Следната ситуация:
За пътуване на дете към/от БГ е неодходим документ, с който единия родител упълномощава придружаващия детето родител, че е съгласен този да придружава детето.
Ако например бабата пътува с детето от БГ към Германия, то този документ се подписва от двамата родители и се издава на името на бабата.
Документа се издава от БГ консулство в Германия, двамата родители трябва да присъстват лично и да се подпишат "на място"
Проблема ми е следният:
Издадоха ми квитанция за "заверка на подпис". Документите (заверките) за с дата на валидност до края на 2008, защото "се издавали за 1 година". Струва ми се малко нелогично това пълномощно да е с определен срок, защото:
1. Подписа ми няма да се промени в следващата година
2. Всяка година ли трябва да казвам "Да, съгласен съм..."?
3. Цялата процедура доста дразни, защото това значи, че всяка година ние трябва 2 дни отпуска да жертваме и 100 евро пътни разходи за тоя дето вее върбите.
има ли начин "Заверка на подпис" да е безсрочна?
Отделно от това ми направи впечатление, че ми взеха 4 пъти таксата, имахме 3 пълномощни:
аз упълномощих жената
тя упълномощи мен
ние двамата упълномощихме едната баба
Прави общо 4 подписа, но те са еднакви все пак на всички документи, сиреч са общо само 2 различни подписа...Или се брои действително всеки един подпис?
Правен въпрос: Заверка на подпис
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- Insect
- Автомобил:
- Двигател:
ciucci_galant написа:Не съм родител, но ми е любопитно дали не може в случая да се направи пълномощно до навършване пълнолетието на детето.
Неможе... musura го е написал. Представи си, че си промениш мнението... какво правим?
А иначе колега, незнам за Немско, но в България, пълномощното се пише, подписва и от двамата родители и се заверява при нотариус. Цялото удоволствие е 5лв и стотинки. Издава се за срок от една година.
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Insect написа:Цялото удоволствие е 5лв и стотинки. Издава се за срок от една година.
В Немско е 6 евро, ама не е там проблема. Проблема е че всяка година трябва да пътуваме двамата родители ххх км, за да го издадем, сиреч всеки един от нас губи един дневен надник от тая работа, пък и един ден отпуска. Това страшно дразни...Мислех си дали не може по някакъв начин да се заверят подписите ни в консулската служба, и след това документа да си го поръчвам всяка година от разстояние, като сравнят подписите...
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Принципно, такъв документ искат само за да НАПУСНЕ страната дете, което е български гражданин. Не е пълномощно, а декларация, и се подписва от единия родител, ако детето пътува само с другия, или от двамата родители, ако никой от тях не пътува с детето. По принцип, ако в този документ /декларацията/ не е написано нищо, се смята за безсрочен. Въпросът обаче е, доколко гранична полиция ще зачете документ, който е заверен например преди 2 години. Когато бях помощник-нотариус съм заверявал много такива документи, без в тях да упоменаваме срок, и никой не се е върнал да каже, че нещо не е наред. Затова принципно няма проблем да се завери такъв документ, без в него да се упомене срок. Ето ви и премерен текст на такава декларация от единия родител, когато детето пътува с другия:
Когато декларацията е от двамата родители, просто и двамата фигурират като декларатори, а в декларацията се описва с кого ще пътува детето, или че ще пътува само.
ДЕКЛАРАЦИЯ
Подписаният/ата ......., ЕГН ....., л.к. № ......./.....200...г. от МВР – ............
ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ
Съм съгласен сина ми (дъщеря ми) ............, ЕГН ............., паспорт № ............../........200...г. от МВР – ............, да пътува без мен в чужбина /може да се посочи и точно държавата/, придружаван от майка си (баща си) ............, ЕГН ........., паспорт № ........../.........200...г. от МВР – ...........
Декларатор:
Когато декларацията е от двамата родители, просто и двамата фигурират като декларатори, а в декларацията се описва с кого ще пътува детето, или че ще пътува само.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Аз,когато нямах още 18 и трябваше да пътувам извън БГ (до Италия в случая) беше много по-просто.Отиват двамата родители заендо с човека,с който ще пътувам при нотариус.той си има готова бланка за подобен род пълномощно и реално се попълват данните на родителите,детето и този,с който ще пътува.Пълномощното се подписва пред нотариуса,заверява се с печата на съответния нотариус и няма проблеми.Искат го само на излизане от България.....натам никой не го и иска....
Успех!
Успех!
