Колеги, не се мъчете да ме убеждавате в нещо, за което мисля имаме някакво единодушие, а именно действителността в България. Къде видяхте да представям нещата в розова светлина, та се напъвате да спорите. Оше с първият си пост по темата
stil написа:В България повече от 90% от организациите искат само сертификат и на практика не се възползват от know-how-то, което дава модела на система за управление на качеството чрез стандарта ISO9001. Но сертификатът, все пак е само една хартийка и да очакваш някакви промени само заради самия документ е меко казано... наивно.
.
Колега juve,
зарежи хиперболите – те граничат с безкрайността, а ние тук говорим за конкретни неща. Ако ние в България имаме навика да опорочаваме всяка добра идея, това съвсем не означава, че самата идеят е лоша или сбъркана изначално. В управленските принципи, заложени в стандартите от серията ИСО 9000 е заложен опитът на поколения ръководители, доста от които на световно ниво. Всеки може да използва тези идеи в собствения си бизнес и за това съвсем не е необходимо да се прави сертификация. Няма логика да ме подозираш в икономическа заинтересованост защото още в първият си пост по темата
stil написа:Каквото и да правите, търсете ползата и смисъла на нещата. Една система за управление на качество не трябва да бъде само за пред одиторите от сертифициращата организация,
или защото един-двама клиенти са се заинтересували от нея,
или защото конкурентната фирма „Х” се е сертифицирала – защо и ние да не се окичим със сертификат?
Системата е ВАША, регламентира ВАШАТА дейност и трябва да ви носи ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ. Другото е вятър работа.
.
juve написа:Е . винаги процедурата може да се опрости ...пуска се "корегиращо действие "

и се опростява ...
Не ти е точен съвета. Провери първо какво означава „корИгиращо действие” по смисъла на стандарта.

Изобщо не се изразяваш много... хм... коректно.
KOKO ГЕОРГИЕВ написа:Любимата ти материя е просто една общоприета принципно порочна практика, но няма как ако искаш да буташ напред в определени сфери на бизнеса.
Въпреки уточнението, направено по-горе, отново не си разбрал. Любимата ми материя не е сертификация на ..., а изобщо управкението на .... Що се отнася до порочните практики, голяма част от тях създаваме ние самите. Включително и безумната практика да се кичим с кухи сертификати, защото и другите го правят. Няма нормативен документ, който да те задължи да
сертифицираш системата си за управление на... Защото смисълът и целите са други.
KOKO ГЕОРГИЕВ написа:...но ти въобще не обичаш явно да уважаваш чуждото мнение - моето, на грозника, юве и др.
Мнения много - аргументи малко. Аз уважавам аргументираните такива. Прости ми, но нито имам време, нито възможност да уважа всички
Но такива мнения от рода на "Моят Фолксваген не върви, следователно VW произвежда боклуци"..., аналогично на "Моята фирма има ИСО9001, което пречи, а не помага, следователно идеите, заложени в ИСО9001 са боклук"... могат да предизвикат в мен само снизходителна усмивка.
restless написа:Добре тогава обясни с какво Исо9001 е помогнало клиентите които обслужва groznika.
„ИСО-то дава, но в кошара не вкарва” – не е моя мисъл това.