Аз ли съм идиот, държавата ли е луда ......

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Аз ли съм идиот, държавата ли е луда ......

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 12:13

Колеги , знаем добре , че Европейците взимат доста по прилични заплати и затова цените им би трябвало да са по високи .... обаче ровя аз из нета и виждам това : http://www.iiyama-bg.com/sub_cat.php и по точно цената на Iiyama ProLite E2202WS-B1 при нашият ценичката е E2202WS-B1 22" iiyama ProLite E2202WS-B1 547.00 лв 656.40 лв ...добреее хубаво ...и за нещастие решавам да погледна как е по белия свят и попадам например тук : http://www.revioo.com/prix/fic176362,0.html :roll: :shock седя , смятам шипинги , такси ...каквото искате , и не мога да калкулирам цена , дето да е по висока от тази на вносителя БЕЗ ДДС , какво остава с него :banghead: :banghead: :censored: :horror: И това при разлика в заплатите вие си знаете ...А БЕ ТОЛКОВА ЛИ СМЕ СМАЧКАНИ БЕ :?: Айде ако някой има какво да ми обясни , че да се почуствам и аз малко човек , че има разни такси и данъци , които не са видими ( от мен ) или нещо такова ..... или ако не - моля да ме заведе при копче , което взривява атомни бомби във всички по големи градове и села на нашата мила татковина - аз лично ще го натисна с чиста съвест :laser :rocketwhore :banghead:

Потребителски аватар
nadasdi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nadasdi » Нед 30 дек 2007 12:29

Аз не виждам разлика между 300евро и 600 лева :?:
Ако те притеснява това че те плащат 300 пари и ние трябва да плащаме 300 не е баш така. Хората така са си направили нещата че да са им скъпи парите, а ние през тва време сме копали и садили...

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Аз ли съм идиот, държавата ли е луда ......

Мнениеот trunner » Нед 30 дек 2007 13:15

juve написа:...Айде ако някой има какво да ми обясни , че да се почуствам и аз малко човек , че има разни такси и данъци , които не са видими ( от мен ) или нещо такова...

Аз мога да ти обясна какви са тези такси и акцизи. Нашите лакоми дупета, нарекли себе си "търговци" ламтят за печалби от разлики в цени, а не от оборот. Ето от тук се започва...
Не знам как е в Пловдив, но в Силистра, колкото и странно да звучи, цените на абсолютно всичко (храни, облекла, техника, услуги...) са силно и разбира се изкуствено завишени. Не знам защо е така, но е факт. Затова съм се принудил да не правя големи покупки от тук. Все пак Варна ми е на 150км. Оспамих малко темата, но дано остана разбран, защото наистина съм адски възмутен! :evil:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 30 дек 2007 13:26

juve написа:...

Кво се нервиш, нормална ситуация...Ако чак сега си го видял...по-добре късно отколкото никога.

Едно време имаше за някои неща възможност да ти ги дадат на "преференциални цени", защото уж сме по-бедни от западняците.

Сега вече дори и да я има тая политика (аз си мисля, че вече я няма) разликите се изяждат от търговците с цел по-голяма печалба.

За съжаление моето впечатление е че голяма част от ценоообразуването е на базата на "максимиране на печалбата в условия на монопол", а не на "пазарна икономика".

Пресен случай от БГ (макар и малко встрани от темата): Телефон (за подарък) се разпечатва от продавача, за да се види, че работи, защото "Стока изнесена от магазина не се подменя" ....Тва калкулиране на рекламации в цената, подобаващо обслужване на клиента няма...

Мъка, мъка...

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 13:44

Аз не виждам разлика между 300евро и 600 лева Question

Еми не виждаш ...защото не гледаш :!: Ти разгледа ли хубаво долния линк , дето са сравнителните характеристики в отделните онлайн магазини ? средната тотална цена е около 250 - 260 евро ...сложи го по 2 лева - пак е 500 - 520 лева бе , къде е 656,40 а ? я сметни колко процента е това пък пак не гледай разликата :!:
Ситуацията е абсурдна просто .... БГ диващина ! Не се ядосвах по рано , защото нали бяхме 100 % извън евросъюза , а сега сме 5 % в него .... просто има точно една година , от както се правим на голямата работа , а нещата не са помръднали даже и на 1 /1000000 част Мразя я тая държава ...само хабим тая хубава земя :evil: :evil: почвам да мисля , че някои хора преди 60 години май наистина са имали някакво право , като са ни сложили в списъка за сапун :twisted: :twisted: :evil:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 30 дек 2007 14:15

