Питане за латекс

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
perin
Автомобил:
Двигател:

Питане за латекс

Мнениеот perin » Вто 20 сеп 2005 8:28

Здравейте.
Видях едно питане за пералня, та реших и аз да попитам :lol: .
Кой от българските латекси е миещ се?
Питам, защото в магазините казават "Всичките ни латекси са миещи се...", ама ДИСПОВИТ със сигурност като решиш да измиеш изцапано, гъбата побелява от латекса.
Благодаря, предварително.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 20 сеп 2005 8:56

Aре аз като един отявлен бояджия да спомена.
1. Ако искаш НАИСТИНА миещ се латекс, боядисвай с фасаген (фасадна боя на латексова основа)
2. Всеки друг латекс е миещ се, но наистина леко пада боята.
3. Не може да не пада по малко от латекса, по простата причина, че той е ВОДОРАЗТВОРИМ --> когато боядисваш се разтваря с вода --> няма как да не пада малка част от боята, когато после го миеш с вода. Просто, нали?

Идея: Защо ти е латекс? Много запечатва стената и събира мръсотии. Стената не може да диша. Аз лично боядисвам с "дишащ" латекс - той е на варова основа - стената диша - няма конденз - няма мухъл

Потребителски аватар
M4r1qn
Автомобил:
Двигател: C5 X7
Контакти:

Мнениеот M4r1qn » Вто 20 сеп 2005 8:58

Primalex - чешки латекс - доволен съм

Потребителски аватар
perin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот perin » Вто 20 сеп 2005 9:24

scuba написа:Aре аз като един отявлен бояджия да спомена.
1. Ако искаш НАИСТИНА миещ се латекс, боядисвай с фасаген (фасадна боя на латексова основа)
3. Не може да не пада по малко от латекса, по простата причина, че той е ВОДОРАЗТВОРИМ --> когато боядисваш се разтваря с вода --> няма как да не пада малка част от боята, когато после го миеш с вода. Просто, нали?

Идея: Защо ти е латекс? Много запечатва стената и събира мръсотии. Стената не може да диша. Аз лично боядисвам с "дишащ" латекс - той е на варова основа - стената диша - няма конденз - няма мухъл

Scuba, какъв е този дишащ латекс? Кажи някоя марка и къде го продават. Звучи като добра идея защото аз нямам парно /чудя се дали да се радвам или да плача :) /, и имам проблеми с мухъла, предполагам защото не се отоплява целодневно.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 20 сеп 2005 9:31

perin написа:....

Aми марка не знам, честно да ти кажа. В който и по-голям магазин за строителни материали да идеш, ще ти препоръчат. Само кажи, че искаш дишащ. И в Бриколаж, и в Практикер има... Като марка мога да ти препоръчам БОРО - хубав латекс е, добре покрива.... Само недей се преебава да си вземаш ЛЕКО.. няма такава гадост като него. Ако решиш да го тонираш (да е цветен) ще ти препоръчам едно местенце :-), че в другите магазини вземат мнооо кинти за тониране

Потребителски аватар
perin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот perin » Вто 20 сеп 2005 9:33

Балгодаря, ти scuba. Няма да тонирам само бяло ше е.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 20 сеп 2005 9:38

Виж сега: Ако си мераклия (и паралия) вземи си БЕНЕТОН - страшен латекс, ама мноооооо скъп.
Ако е за таван (както предполагам, щом е само бяло) вземай БОРО и на три ръце става слънце. Само внимавай как го разреждаш с вода, че стават бели :-) Ако не знаеш как се подхожда към боядисването с латекс, мога да помогна. И без друго заради един таван няма да ходя на Леденика... :banghead: :banghead: :banghead: та белкем да помогна със знания на някой.
Успех

Потребителски аватар
perin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот perin » Вто 20 сеп 2005 10:26

scuba написа:Виж сега: Ако си мераклия (и паралия) вземи си БЕНЕТОН - страшен латекс, ама мноооооо скъп.
Ако е за таван (както предполагам, щом е само бяло) вземай БОРО и на три ръце става слънце. Само внимавай как го разреждаш с вода, че стават бели :-) Ако не знаеш как се подхожда към боядисването с латекс, мога да помогна. И без друго заради един таван няма да ходя на Леденика... :banghead: :banghead: :banghead: та белкем да помогна със знания на някой.
Успех

cuba, нали на кутиите с BORO пише че не разрежда?

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 20 сеп 2005 10:43

perin. имаш ЛС

Потребителски аватар
paro_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paro_k » Вто 20 сеп 2005 11:22

Като решиш да го миеш, еле па таван, нема начин да не стане на петна. Мини му една-две ръце - много по-лесно ще е :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 20 сеп 2005 18:40

Скуба е прав за "Боро " и аз съм много доволен отт него .Не се набутвай с "Прималекс", че ми се взе здравето докато се отърва от него миене и стъргане после чакане да изсъхне. Плескам само с фасадна боя, латекса го спрях преди доста време.
Миналото лято ударих фасаген на "Боро" идеална белота.Сложих PVC , но поради епизодичното отопляване след голоемият февруарски студ по трегера над прозореца и вратата ми изби мухъл.
Проблема го реших със "Саво" -малко неприятно с миризмата, ама на бял фон след него пак си е бяло. Тази година наплесках с "Термошилд" /боя със керамични перли - върху нея не се полага никаква боя/ . Рекламата голяма - ше проверя когато почнат студовете. Иначе на пипане зоната където е положен "Термошилда" е осезаемо по-топла от другите зони. Сензора е ръката ми -не съм се сетил да измеря температурата с мултицета.

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Автомобил: 1990 VW Golf 2
Двигател: APP turbo
Контакти:

Мнениеот madcap » Вто 20 сеп 2005 23:25

За Боро , и аз съм боядисвал мнооого , и не само с него , последно си боядисвах една стая с некав нов латекс , релефен , и валяка требвал да е такав , страшна работа , тавана стана един такав , все едно беше от некви стълактити или стълакмити , абе де да знам как се казваха тия работи, имаги в пещерите , ха ха ха , но крайния ефект ми хареса

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Сря 21 сеп 2005 8:37

scuba написа:Aре аз като един отявлен бояджия да спомена.
...

Прав си колега, но фасагена има канцерогенни съставки и не е добра идея да се боядисва вътре.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 21 сеп 2005 8:40

Miki написа:...Прав си колега, но фасагена има канцерогенни съставки и не е добра идея да се боядисва вътре.

Tук ма Фана на тясно :-) Това е АБСОЛЮТНО вярно. То и не случайно се нарича ФАСАДНА боя - НО: ако се разреди повечко с вода.....

Върни се в “ОФФ-Топик - други”