето това ме интересуваше, благодаря!
Излизам от терминала "Пристигащи" и хващам автобуса, мисля номера е 1189 или нещо от този род, четох че си пише и направлението (Зюдбанхоф). Надяввам се и шофьора да продава билети, тогава трудно ще се объркам наистина.

Mar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Mar » Пон 10 дек 2007 11:31

Postman написа: трябва да отида до въпросната гара и продължавам към Чехия с друг влак, така че картата не ми помага конкретно сега, но пък не пречи да си купя, прав си :) .

Ако си за Прага ( възможно е да има и до други градове ), имай предвид, че от летището има рейсове, които пътуват директно дотам - 18 евро е билета ( или поне беше толкова пролетта ) :wink:

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 10 дек 2007 11:33

Mar написа: Аз съм ползвал такавяа за 3 дни, мисля че беше 12 евро, трябва да провериш обаче дали включва пътуването до летището.
тц 18.50е е за 3 дена казват и Виена карта

Изображение

може и на Имейл да ти я пратя да си я разпечатиш

Потребителски аватар
Postman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Postman » Пон 10 дек 2007 11:40

Не отивам в Прага, а в Бърно. Има директни автобуси, но те са в много неудобно за мен време - сутрин и вечер. Има и други, които минават през Братислава и там трябва да се прекачвам, но като теглих чертата, се оказа че с влак от Зюдбанхоф ми е най-бързо (въпреки че трябва и него да сменя в Брецлав и да се кача на Интерсити експреса).
Ако имате още съвети, давайте - всичко е от полза :).

Потребителски аватар
Postman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Postman » Пон 10 дек 2007 11:42

Да, прати ми я моля те тази карта да я имам за всеки случай.
post_man@mail.bg
Благодаря още веднъж!

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Пон 10 дек 2007 17:40

Имам приятели, които от 10 години работят като таксиметрови шофьори във Виена. Ако желаеш пусни ми едно ЛС да ти дам телефоните - ще ти помогнат със сигурност :)

Потребителски аватар
Postman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Postman » Пон 10 дек 2007 17:54

Благодаря за предложението, но таксиметрова услуга, макар че друг ще ми плаща разходите, не е това, което търся.

Потребителски аватар
anger
Двигател:

Мнениеот anger » Пон 10 дек 2007 17:57

Имах предвид да ти дам телефони, за да те упътят.

Потребителски аватар
Postman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Postman » Пон 10 дек 2007 18:04

Сега вече те разбрах :oops: .
Ами честно казано, проблема ми се състои в това да се занеса от летището до въпросната гара, за което трябва да уцеля точния автобус и мястото от което тръгва.
Струва ми се, че няма защо да ги притеснявам твоите приятели, след като мога да питам на информацията или пък някой случаен минувач.
Та благодаря отново за предложението, но няма да се наложи да им звъня според мен :) .

Потребителски аватар
anger
Двигател:

Мнениеот anger » Пон 10 дек 2007 18:11

ОК
Успех :wink:

Върни се в “Пътеводител”