Колеги обух си колата с Dunlop SP Winter Sport M3 размер 225/45/17. На сухо са ок както и на сняг (ако във Варна може да се каже че е имало сняг). Но на мокро ми направиха лошо впечатление. При по рязко тръгване превъртат за секунда докато тракшъна не ги спре, а при обратен завой си носи ако завоя го натисна по агресивно. Дори при движение с 30 до 50 км/ч ако натисна кикдауна на газта (колата демек е автомат със стептроник) превъртат в движение. До скоро бях с летните гуми Goodyear чисто нови и дори в студено не са се държали така на мокро.
В единия от последните броеве на Автобилд дадоха че Дънлопа за зимна гума е на второ или трето място, а не се държи като такава при мен.
Повечето предишни коли са ми били с предно предаване и не мога да направя съпоставка дали това лошо поведение на задницата е от голямата мощност, съчетана с автомата и задното предаване или гумите са кофти.
Вие какви наблюдения имате за Вашите зимни гуми (ако някой има този модел на Дънлоп задължително да сподели).
Зимни гуми - лошо се държат на мокро. Коментари от опит???
Re: Зимни гуми - лошо се държат на мокро. Коментари от опит?
versace написа:Колеги обух си колата с Dunlop SP Winter Sport M3 размер 225/45/17. На сухо са ок както и на сняг (ако във Варна може да се каже че е имало сняг). Но на мокро ми направиха лошо впечатление. При по рязко тръгване превъртат за секунда докато тракшъна не ги спре, а при обратен завой си носи ако завоя го натисна по агресивно. Дори при движение с 30 до 50 км/ч ако натисна кикдауна на газта (колата демек е автомат със стептроник) превъртат в движение. До скоро бях с летните гуми Goodyear чисто нови и дори в студено не са се държали така на мокро.
В единия от последните броеве на Автобилд дадоха че Дънлопа за зимна гума е на второ или трето място, а не се държи като такава при мен.
Повечето предишни коли са ми били с предно предаване и не мога да направя съпоставка дали това лошо поведение на задницата е от голямата мощност, съчетана с автомата и задното предаване или гумите са кофти.
Вие какви наблюдения имате за Вашите зимни гуми (ако някой има този модел на Дънлоп задължително да сподели).
Гумите са гадни според мен - личното ми мнение е че са кофти

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Аз когато смених летните дънлоп със зимни дънлоп също усетих нещо подобно. Това в същия ден просто сравних преди и след смяната на гумите. Но това беше един от по-топлите и слънчеви дни - беше 10 градуса някъде.
Летните са Dunlop FastResponse, а зимните са Wintersport 3D, което е модел еволюция на М3. (195/65/15)
В последствие обаче, като стана по-студено вечерта имаше огромна разлика в полза на зимните. В завой колата "тръгва" много по-трудно със зимните. Спирачният път е по-къс, буксува по-малко. Това на студено. С летните доста дрифтех преди да ги сменя, със зимните не става.
Моят извод е, че над 5 градуса печелят летните гуми, но падне ли температурата под 0, зимните са пъти по-добре!
Летните са Dunlop FastResponse, а зимните са Wintersport 3D, което е модел еволюция на М3. (195/65/15)
В последствие обаче, като стана по-студено вечерта имаше огромна разлика в полза на зимните. В завой колата "тръгва" много по-трудно със зимните. Спирачният път е по-къс, буксува по-малко. Това на студено. С летните доста дрифтех преди да ги сменя, със зимните не става.
Моят извод е, че над 5 градуса печелят летните гуми, но падне ли температурата под 0, зимните са пъти по-добре!
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
jetttlii написа:groznika надявам се нямаше последствия![]()
в люлин е същото - парзалкаех ако имах кънки на гумите:twisted:
Няма проблем

- The_Machine
- Автомобил:
- Двигател:
versace написа:Колеги обух си колата с Dunlop SP Winter Sport M3 размер 225/45/17. На сухо са ок както и на сняг (ако във Варна може да се каже че е имало сняг). Но на мокро ми направиха лошо впечатление. При по рязко тръгване превъртат за секунда докато тракшъна не ги спре, а при обратен завой си носи ако завоя го натисна по агресивно. Дори при движение с 30 до 50 км/ч ако натисна кикдауна на газта (колата демек е автомат със стептроник) превъртат в движение. До скоро бях с летните гуми Goodyear чисто нови и дори в студено не са се държали така на мокро.
Колега... ако е колата от профила ти, що си мислиш, че е със задно?!?
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Много са широки. 225 е широко за зимна гума. На мокро със широки гуми се получава аквапланинг, същото се отнася и при рязко тръгване - при пробоксуване, под гумата се "изпомпва" слой от вода, и тя губи сцепление. Широките гуми просто "плават" над водата.
При сняг колкото по-тясна е гумата, толкова повече тежест има на кв.см., и съответно по-добро сцепление - грайфера се забива по-дълбоко. Затова зимните гуми се купуват по-тесни.
При сняг колкото по-тясна е гумата, толкова повече тежест има на кв.см., и съответно по-добро сцепление - грайфера се забива по-дълбоко. Затова зимните гуми се купуват по-тесни.
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
The_Machine написа:
Колега... ако е колата от профила ти, що си мислиш, че е със задно?!?

BMW с предно?!?!

Едва ли някога ще видим

(Мини си е Мини, там е друга бира)
- The_Machine
- Автомобил:
- Двигател:
ACCELERATOR написа:The_Machine написа:
Колега... ако е колата от профила ти, що си мислиш, че е със задно?!?![]()
![]()
BMW с предно?!?!![]()
![]()
![]()
Едва ли някога ще видим![]()
Ма аз сериозно имах някви съмнения, че 1-ва серия е с предно?

- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
The_Machine написа:ACCELERATOR написа:The_Machine написа:
Колега... ако е колата от профила ти, що си мислиш, че е със задно?!?![]()
![]()
BMW с предно?!?!![]()
![]()
![]()
Едва ли някога ще видим![]()
Ма аз сериозно имах някви съмнения, че 1-ва серия е с предно?![]()
Е крайно време е да се отървеш от тези съмнения!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”