ТАП КАК ДА РАЗБЕРА МАКСИМАЛНОТО ПРЕДВАРЕНИЕ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
milenkrastew
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот milenkrastew » Чет 13 дек 2007 11:49

mirovasi написа:А някой да е подкарвал 2Е на метан и колко предварение му е дал.Аз съм му дал 12,5 при повече ми се стори че не върви.

1.8abs - проба- грешка
- двигателя на бензин е +6 гр
тап-на +6 е ок , на +12 пак но май гори повечко - сега го тествам
разсъждавам да се върна на +9 за мин разход

на 2е какъе е разхода в града студен-студен- 2-3 км и гасене после пак така- че водих спор с колега по темата?

neronika
Автомобил: Seat Cordoba Vario 1.9TDI
Двигател: AGR

Мнениеот neronika » Чет 13 дек 2007 14:26

Съжелявам за некомпетентността си, но някой би ли ми обяснил как се задава, настройва или какво е там това предверение и от къде. :roll: Благодаря предварително! :wink:

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

tasp

Мнениеот lozan67 » Чет 13 дек 2007 20:13

Зависи с какъв ТАП си. При тоя на Рунел е с джъмпери.

qnis3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот qnis3 » Чет 13 дек 2007 20:47

Та те повечето са с джъмпери само някой от най новите модели са с комп. което според мен не е много удачно. Някой имат и джъмпери и версий специялно за някой видиве инжекций. За тези мотори най добре е да е +6град.

Потребителски аватар
kalinveliki
Автомобил: VW T4
Двигател: 2.4D
Контакти:

Мнениеот kalinveliki » Чет 13 дек 2007 22:40

Някой ако ми каже къде могат да ми барнат центровката в сервиз на стенд ще му бъда благодарен. моля пуснете лични!
Благодаря :idea:

Потребителски аватар
IVD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот IVD » Пет 14 дек 2007 9:53

1.8 АБС на 9 градуса има най-добра динамика и разход според моя опит :roll:

ivo123
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivo123 » Пет 14 дек 2007 11:11

IVD написа:1.8 АБС на 9 градуса има най-добра динамика и разход според моя опит :roll:

6+9 градуса.
15 не са ли много?

Потребителски аватар
auubau
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот auubau » Пет 14 дек 2007 23:34

ivo123 написа:
IVD написа:1.8 АБС на 9 градуса има най-добра динамика и разход според моя опит :roll:

6+9 градуса.
15 не са ли много?
И на мен ми се струват много. На мене дори при 7,5 градуса ми правеше детонации при условие, че центровката на делкото си е на 6 градуса(т.е. нормална), но наистина на 9 вървеше по-добре май :roll: . Срува ми се обаче, че всичко зависи от настройката на кривата на предварението на съответния ТАП.

qnis3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот qnis3 » Съб 15 дек 2007 0:05

Колегата е с ТАП направен специялно за вашите коли АЕБ ДИС92. Има и ламбда контрол ЛАНДИ РЕНЦО А/1 В/05 така че сместа не може да е бедна нито богата и отгоре на всичкото колата варви като на бензин с доста приличен разход. На някой мотори даже им понася 12град. и работят перфекно разбирасе с ламбда контрол. При не правино реголиране на качеството *богата* се получават детонаций на по малко предварение. Така че може и да е от това, да се появяват детонацийте при вас.

Потребителски аватар
IVD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот IVD » Съб 15 дек 2007 10:06

ivo123 написа:

6+9 градуса.
15 не са ли много?

Не е 6+9, а 9 доколкото разбрах от упътването!

mirovasi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mirovasi » Нед 30 дек 2007 14:40

milenkrastew написа:
mirovasi написа:А някой да е подкарвал 2Е на метан и колко предварение му е дал.Аз съм му дал 12,5 при повече ми се стори че не върви.

1.8abs - проба- грешка
- двигателя на бензин е +6 гр
тап-на +6 е ок , на +12 пак но май гори повечко - сега го тествам
разсъждавам да се върна на +9 за мин разход

на 2е какъе е разхода в града студен-студен- 2-3 км и гасене после пак така- че водих спор с колега по темата?

Грацко 10лв/100км при зимни условия и каране средно в града 5-10 км и гасене.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 30 дек 2007 20:03

Аз на 1.8 АБС получих най-добър ефект при предварение 6 градуса.При 9 вече леко губи динамика във високите обороти.При 6 засега върви на убиване (като на бензин) а за разхода още незнам ама съдейки по диодната индикация за количество газ в бутилката яде по-малко от преди (реди мнавах около 90км и последния диод при пълна бутилка започваше да пригасва.Сега пригасва на около 120км).
Центровката на бензин ми е правена изцяло на белези без газ анализатори и т.н. при смяната на ангренажа което ми гарантира,че при зададен аванс от ТАП-а 6 градуса е точно толкова спрямо заводските данни за работа на бензин.
Успех!

Потребителски аватар
Rakood
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rakood » Нед 30 дек 2007 20:31

zfa159 написа:Аз на 1.8 АБС получих най-добър ефект при предварение 6 градуса.При 9 вече леко губи динамика във високите обороти.При 6 засега върви на убиване (като на бензин) а за разхода още незнам ама съдейки по диодната индикация за количество газ в бутилката яде по-малко от преди (реди мнавах около 90км и последния диод при пълна бутилка започваше да пригасва.Сега пригасва на около 120км).
Центровката на бензин ми е правена изцяло на белези без газ анализатори и т.н. при смяната на ангренажа което ми гарантира,че при зададен аванс от ТАП-а 6 градуса е точно толкова спрямо заводските данни за работа на бензин.
Успех!

Колега обясни ми как центровката ти е правена само на белези че аз нешто немога да свана нали след като поставиш на белези всички зъбчатки трябва да знаеш и самото делко каде да го позиционираш само два градуса ако е настреани и има голямо значение

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 30 дек 2007 20:38

Ами честно казано центровката ми е правена в Хеед-91 заедно с пълното обслужване на колата.Прави се със стробоскоп като се засича по белезите на маховика (незнам дали пи моя Пасат засичат точно по белезите на маховика ама по принцип така го правят) и се гласи на заводския аванс,препоръчан от производителя (те там си имат книги и си пише).
Мисълта ми беше по-скоро друга - не е центрована на бензин по познатия начин - забит газов анализаор отзад в ауспуха,гледат показанията и въртят делкото докато изкара прилични стойности и вървеж...
Успех!

Потребителски аватар
Rakood
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rakood » Пон 31 дек 2007 15:52

zfa159 написа:Ами честно казано центровката ми е правена в Хеед-91 заедно с пълното обслужване на колата.Прави се със стробоскоп като се засича по белезите на маховика (незнам дали пи моя Пасат засичат точно по белезите на маховика ама по принцип така го правят) и се гласи на заводския аванс,препоръчан от производителя (те там си имат книги и си пише).
Мисълта ми беше по-скоро друга - не е центрована на бензин по познатия начин - забит газов анализаор отзад в ауспуха,гледат показанията и въртят делкото докато изкара прилични стойности и вървеж...
Успех!

Така става че това дето го беше написал изглеждаше малко нелепо но и повечето газаджии които са си позволили да си купят газанхализатор си имат и стробосткоп така че пак си дават подходящото предварение.
обаче аз смятам че на нашите стари коли най добър ефек може да се постигне само опитно с тестово шофиране и за центровка на бензин и 100% тово за настройката на ТАП за мен коли по стари от 5 год или минали над 100 000 км вече всички двигатели работят индивиуално и подобни настрйки се правлят само тестово за всяк кола ;)

Върни се в “Автогазови уредби”