Ама мярката трябва и да е обратна.
На всичките диви мамалигари дето карат като оттървани в България да не им пишат актове от които никога няма да видим пари, ами да им взимат книжките.
На великден пешеходната зона във Варна беше пълна с румънски коли, и кво?
НиЩо! Ако българин спре там и веднага изскачат куките.
Взеха ми книжката в чужбина
- niks76
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
към потърпевшите колеги-не си 4акаите книжките
тва е нова далавера от около 10 месеца: тук в белгия и холандия масово се предлагат и продават бг книжки, и цялата врътка се състои в това 4е на снимка от радар за превишена скорост се пише името и данните от шофъорската книжка и излиза 4е съвсем друг 4овек е направил нарушението
направо ги обяваваите за откраднати ,загубени и така нататък-книжки НЯМА да има
сори за пострадалите
тва е нова далавера от около 10 месеца: тук в белгия и холандия масово се предлагат и продават бг книжки, и цялата врътка се състои в това 4е на снимка от радар за превишена скорост се пише името и данните от шофъорската книжка и излиза 4е съвсем друг 4овек е направил нарушението

направо ги обяваваите за откраднати ,загубени и така нататък-книжки НЯМА да има
сори за пострадалите
Re: Взеха ми книжката в чужбина
kris11 написа:Да беше си извадил международна книжка за 12лв лсед като ще ходиш в Мамалигария
Така наречената "международна книжка" е невалидна без българската.
И няма никаква правна сила. От нея имаше смисъл когато в българската книжка (онази, зелената) пишеше само на български. Полицаите изобщо не се интересуват от нея.
- POLO PAVLETI
- Автомобил:
- Двигател:
Пич ,нямам идея кога ще ти дойде книжката в БГ , но е трябвало на мястоо да действаш.Аз имах много случки в Румънско и само с пари се оправях. Мога да потвърдя че даже ми искаха и български левове. Опитах да ги исфинтирам че имам само Чешки Крони ,но те ми казаха че няма проблем и с БГ левове. Точно за неправилно изпреварване ми взеха 20 лв и 5 евра .Къде те спряха ?
- POLO PAVLETI
- Автомобил:
- Двигател:
kikata написа:10€![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Колега,та колко казваш ти е акта?
Понеже живея в испания,преди 1година някаде,та и аз така,изпреварих неправино,не ми взеха книжката,първо е гледаха 1h после явно нещо е проверяваха дали е валидна,оказа се,че с нея нама проблеми сичко точно,българските книжки в испания важът,но все пак полицая ми казва:
"-Вие все пак нарушихте знака освен това сте млад шофиор така че си понасяте последствията!"
250€ ми беше глобата,аре въри нарушаваи пак!!!![]()
От тогава насам съм най-примерния!!!!!
Хаха в Словакия , карам си аз и минавам през едно селце.Един килметър по надолу патрулка ме спира и ми показват снимки че в въпросното село са ме снимали със 62 км .Глобата беше 2500 крони, казвам му че имам само евро и той ме праща в селото обратно да видя къде са ме снимали и там в хотел да си сменя парите.Отивам и гледам една бяла Фабия с един който си чете вестник вътре.Радара беше вкаран зад предната броня и по колата нямаше никви белези че е Полицейска.Обмених 63 евро за тия пари и от там при Патрулката,квитанцийки и газ.За 12 км превишена скорост ми взеха 63 евра ,това ако стане тука направо ще обеднее народа яко

