Пътувам до чехия... Някой да помага...

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
keksa
Автомобил: Golf VI
Двигател: CAXA
Контакти:

Пътувам до чехия... Някой да помага...

Мнениеот keksa » Чет 20 дек 2007 22:01

Значи колеги трябва ми някой който е пътувал скоро и знае колко пари трябва да сменя в динари че да не ме съдират гадните сърби и колко да сменя в унгарски пари че да не ме щавят Унгарците. И ако някой знае и може да каже в кои държави да зареждам. Пътувам с Форд Фокус- нов 1,6 дизел(около 6 или 7 литра/100км)

Последна промяна от keksa на Чет 20 дек 2007 22:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 20 дек 2007 22:06

Питай vaskoto1 и gr_kanev :wink:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 20 дек 2007 22:10

Ми да ме беше питал мене mhihi

Веднага след БГ-сръбската граница от дясно има менячница. Смени 25 евро. Ако ти останат, ще имаш и за връщане и ще си изчислиш колко да си докупиш като се връщаш :lol:

Потребителски аватар
Papa_Dock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Papa_Dock » Чет 20 дек 2007 22:10

Ахахаха колега Унгарците попринцип не са муфти и не щавят почти липсва корупция, а магистрални такси няма.И сега Сърбия там по тегаво идва вече внимавай със скороста освен ако нямаш примерно 5 евро с които искаш да се разделиш доброволно с две думи оглеждай се за ченгета щото щавят якоооо.И второто магистралните такси може да обмениш кинти на границата като влезеш в Сърбия може и с евро непомня с точност,(имам предвид че на путараните може да платиш с евро ( :D така се казват на сръбски магистарлните бутки на който се плаща) но май около 12 евро излиза да минеш през магистралата им.А и винетка за Унгария дане забравиш - цена нямам идея.Гориво ми където почне да ти свършва :lol:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 20 дек 2007 22:25

маджарския бензин е скъп... и пържат в курса :lol: Последното ОМВ в Сърбия е около 40 км преди унгарската граница.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 20 дек 2007 22:26

icoico написа:маджарския бензин е скъп... и пържат в курса :lol: Последното ОМВ в Сърбия е около 40 км преди унгарската граница.
на сръбско-унгарската граница има бензиностанция, която не е лоша. един местен с туарег зареждаше там

VesMil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VesMil » Чет 20 дек 2007 22:30

В Сърбия на Бензиностанциите на ЕКО има едни машинки които ти сменят Евро в Динари, отиваш на Бензиностанцията казваш на пича дето зарежда за колко искаш да сипеш в Евро и си правиш сметка колко Евро ще пуснеш в Джаджата и тя ти пуска Динари за тези Евро.
Не се лъжи да си купуваш предварително Динари.

Потребителски аватар
sashoskiora
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashoskiora » Чет 20 дек 2007 22:45

В Сърбия се плаща на три места може и в евро не е голяма разликата за Унгария,Словакия и Чехия си купуваш винетки от първата бензиностанция след като влезеш в съответната страна.Не купуваи цигари,унгарците имат нова наредба не повече от 2 кутии на човек и рискуваш да те дернат 100евро,ракията е забранена,а за виното по бутилка или 2 на човек.
Ако забравиш винетки не мисли че ще ти се размине на излизане проверяват.
Нафтата на излизане от СърбияOMV пълниш до горе и после в Чехия около магазини Olympia има по евтини бензиностанции.
В Сърбия можеш да бутнеш 5 евро на куките,но по натам не се и опитваи.В Унгария,Словакия и Чехия можеш да караш до 150,но наи добре е да караш като местните,като намалят намаляш и ти,те си знаят къде има камери и не стои в лява лента ако другата е свободна.
В градовете внимаваи за пешеходци и колоездачи като влезеш в Чехия.
Лек път :wink:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 20 дек 2007 23:23

В Унгария си чинно по закона, защото ще ти се разкатае фамилията ако попаднеш на ченге дето не е на кеф. Истории няма да разказвам, знам само че аз там карам плътно по устав, щото мои приятели-джамбази са си патили достатъчно там

Сърбия през деня до 120 (или 130, не помня вече), нощно време на магистралата там карам колкото позволява пътя, защото дори и да те лепнат (нощем) го има варианта да се разминеш "по братски"

Провери горе долу къв е курса за Унгария, че последния път един искаше на една бензиностанция да ми продава газта на 1 евро литъра.