Отдавна разбрах,че дори и в държава като UK и другите европейски държави потребителските стоки са по-евтини,отколкото тук.
Давам пример : от UK си купувам телефон SE W810i на цена (без договор,без да е кодиран,без карта,просто апарат) 230 паунда с гаранция и касова бележка от магазин.Прибирам се в БГ - 800 лева същия......(или там някъде,но беше доста по-скъп).
Но тук е моята Родина и аз оставам.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 30 дек 2007 14:25

Това с цените колко пъти трява да се дискутира. Скъпо, евтино, шипинг, али бали. Там хората /търговците/ продават стотици пъти по-големи количества от нашите. А как се определя едровата цена и ТО? В зависимост от количеството. Е как цените да са еднакви?
Спомням си един познат беше ходил да купува на едро в Китай. Отишъл тежко, тежко в някакъв завод, да договори цени и количества, и се беше оказало, че под 10 000 /десет хиляди/ бройки не продават /става въпрос за кожени изделия/. Та беше отишъл в един склад на едро, и си беше напълнил един контейнер /малък/ с най-различни стоки, да не се връща празен. Минималните количества, които му бяха продавали в този склад - 1000 броя от артикул. :wink:
Нормално е някои стоки да са по-евтини там, отколкото тук. За сметка на това услугите там са доста по-скъпи.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 30 дек 2007 14:38

trunner написа:Не знам как е в Пловдив, но в Силистра, колкото и странно да звучи, цените на абсолютно всичко (храни, облекла, техника, услуги...) са силно и разбира се изкуствено завишени.

Аз пък седя и си чета по форумите за недоволните клиенти и се чудя, аджеба, как никой не се сети да направи един магазин с нормални цени, а не с "изкуствено завишени" :?: Ето колегата trunner, ако е пич, още утре ще отвори един магазин с "нормални" цени и ще избие рибата в Силистра, всички останали ще фалират, защото неговите цени ще са най-добрите. Какво сложно има в това?

Искам само да напомня, че много лесно се смята чуждата далавера на "лакомите търговци", обаче никой не се замисля, че примерно техниката е по-евтина в чужбина, точно защото се продава много повече - примерно в БГ са продадени 300 монитора Ияма, докато в Германия за 30 000 монитора от същата макра. Сега бързо някой да калкулира, колко е обаче наема на един склад в БГ и в Германия - най-вероятно еднакъв, обаче там разделяш разходите на много по-голяма бройка стока и така получаваш по-ниска крайна цена за купувача. В крайна сметка разходите не са само по складирането - това е най-простото нещо. Обаче ти трябва и сервиз, който е може би, най-скъпата инвестиция. После ти трябва дистрибуторска мрежа, после има ред други фактори, които влияят на цената на крайния продукт. Обаче едно мога да кажа със сигурност, цената е такава, каквато я определя пазара :idea: Така че съм убеден, че на Ияма това са реалните цени за БГ, както и в Силистра нещата струват точно толкова, колкото са готови клиентите да плащат :idea: По-горе подхвърлих идеята, който му се струва страшно печелившо и изгодно - да отваря магазини, да внася, да прави дистрибуторски мрежи и да мачка конкуренцията, това е. Плаченето по форуми е безсмислено :idea:

П.П. Представям си само колко струва една услуга в София и една в Силистра и ми е 100% ясно, че в София ще е в пъти по-скъпа, колкото и да изглежда на някой колеги, че не е така. Най-простия пример е, че за да живееш в София, примерно ти трябват минимум 1000 лева на месец, за да си платиш квартири, транспорт, храна и т.н., докато в Силистра съм убеден, че същото можеш да го направиш с 300-350 лева на месец :idea:
Я си представи, че направя магазин в Силистра за Vertu телефони и ги продавам супер изгодно, даже на загуба, купувам ги за 8 000 лв. от производителя и ги продавам по 7 000 - ей така за удоволствие и да притеснявам конкуренцията :wink: Колко Vertu ще продам на тази супер цена в Силистра? Същото е и с останалите "маркови" стоки - понеже се продават малко, цените са по-високи, демек има малко търсене, което обуславя големи цени и малка конкуренция за предлагането на този продукт на пазара :wink:

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Нед 30 дек 2007 14:52

Абе много ми е интересно как винаги, когато някой иска да стане за нещо, другите веднага го дърпат надолу да си седне обратно на мястото... такива сме българите. даже вече не съм горд, че съм българин. Цялата ни психика е изкривена тотално вече. Човека си пише и споделя. И е напълно прав! И веднага ще се намери някой, който спори. Ако на него у е скъпо, на теб сигурно не ти е, следователно търговецът няма да смъкне цената заради него, ами ще я държи висока заради теб. И така кво става? Тези, които са финансово добре пак ще купуват, тези, които не са толкова добре финансово няма да могат да направят нищо, защото дори и да не купуват и да обявят бойкот, другите пак ще купуват, като не им дреме каква е цената. Това е БГ. Ако беше Франция или Гърция, до сега 15 пъти всичките като един да се вдигнат и да не купуват нищо от никого, да видим няма ли да ги смъкнат цените веднага, щом като търсенето определя цената. Това е жалкото, че не сме единни.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 30 дек 2007 14:52

musura написа:
trunner написа:Не знам как е в Пловдив, но в Силистра, колкото и странно да звучи, цените на абсолютно всичко (храни, облекла, техника, услуги...) са силно и разбира се изкуствено завишени.

