Eлипси<> Окръжности ?

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Eлипси<> Окръжности ?

Мнениеот POLOver » Съб 17 сеп 2005 8:14

Колеги, бихте ли обяснили на лаика в кар-аудиото, каква е разликата между елипсите и стандартните(кръгли) говорители (изключая формата :lol: ) ? Интересува ме звученето, някаква съпоставка за размерите - примерно 6х9 на какъв диаметър съответства и такива неща...

ПС:Става въпрос за монтаж на задна кора.

10х :)

Потребителски аватар
didoboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didoboy » Съб 17 сеп 2005 8:37

Кръглите вадят по-добър бас и са за предпочитане пред елипсите, естествено завсият и моделите които съпоставяш и мястото с което разполагаш (в твоя случай с задната кора на Голфето нема да имаш такива грижи) :D За технически спецификации трябва некой от по вещите в занаята колеги да ти каже какво е що е.

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Съб 17 сеп 2005 9:14

Ми гледам сега в Авител има елипси Херц за 99лв. (За Herz DCX 690 стаа въпрос), а за тия пари мога да взема 17см кръгли (Пионер некви за ~ 120 лв)... Обаче като им гледам характеристиките - елипсите са от 45 Хц а кръглите (за тия пари) - от 60 Хц... Предполагам това са характеристики при отворен обем?

LiX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LiX » Съб 17 сеп 2005 17:49

Ти хубаво си избрал тези елипси ама до колкото знам на кората влизат 4х6 елипси, а тия са 6х9... така че ще трябва да режеш :wink:

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Съб 17 сеп 2005 18:18

Абе за кво говорите бе хора, кви отворен обеми......направо се хванах за главата!!!!

Елипсата вади по голям бас защото има по голяма мембрана, следователно може да избутва по голямо количество въздух......

Тоя Херц е прекрасен, аз имам елипси Херц в Голф-а само че мойта май са ECX690............

П.П. Не разбрах за коя кора се говори че влизали само 4x6!!!!

LiX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LiX » Съб 17 сеп 2005 18:22

prj57 написа:П.П. Не разбрах за коя кора се говори че влизали само 4x6!!!!

На Полото фабрично са 4х6 отзад, поне при мен е така

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Съб 17 сеп 2005 18:26

И не можеш да си изрежеш за 6x9!!! АИде бе аз на Голф-а нямах никви отзад...

LiX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LiX » Съб 17 сеп 2005 18:28

POLOver, погледни Lanzar VX693 - 90 кинта и отзивите са доста добри. Ето ти и ревю - http://www.dls.se/Test%20reports/269rutest3.jpg

LiX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LiX » Съб 17 сеп 2005 18:31

prj57 написа:И не можеш да си изрежеш за 6x9!!! АИде бе аз на Голф-а нямах никви отзад...
някой да е казал, че не можеш? кво се палиш толкова, исках да обърна внимание на POLOver да погледне какви точно му пасват и дали трябва се занимава и с рязане

Потребителски аватар
didodi
Автомобил: Amarok DOUBLE cab
Двигател: CSHA 2014
Контакти:

Re: Eлипси<> Окръжности ?

Мнениеот didodi » Съб 17 сеп 2005 19:11

[quote="POLOver"] Интересува ме звученето, някаква съпоставка за размерите - примерно 6х9 на какъв диаметър съответства и такива неща...quote] Ако не те кефят елипсите слагаш 20см. говорители , но многолентови вече са рядкост 8) , предимно басчета разни.Разликата в звука е единствено в по-големия размер на мембраната и от там по-добър бас спрямо 17см. говорител .

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Съб 17 сеп 2005 20:19

LiX написа:
prj57 написа:И не можеш да си изрежеш за 6x9!!! АИде бе аз на Голф-а нямах никви отзад...
някой да е казал, че не можеш? кво се палиш толкова, исках да обърна внимание на POLOver да погледне какви точно му пасват и дали трябва се занимава и с рязане

Братле, сори, не се паля просто ми се стори безмислено, тва че все е дно не може да се сложи квото искаш..... не съм искал да звуча грубо.....

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Нед 18 сеп 2005 12:44

На Полото фабрично са 4х6 отзад, поне при мен е така

Тц, колега... Аз никакви дупки нямам, мисля да си направя цяла кора - да не съсипвам оригиналната и да използвам по-плътен материал.
Доколкото разбрах елипсите се правят заради ограниченото място на кората, и няма някакви регламентирани ограничения за това каво ще сложиш (елипси<->fокръжности)?
Абе за кво говорите бе хора, кви отворен обеми......направо се хванах за главата
ми в хоме аудиото (където имам повече познания :lol: ) обема има огромно значение...

Ако не те кефят елипсите слагаш 20см. говорители , но многолентови вече са рядкост , предимно басчета разни.Разликата в звука е единствено в по-големия размер на мембраната и от там по-добър бас спрямо 17см. говорител
Има ли причина да не ме кефят :lol: :?:
Т.е. може ли да се познае какво има на кората само по качеството на звука(говорим за разлика м/у колони с цени ~120лв) :?:

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Нед 18 сеп 2005 13:31

Хоум аидио работи с други параметри заради различното приложение, там имаме повече обем (помещения) дето трябва да се узвучат.....

В колата е друго, и акустиката е друга, заради материялите и големината...... за бас ще ти трябва кутия, ако не слагаш суб за free air, но не съветвам, няма въобще добри отзиви от този вид басове....

Елипсите са прекрасни за твърд бас, някъде около 120-250 херца и със съчетанието на 2, 3 и 4 лентови могат идеално да попълнят звукови дупки в колата.....

20 см говоител си е направо 8 инчов бас..... използват се за mid bass driver въпреки че ако питате мен си е доста голям за тва нещо....по мощен е от елипсата, по тежък е...... мутирала 2 или 3 лентова нормална колона от 17см!!!!! :)

И накрая, ако си съчеташ музиката добре, няма да имаш липса на чистоти и разделяне на силата на звука в колата (аз имах проблем с високите отпред, бягаха ми за сметка на много баси из отзад)

LiX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LiX » Нед 18 сеп 2005 13:35

POLOver, щом ще си правиш нова кора си сложи едни трилентови 6х9 елипси! По-добре ще свирят от 17см трилентови говорители. За 120 кинта оптималното решение са елипсите според мен. Компонентна система също е добър избор ма за 120 кинта няма да намериш нещо хубаво.

Потребителски аватар
POLOver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLOver » Нед 18 сеп 2005 18:27

Мда... Събирам парички и слагам елипсите... За сега фаворит е горецитирания херц, ама още не съм се разстърсил как си требе :wink:

10х на всички за мненията :!:

Пък като почна да творя пак ще се обадя... А мисля и да снимам целия процес да стане нещо като DIY задна кора+озвучаване gruebel

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”