В Сърбия аз сменям 50 Евро, които ми стигат за пълнене на гориво и ядене доволно от бензиностанция. Динарите, дето ти остават на връщане ги пълниш на гориво накрая и готово.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 20 дек 2007 23:36

унгарска винетка-за 4 дни излиза 7 еври, за месец излиза 18-по евтино е да вземеш 2 4дневни отколкото месечна. за чехия е по тънко месечната. все пак не знам за колко време отиваш.
путарините в сърбия са 3:
1 най голямата е 1050 динара (по спомен 0.027 лева/динар беше курса-октомври месец)
2 и 3 са по 400 динара.
за дизел не знам но в сърбия бензина беше яко скъп а газта беше евтина последно я гледах на връщане по 45 динара за литър газ.
в унгария обаче е по цифра.
там не съм зареждал-350 км. е цялата. преди границата сърбия/унгария има една бензиностанция MOL горивата са добри и на добри цени явно (нямаше газ и не зареждах аз там но когато пътувам с автобус-винаги там спират да зареждат).

ако нещо мога още да помагам-свиркай. :wink:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пет 21 дек 2007 11:28

Хайде да се разпиша и аз. Пътувах до Чехия (Прага) началото на юни 2007 година - не знам дали е скоро :roll: . Бях прочел доста мнения. Смених си евро (такова имах - може и левове) в чейндж-бюро в София (ако някой се интересува, мога да дам и адреса - нека не се счита за реклама) за сръбски динари, унгарски форинти, словашки и чешки крони. Точните числа са ми вкъщи (суми, курсове, ...) - най-късно довечера мога да ги споделя. Плащането в Сърбия е на т.нар. путарИни - 3 бр., като на отиване преди първата има пункт, на който натискаш бутон и ти излиза билетчето, а плащаш на следващия пункт. На следващите два просто плащаш. Плащането може да е както в динари, така и в евро (преди са деряли с курса, сега вече е почти без значение - аз лично плащах в динари). Внимаваш да не превишаваш скоростта (навсякъде !) - в Сърбия в нас. място 60, извън - 80, магистрала - 120. Специално там съм чувал че е хубаво преди да платиш, да спреш някъде (на бензиностанция, или друг пункт) - да изпушиш една цигара, да изпиеш кафе, и т.н. каквото се сетиш - защото понякога гледат часовете на бележчиците, и ако по тях излиза че си се движил с повече, отколкото трябва, следват глоби (независимо че не са те засекли). В Унгария магистралата е с най-доброто покритие по пътя. На първата бензиностанция (доста навътре е) си купуваш винетка. Там скоростта е ограничена на 130 км/ч, но не е проблем и ако си със 140, примерно. По М0 (околовръстното на Будапеща) ограничението е 80, ама почти никой не го спазва. В Словакия винетка може да се купи на самата граница (може дори и чешка, ама аз не рискувах - купих си я от чешката граница). Бях с колата от гаража, среден разход между 5 и 6 литра на 100 км. Заредих догоре (и малко отгоре :wink: ) от ЕКО - Модерно предградие, и до Чехия (малко преди Брно - Shell) горивото ми стигна, без да светне резервата (резервоара ми е 62 литра). В Словакия и най-вече Чехия магистралите са отврат - отдясно подскача, а за лявата лента за да се класираш трябва да си с над 140 (ограничението е също 130). Имат камери - както в Унгария, така и в Словакия и Чехия. В Прага за камерите има знаци, но малко след тях има още едни камери (без знаци). В Чехия зареждах от Shell, OMV, и на връщане в Унгария на ESSO в Сегед (върнах се през Румъния) - колкото да ми стигне до България.
Особеност - от вчера Унгария, Чехия и Словакия са членове на Шенген (съхопътни граници).
Ако имаш още въпроси, не се притеснявай да питаш.

Върни се в “Пътеводител”