Аз пък седя и си чета по форумите за недоволните клиенти и се чудя, аджеба, как никой не се сети да направи един магазин с нормални цени, а не с "изкуствено завишени" :?: Ето колегата trunner, ако е пич, още утре ще отвори един магазин с "нормални" цени и ще избие рибата в Силистра, всички останали ще фалират, защото неговите цени ще са най-добрите. Какво сложно има в това?

Ами много е просто - още докато се мъчи да си регистрира фирмата ще бъде посплашен да не се прави на кой съм аз.Ако това не помогне ще му се попречи някак с някой закон или нещо подобно да не успее да си направи магазина.Ако и това не успее ще му взривят магазина или ще го потрошат из основи след 2-3-5дни.Ако дори това не го събори и си направи друг вече той самия ще е потрошения,взривения,пребития и т.н.Никой не е лудда го остави да си прави каквото иска и един човек да фалира бизнеса на други 20,50,100 души.По-скоро ще го затрият от лицето на земята така че човека си е съвсем умен да не прави нещо подобно :).Замесени са достатъчно дебели интереси за да може всеки нов магазин да е на някой вече в бизнеса или да бъде ценово съобразен с останалите за да просъществува повечко време.
Имам познати с пицария в Добрич и човека каза,че цените на този тип продукти по принцип са доста по-евтини от тези,на които се предлагат обаче цените на пазара са такива и му е било обяснено,че иска или не трябва да се съобразява със "заварената обстановка"...при което той какъв избор има?Е да....всъщност има избор - да живее или не и да прави някакъв бизнес или не.
Май колегата musura забравя,че живеем в Абсурдистан ;)

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 14:56

Добре , колеги ... за едно съм съгласен - плаченето във форуми няма файда ...така е ... Обаче ми прави впечатление , че явно доста хора тук а и като извадка от цялото ни общество ( ако има такова ) твърдят , че така и трябва да бъде .... Защо ... ? Аз съм съгласен , че броя е значителен там ( които се продават ) , ама за разходите - не бих казал ... Нали цените на услугите ТАМ и тук са доста различни ? Ами заплатите ? Ами наемите , строежите и т. н ..и там ли са в наша вреда ? Неее ..тука има друго според мене ..... типичната ни БГ черта да се налапаме .... То че търговията е това - да вземеш повече за нещо което не струва толкова , ама то бива бива ... Ще дам пример: Забелязали ли сте , че биодизела и нафтата запазват постоянна разлика в цената си винаги ? Петрола се вдига , акциза се вдига - нафтата расте - биодизела - също ...защо ? еми ей така ...защото сега ми е паднало да ви дера и с една цистерна и аз да се кача на нов мерцедес , а вие мрете , затова ! И с другото пак е така ..... и да се върна на темата - не вярвам , че при нашият стандарт складирането , охраната и разпространението на една стока струва 20 - 30 % повече отколкото в Германия например .... и като погледнеш внимателно - как пък във всички ОНЕЗИ тая работа струва еднакво , а у нас толкова ? А бе ...де е копчето дето питах :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 30 дек 2007 15:09

Колега juve, убеден съм, че за да са такива цените в BG има причина и това не са точно мутрите, взривяването на магазини, а чисто пазарни фактори. Колегата VW_FEN сам е стигнал до един от изводите, че докато има хора, които да купуват на тези цени, цените няма да паднат. За това има много марки, много модели, много фирми и т.н. за да има добри цени за всеки един вид купувачи. Когато искаш да си купиш Ферари, но ти е скъпо, просто не си купуваш Ферари. Обяснения от вида "В Италия Ферари е по-евтино от БГ, да му е*а майката на тъпата ни държава!", а просто си купуваш по-евтина кола, която можеш да си позволиш, често втора употреба, нали? Да не би някой да е очаквал Ферари да станат по 10 000 лева в БГ, понеже са ни ниски доходите и не можем да си позволим да си ги купуваме? Не, разбира се, затова в БГ се продават 70% второупотребни коли, както и масово евтини, от рода на Логан, Поло, Корса, Клио и т.н. модели :wink:

Същото правило важи и за мониторите - има такива по 300 лева, има и по 2300 лева, вече всеки си прави избора според финансовите възможности и целите за които ще се ползва. Но е тъпо да търсим причините, защо в БГ определени стоки са по-скъпи от колкото някъде другаде, понеже няма да можем да изброим даже, всички фактори, които влияят върху цената. Но разликата определено не е в това, че някой лаком търговец иска да се ояде на гърба на клиентите.

