Колко да затегна болтовете на джантите?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Jovany
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Jovany » Съб 17 сеп 2005 10:05

Специален ключ с помоща на който затягаш до определена степен. Мисля че силата на затягане се мери в нютон метри.
Обикновено на него се слага съответния размер камък.

Потребителски аватар
madmen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmen » Съб 17 сеп 2005 10:09

mucho написа:простете глупоста ми и оффтопика, но какво е туй динамометричен ключ ... моля не ма убивайте с камъни аз съм прос цунцунтерджия се пак ;)

Простено да ти е! Майтапят се с колегата.... динамометричен ключ е е този който мери... или има ограничител на силата за натягане на дадена връзка(най-просто има скала на която показва какво усилие прилагаш)
Ако видя такъв ключ в некоя гумаджииница ще се снимам за спомен с гумаджията....

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Съб 17 сеп 2005 10:45

"Колко да затегна болтовете на джантите? "

Абе, карай без болтове бе, повече емоций има ;)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 20 сеп 2005 10:25

Щом имаш секретен болт,затягаш първо трите нормални(колкото можеш) и след това секретния.При демонтаж първо се сваля секретния и след това другите.Ако си "здраво копеле" все пак стягай с мярка,защото се случва да се късат болтовете(а пък ваденето на такъв без инструмент не е приятно). :D

Потребителски аватар
SkyWalker
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

ре

Мнениеот SkyWalker » Сря 21 сеп 2005 0:54

Защо не ги стегнеш на гумаджийница?
Предимствата:
1. Няма да се изцапаш
2. Няма да си надраскаш джантите
3. Ще са затегнати от машина точно толкова, колкото трябва!

Потребителски аватар
s3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот s3 » Сря 21 сеп 2005 9:17

И аз да попитам. Голяма глупост ли е да си сложа по два секретни болта? Просто в момента имам излишен втори комплект и се чудя има ли смисал да го слагам. (джантите са с по 5 дупки).
(Малко се отклонявам, но май е по-добре отколкото да пусна нова тема.)

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 21 сеп 2005 9:25

s3 написа:И аз да попитам. Голяма глупост ли е да си сложа по два секретни болта? Просто в момента имам излишен втори комплект и се чудя има ли смисал да го слагам. (джантите са с по 5 дупки).
(Малко се отклонявам, но май е по-добре отколкото да пусна нова тема.)

Увеличаваш 2 пъти щансовете за сакатлък по отвиването ;), едвали са с здравината на оригиналните и може да ..;). Накратко не слагай повече от 1 на колело.

Потребителски аватар
paro_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paro_k » Сря 21 сеп 2005 15:16

s3 написа:И аз да попитам. Голяма глупост ли е да си сложа по два секретни болта? Просто в момента имам излишен втори комплект и се чудя има ли смисал да го слагам. (джантите са с по 5 дупки).

Щом джантите са ти с по 5 дупки - средна :) , ама по-добре недей. Тури по-надеждните.

Потребителски аватар
Ice___Cool
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ice___Cool » Сря 21 сеп 2005 15:37

Няма смисъл батка, и 5 да сложиш ако са ти ги набелязали пак ще ги смъкнат

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Сря 21 сеп 2005 15:52

По книга го дават 110 Nm.Ако човек има динамометричен ключ е супер лесно.Това на практика са един вид 11кг ама на какво рамо незнам.Така че ако трябва да бъдем точни си трябва динамометриченключ.Но 90 % от нас го нямаме затова на ръка с нормално усиле, а не като онази приказка на старите дападжии "ДО СКЪСВАНЕ И ЕДИН ОБОРОТ НАЗАД".И чесно казано аз си спазвам златното правило преди път подпри с крак гумите за да видиш дали някоя не се клати.Щото не малко са случайте когато някой крадец тръгне да краде ама някой го секне и после тежко му на Шофьора.Е зависи и от този зад волана.Аз бих осетил веднага.Но ако е баща ми никога.Той кара докато не спре да се движи колата!!!

Потребителски аватар
Jovany
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Jovany » Сря 21 сеп 2005 15:56

Как на какво рамо ...
динамометричния ключ нали си има рамо което си е изчислено на това рамо...

Потребителски аватар
theater
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот theater » Сря 21 сеп 2005 16:38

ANNIHILATOR написа:По книга го дават 110 Nm.Ако човек има динамометричен ключ е супер лесно.Това на практика са един вид 11кг ама на какво рамо незнам.Така че ако трябва да бъдем точни си трябва динамометриченключ.Но 90 % от нас го нямаме затова на ръка с нормално усиле, а не като онази приказка на старите дападжии "ДО СКЪСВАНЕ И ЕДИН ОБОРОТ НАЗАД".И чесно казано аз си спазвам златното правило преди път подпри с крак гумите за да видиш дали някоя не се клати.Щото не малко са случайте когато някой крадец тръгне да краде ама някой го секне и после тежко му на Шофьора.Е зависи и от този зад волана.Аз бих осетил веднага.Но ако е баща ми никога.Той кара докато не спре да се движи колата!!!

11 kg при 1м рамо !
Може да се направи който е фен със изрязване на тръба 1м и с теглилка за зеленчуци от онези портативните. Не е много точно, но е по-точно от "до скъсване и оборот назад". :lol:

Потребителски аватар
Ice___Cool
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ice___Cool » Сря 21 сеп 2005 16:57

theater написа:
ANNIHILATOR написа:По книга го дават 110 Nm.Ако човек има динамометричен ключ е супер лесно.Това на практика са един вид 11кг ама на какво рамо незнам.Така че ако трябва да бъдем точни си трябва динамометриченключ.Но 90 % от нас го нямаме затова на ръка с нормално усиле, а не като онази приказка на старите дападжии "ДО СКЪСВАНЕ И ЕДИН ОБОРОТ НАЗАД".И чесно казано аз си спазвам златното правило преди път подпри с крак гумите за да видиш дали някоя не се клати.Щото не малко са случайте когато някой крадец тръгне да краде ама някой го секне и после тежко му на Шофьора.Е зависи и от този зад волана.Аз бих осетил веднага.Но ако е баща ми никога.Той кара докато не спре да се движи колата!!!

11 kg при 1м рамо !
Може да се направи който е фен със изрязване на тръба 1м и с теглилка за зеленчуци от онези портативните. Не е много точно, но е по-точно от "до скъсване и оборот назад". :lol:

Пък аз до сега го правих със рамо 40см и 100кг., май ще трябва да променям технологията - пренатягъл съм :D

Потребителски аватар
SkyWalker
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

ре

Мнениеот SkyWalker » Сря 21 сеп 2005 19:00

А ако секретните болтове са оригинални!!! :?:

Потребителски аватар
izzo
Автомобил: 96 Puntamera
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот izzo » Чет 22 сеп 2005 20:48

аз съм сложил малко графитна грес на болтовете и никога не скърцат и запичат.
имам и динамометричен ключ ама никога не съм гпоползвал за гуми.
знам че като сваляш гума по каквато и да е причина,
и после като ч сложиш и стегнеш болтовете, след 15-20 км се претягат
за проверка! и така и правя.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”