Правен въпрос за самоуправство върху идеални части на имот

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
opiten
Автомобил:
Двигател:

Правен въпрос за самоуправство върху идеални части на имот

Мнениеот opiten » Пон 17 дек 2007 10:14

Възникна ми следната ситуация : живея в блок ново строителство и на партерниа етаж има магазини, които останаха собственост на фирмата строител. Преди няколко дена те поставиха без уведомение и съгласие на които и да е били, колчета по ръба на тротоара покрай магазините за да не можем ние да паркираме автомобилите си там. Земята под блока е собственост на всички собственици на жилища в блока, и никой не е давал разрешение тези колчета да бъдат поставени, както това не е било взимано като решение на общо събрание и не е съставян протокол. Интересуваме какво може да направим по случая и законно да остраним тези колчета?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пон 17 дек 2007 10:37

1. мисля че в нотариалния ти акт изрично трябва да е упоменато че притежаваш идеални части от земята. ако не е-не си собственик нищо че си мислиш. казвам го от опит-има построен блок на моя земя която строителя не прехвърли в срок и я хвана давност-съответно аз отказах да я прехвърля на идеални части и сега съм си собственик на земята-ако падне блока-всички го духат...
2. доколкото ми е известно паркирането на тротоара е забранено така или иначе-колчетата си мисля че са добре поставени в случая... :roll:

Потребителски аватар
opiten
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот opiten » Пон 17 дек 2007 10:41

имаме нотариален акт, в които пише че притежаваме част от земята, на която е построен блока. И аз съм против спирането по тротоара, но когато строителя е построил голям блок с 130 апартамента а има парко места за 40 и всичко покрай нас е в стоежи, къде да си оставя колата? :)

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пон 17 дек 2007 10:45

:dontknow: типично българския отговор "ми опраай се" не те устройва-знам ама...mhihi

наистина махането на колчетата и паркирането по тротоара не е опция си мисля... а да съдиш строителя-иди гони михаля... не знам човек-опраай се...mhihi

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пон 17 дек 2007 10:45

пишеш жалба до главния архитект - ако ти си прав от общината ще ги махнат или ще задължат този дето ги е сложил да ги махне

мое лично мнение е, че всички тротоари трябва да се защитят с колчета с/у паркирането , щото съм се нагледал на такива дето само щото ги мързи да направят 2 маневри да застанат до тротоара или просто са некадърни шофери се катерят в/у него, а жена ми с количката с детето рябва да се чуде от къде да мине ......

Последна промяна от One на Пон 17 дек 2007 10:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пон 17 дек 2007 10:46

opiten написа: къде да си оставя колата? :)

Тоя въпрос много често го чувам от блондинки :wink:

Потребителски аватар
opiten
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот opiten » Пон 17 дек 2007 10:51

Geleto написа:
opiten написа: къде да си оставя колата? :)

Тоя въпрос много често го чувам от блондинки :wink:

Въпроса е че съм си платил за нещо, което съм възпрепятстван да ползвам. Ако бяхме правова държава, никой нямаше да разреши построяването на голям блок на малък парцел!!!

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пон 17 дек 2007 10:54

Платил си си да си паркираш колата на тротоара? Или аз нещо не разбрах!

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пон 17 дек 2007 10:56

opiten написа:
Въпроса е че съм си платил за нещо, което съм възпрепятстван да ползвам. Ако бяхме правова държава, никой нямаше да разреши построяването на голям блок на малък парцел!!!

за новото строителство
строителя е длъжен да осигури на всички апартаменти поне по едно паркоместа или гаражи!!!!
а тротоара никой не ти праче да си го ползваш като тротоар- да се разхождаш по него с кракомобила си :)

Потребителски аватар
opiten
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот opiten » Пон 17 дек 2007 11:06

One написа:
opiten написа:

за новото строителство
строителя е длъжен да осигури на всички апартаменти поне по едно паркоместа или гаражи!!!!
а тротоара никой не ти праче да си го ползваш като тротоар- да се разхождаш по него с кракомобила си :)

Еми не е осигурил такива, а вместо гаражи направи магазини, и сега и тротоара го заградиха, без да се спази :
Чл. 8. от Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост, който гласи : Всички поправки, подобрения и изменения в местата за общо ползване и по общите инсталации се извършват само по решение на общото събрание на етажната собственост.

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Пон 17 дек 2007 11:08

Кво нападнахте колегата, че паркира на тротоара? Нека всеки от вас който не е паркирал в-ху тротоар да извика силно... хммм не се чува... ЗНАЧИ НЯМА! Не виждам нищо лошо човек който е дал маса пари за ново жилище, да паркира пред него, пък ако ще и в магазините вътре да паркира...

Колега, ако законно неможеш да се отървеш от тях, гази ги с тира ... вероятно тия от магазините ще схванат намека ти :wink: :twisted:

:evil: :evil: :evil:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пон 17 дек 2007 11:13

opiten написа: Чл. 8. от Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост, който гласи : Всички поправки, подобрения и изменения в местата за общо ползване и по общите инсталации се извършват само по решение на общото събрание на етажната собственост.

а сега виж в ЗУТ какво са общи части на етажната собственост
тротоарите не са сред тях - съжалявам
а по същия тоз закон строителя е длъжен да Ви осигури места за автомобилите - него го съдете

Потребителски аватар
opiten
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот opiten » Пон 17 дек 2007 11:18

One написа:
opiten написа: Чл. 8. от Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост, който гласи : Всички поправки, подобрения и изменения в местата за общо ползване и по общите инсталации се извършват само по решение на общото събрание на етажната собственост.

а сега виж в ЗУТ какво са общи части на етажната собственост
тротоарите не са сред тях - съжалявам
а по същия тоз закон строителя е длъжен да Ви осигури места за автомобилите - него го съдете

мерси за тази информация. в този случай, кой решава какво да се прави на тротоарите или не? Кога е бил приет този закон за осигуряването на места за автомобилите, защото блока е бил построен 2006?

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пон 17 дек 2007 11:20

opiten написа: Кога е бил приет този закон за осигуряването на места за автомобилите, защото блока е бил построен 2006?

ЗУТ В сила от 31.03.2001 г.

Потребителски аватар
opiten
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот opiten » Пон 17 дек 2007 11:26

One написа:
opiten написа: Кога е бил приет този закон за осигуряването на места за автомобилите, защото блока е бил построен 2006?

ЗУТ В сила от 31.03.2001 г.

Мерси много колега, но в момента го чета и немога да намеря този текст. Да ли се сещате кой член и алинея да погледна?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”