VW_FEN написа:Абе много ми е интересно как винаги, когато някой иска да стане за нещо, другите веднага го дърпат надолу да си седне обратно на мястото... такива сме българите

Приятелю, тук не мога да ти хвана логиката, какво е това нещо, което иска да стане колегата juve, и кои са тези другите, дето го дърпат да седне? От къде става juve и къде го слагат да седне? Аз виждам нещата по следния начин: колегата juve пита "Защо е така?" и аз, примерно, се опитвам да си кажа мнението. Обаче се появяваш ти и се опитваш да ми кажеш, че не се чувстваш горд българин вече, заради такива хора, като мен, които някой неща може би ги разбират по-добре от теб :?: Схванах ли правилно?

juve написа:не вярвам , че при нашият стандарт складирането , охраната и разпространението на една стока струва 20 - 30 % повече отколкото в Германия например .... и като погледнеш внимателно - как пък във всички ОНЕЗИ тая работа струва еднакво , а у нас толкова ?

Точно - струват тези неща еднакво. Обаче сега провери, като предолагаме вече, че разходите са еднакви, какви са приходите от продажба на Iiyama в БГ и в Германия примерно. После раздели разходтие на продадените бройки и ще си отговориш сам, защо тук да по-скъпи определени неща.

А биодизела поскъпва поради други прични, основната е разхода за суровини, които също доста поскъпнаха, както и енергия за производството му, това са само 2 очевидни фактора.

Последна промяна от musura на Нед 30 дек 2007 15:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 30 дек 2007 15:15

@musura:

По принцип съм съгласен с тебе, но само повърхностно имаш право за разходите. Сигурен съм, че ако седнем и сметнем на лист хартия един и същ сценарий веднъж в БГ и веднъж в ДЕ ще излезе, че БГ търговеца има по-голям процент печалба от немския си аналог, отделно че в БГ има "земеш 2 лева, пишеш 1".

Пак за разходите: Разходите по персонал са най-голямото перо в сметките на един немски търговец. Айде сега да се замислим колко плаща един БГ търговец на персонала си (неквалифициран), било и то в София? Може би 800 лв, а го осигурява на минимална? Както и да е, въпроса се свежда до там, че най големия мърлю в немецко ляга на работодателя минимум на 2к юро на месец, нерядко и отгоре, това е съотношение 1:4, 1:5 спрямо колегата му в БГ.

Замисли се и колко струва да дигнеш един магазин от рода на Техно"""" в ДЕ като разходи по строеж, и колко в БГ.

Какво искам да кажа: Въпреки че един немски търговец има в пъти по-големи разходи от БГ търговеца той успява да предлага по-ниски цени от БГ. И то не защото клиента няма покупателна способност, а защото конкуренцията го принуждава "да си свери часовника". И пак идваме до мнението на zfa159, че в БГ конкуренцията ще те накара "да си свериш часовника", само че ти по техния, а не те по твоя.

Да подкрепя колегата juve:

http://www.mindfactory.de/product_info. ... o/p0159694

vs.

http://hp.most.bg/hp-officejet-pro-k540 ... 8185A.html

И докато за първите съм почти 100% сигурен, че купуват от прекупвач, а не от ХП директно, се питам какво оправдава вторите, който уж са ХП Партнер (втората цена ляга на 192 юро като се прибави ДДС, което при първата цена е вътре)?

Колко е разликата? 42 % горница :lol:

Последна промяна от Чудомир на Нед 30 дек 2007 15:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 15:19

ААА забранявам да ми се карат колеги в темата ! :wink: Просто .... като се замислиш , то не е само с iiyama ами като почнеш отгоре , та и до долу ...излиза , че ние в БГ сме най - големите плащачи ли ? И то като се знае , че си имаме Габрово :wink: ( ей , да не се обиди сега някой ) .... общо взето излиза , че или сме най- големите баровци , или най - големите Будали ...и 2 те започват с една и съща буква , точно както Москвич и Мерцедес :wink:

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Нед 30 дек 2007 15:21

Цените се калкулират на база постоянни и променливи разходи.Не забравяйте и т.нар. икономии от мащаба.Формират се на пазарен принцип.Това е

Последна промяна от reinhard на Нед 30 дек 2007 15:27, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”