- Adnan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re:
dobrin написа:Принципно, такъв документ искат само за да НАПУСНЕ страната дете, което е български гражданин. Не е пълномощно, а декларация, и се подписва от единия родител, ако детето пътува само с другия, или от двамата родители, ако никой от тях не пътува с детето. По принцип, ако в този документ /декларацията/ не е написано нищо, се смята за безсрочен. Въпросът обаче е, доколко гранична полиция ще зачете документ, който е заверен например преди 2 години. Когато бях помощник-нотариус съм заверявал много такива документи, без в тях да упоменаваме срок, и никой не се е върнал да каже, че нещо не е наред. Затова принципно няма проблем да се завери такъв документ, без в него да се упомене срок. Ето ви и премерен текст на такава декларация от единия родител, когато детето пътува с другия:ДЕКЛАРАЦИЯ
Подписаният/ата ......., ЕГН ....., л.к. № ......./.....200...г. от МВР – ............
ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ
Съм съгласен сина ми (дъщеря ми) ............, ЕГН ............., паспорт № ............../........200...г. от МВР – ............, да пътува без мен в чужбина /може да се посочи и точно държавата/, придружаван от майка си (баща си) ............, ЕГН ........., паспорт № ........../.........200...г. от МВР – ...........
Декларатор:
Съжалявам, че повдигам стара тема.
Тази декларация е много полезна но имам и друго питане как седи въпроса когато детето пътъва само с единият родител и прекосява няколко европейски граници.
Тази декларация когато е на Български, ще бъде ли достатъчна.
На излизане от БГ ясно граничарите, ще я прочетат но, какво става да речем в Австрия или Унгария?
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Re: Правен въпрос: Заверка на подпис
Напълно е достатъчна.
Такива декларации искат само при напускане, изисква ги нашето законодателство, в чужбина няма проблеми, колкото и граници да се прекосяват.
Понеже прочетох доста глупости.
Декларация може да бъде направена само от единия родител в полза на другия, може от двамата за трето лице, може от двамата за самостоятелно напускане без придружител, като всички декларации могат да се правят до навършване на пълнолетие, един вид безсрочно!
Ако някой от родителите промени мнението си
/съгласието си/, има си законов ред за оттегляне на подобни волеизявления.
Такива декларации искат само при напускане, изисква ги нашето законодателство, в чужбина няма проблеми, колкото и граници да се прекосяват.

Понеже прочетох доста глупости.
Декларация може да бъде направена само от единия родител в полза на другия, може от двамата за трето лице, може от двамата за самостоятелно напускане без придружител, като всички декларации могат да се правят до навършване на пълнолетие, един вид безсрочно!
Ако някой от родителите промени мнението си

- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
А и друго нещо се сетих.
Аз за две години откакто съм в Нотариална Кантора никой никога не е проверил Декларациите, които издаваме и касаят напускането на РБ от лица ненавършили пълнолетие.
Има регистри за какво ли не, но не и за този важен елемент. Ние ги съхраняваме тука в едни класьори за всеки случай, но никой не ги проверява.
Щеше да е много лесно, ако има регистър и Митничарите имат 24ч. достъп до него, влизат, виждат има ли валидна декларация, няма ли, оттеглена ли е от единия или двамата родители....., ама това е друг въпрос.
Принципно декларациите се правят в два екземпляра, като един остава в кантората.
Аз за две години откакто съм в Нотариална Кантора никой никога не е проверил Декларациите, които издаваме и касаят напускането на РБ от лица ненавършили пълнолетие.
Има регистри за какво ли не, но не и за този важен елемент. Ние ги съхраняваме тука в едни класьори за всеки случай, но никой не ги проверява.
Щеше да е много лесно, ако има регистър и Митничарите имат 24ч. достъп до него, влизат, виждат има ли валидна декларация, няма ли, оттеглена ли е от единия или двамата родители....., ама това е друг въпрос.
Принципно декларациите се правят в два екземпляра, като един остава в кантората.
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
И аз да допълня нещо: От няколко години масово се практикува "живот на семейни начала", без брак. Оттам произтича, че фамилиите на 2та родители са различни, а детето носи фам. на бащата. В такъв случай задължително се носи и акта за раждане (български или чуждестранен такъв, преведен и достоверно заверен). Многократно изпробвано на БГ границата от нас във всякакви варианти - даване на всички документи, нарочно непредставяне на акта (за да видим дали ще ни го искат) и т.н.
В това отношение реакцията на БГ митничарите винаги е била 100% една и съща - винаги искат да видят и акта. Преди години искаха даже да си носиш копия на декларацията и на акта и да им оставиш по 1, но това отдавна вече не са ни го искали.
В това отношение реакцията на БГ митничарите винаги е била 100% една и съща - винаги искат да видят и акта. Преди години искаха даже да си носиш копия на декларацията и на акта и да им оставиш по 1, но това отдавна вече не са ни го искали.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”