-
- Автомобил:
- Двигател:
Tougi написа:И няма никаква правна сила. От нея имаше смисъл когато в българската книжка (онази, зелената) пишеше само на български. Полицаите изобщо не се интересуват от нея.
Тук-таме има смисъл от нея. На копенхагенското летище от Херц ми я искаха само нея. Българската въобще не я погледнаха.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Tougi написа:kris11 написа:Да беше си извадил международна книжка за 12лв лсед като ще ходиш в Мамалигария
Така наречената "международна книжка" е невалидна без българската.
И няма никаква правна сила. От нея имаше смисъл когато в българската книжка (онази, зелената) пишеше само на български. Полицаите изобщо не се интересуват от нея.
A това проверявал ли си го в Румъния ?? Защото аз няколко пъти през лятото съм го проверявал и край Констанца и край Галац.
Да я вземат международната , пак ще си извадя нова - нямат статистика колко са издали.
- rusty
- Автомобил:
- Двигател:
На мене също ми взеха книжката в Румъния, и то пак заради неправилно изпреварване. Плати ли си голбата на място? Ако не това е грешка! Глобата след 2 седмици става около 50 Евро!
Книжката ще си я получиш, трае около 3 месеца, аз глобата си я платих 1 месец след като ми взеха книжката, беше ми на път, но не можаха да ми върнат книжката веднага и трябваше да чакам да ми я пратят. Така е с румънските закони...
ПС. Става дума за немска книжка, но не мисля че има значение.
Книжката ще си я получиш, трае около 3 месеца, аз глобата си я платих 1 месец след като ми взеха книжката, беше ми на път, но не можаха да ми върнат книжката веднага и трябваше да чакам да ми я пратят. Така е с румънските закони...
ПС. Става дума за немска книжка, но не мисля че има значение.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Малко да Ви разясня по въпроса!
Книжка се отнема в Румъния за неправилно изпреварване, драстично превишена скорост, липса на ROVINIETA, преминаване на червен сигнал на светофара. Лишиването е до 1 месец. Може и да не си платиш акта. Наистина след това става двоен, но никой няма да те потърси да го плащаш. Книжката от местната POLITIA RUTIERA се изпраща още около 20-тия-25-тия ден до БГ посолство в Букурещ. И когато вече си пешил, че всичко най-после свършва се получава ново 20. Звъниш в посолството и питаш дали книжката е там. И ти казват, че е там, но не можеш да си я вземеш оттам. Трябва да я пратят по служебна поща до Външно министерство в София. Оттам пак по служебна поща до КАТ София. От там още веднъж по служебна поща до КАТ в страната. Демек докато си препращат служебните пощи минават още 3 месеца. И напрактика нямаш книжка в най-добрия случай 4 месеца.
Съвета ми е да не казваш в КАТ, че си си загубил книжката. Така и така тя все ще стигне до тях. И тогава ще те дърпат за невярна декларация за загубена книжка. Караш си в БГ и това е. Всичко което могат да ти направят е акт за неносена на книжка.
Книжка се отнема в Румъния за неправилно изпреварване, драстично превишена скорост, липса на ROVINIETA, преминаване на червен сигнал на светофара. Лишиването е до 1 месец. Може и да не си платиш акта. Наистина след това става двоен, но никой няма да те потърси да го плащаш. Книжката от местната POLITIA RUTIERA се изпраща още около 20-тия-25-тия ден до БГ посолство в Букурещ. И когато вече си пешил, че всичко най-после свършва се получава ново 20. Звъниш в посолството и питаш дали книжката е там. И ти казват, че е там, но не можеш да си я вземеш оттам. Трябва да я пратят по служебна поща до Външно министерство в София. Оттам пак по служебна поща до КАТ София. От там още веднъж по служебна поща до КАТ в страната. Демек докато си препращат служебните пощи минават още 3 месеца. И напрактика нямаш книжка в най-добрия случай 4 месеца.
Съвета ми е да не казваш в КАТ, че си си загубил книжката. Така и така тя все ще стигне до тях. И тогава ще те дърпат за невярна декларация за загубена книжка. Караш си в БГ и това е. Всичко което могат да ти направят е акт за неносена на книжка.
Абе много талаш се изписа, темата се превърна в "Кой колко са го глобявали в чужбина" - еми мен пък ме глобиха 120 евро за скоба в амстердам, 120 за тунел в Австрия и 550 евро за превишена скорост в Швейцария...
Колега с глоба от Румъния да диша спокойно
Международната книжка на СБА първо че е напълно безсмислена, тъй като булгарските книжки важат такива каквито са в ЦЯЛА ЕВРОПА, и второ международната е валидна САМО в комплект с оригиналната.
За русия не знам, но контролен талон съществува само в България от страните от ЕС и не е необходим за шофиране в която и да е държава от ЕС. това е БГ измишльотина.
Най важното което колегата не се е сетил - Попринцип никой няма право да отнема и/или унищожава официален български документ като шоф книжка, лична карта или паспорт!! Има закон за това и само отделни случаи в които това е допустимо! Съмнявам се конкретното нарушение да спада към тях.

Международната книжка на СБА първо че е напълно безсмислена, тъй като булгарските книжки важат такива каквито са в ЦЯЛА ЕВРОПА, и второ международната е валидна САМО в комплект с оригиналната.
За русия не знам, но контролен талон съществува само в България от страните от ЕС и не е необходим за шофиране в която и да е държава от ЕС. това е БГ измишльотина.
Най важното което колегата не се е сетил - Попринцип никой няма право да отнема и/или унищожава официален български документ като шоф книжка, лична карта или паспорт!! Има закон за това и само отделни случаи в които това е допустимо! Съмнявам се конкретното нарушение да спада към тях.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”