Ацетон като добавка в горивото?!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
zhiki4
Автомобил:
Двигател:

Ацетон като добавка в горивото?!

Мнениеот zhiki4 » Пет 25 яну 2008 15:33

Здравейте!
Днес след посещението на бензиностанцията се порових в нета как мога да си намаля разхода на гориво и попаднах на това

http://www.pureenergysystems.com/news/2005/03/17/6900069_Acetone/

и това

http://www.metacafe.com/watch/524517/double_your_gas_mileage_2x/

С две думи: твърдението е, че ако се добави малко количество ЧИСТ Ацетон към бензина спада разхода на гориво с 15-35%. Става дума за наистина малко количество:

78cc на 10 галона гориво. (ако съм го разбрал правилно :) ).

Давайте..коментирайте... :D

Потребителски аватар
tu6ana
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tu6ana » Пет 25 яну 2008 16:13

Това не го бях чувал до сега но е възможно да дава резултат.
Ацетонът и химически елемент който си променя бързо структурата
свързвайки се с други химически елементи от неговата група и образува нови съидинения.
А интерисувал ли си се от къде в БГ може да си намери човек чист ацетон.

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пет 25 яну 2008 16:43

Според мен пише 78 куб. см. на 1л, или 1 унция /слаб съм в английските мерки/ на 10 галона гориво. При 30% икономия би трябвало това количество ацетон да го намериш на цена най - много 60 ст., за да си на кяр. А не съм и сигурен, дали няма да навреди на двг. - нали сега спорът е, че ако се въведе заместване на 1л. гориво с 5% биогориво, концернът ФВ оттегля гаранцията си за новопроизведените автомобили.

Потребителски аватар
AERVWPOLO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AERVWPOLO » Пет 25 яну 2008 16:45

Колеги не си правете експерименти с колите :wink:

Потребителски аватар
zhiki4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zhiki4 » Пет 25 яну 2008 17:34

AERVWPOLO написа:Колеги не си правете експерименти с колите :wink:

Този пост може да го сложиш със същия успех и в графата "Газови уредби".

Идеята е да се съберат повече мнения, и ако може от механици, от хора дето оправят по цял ден коли.
Ацетона е доста агресивен към пластмаси, а те са почти навсякъде в горивната система(горивна помпа, маркучи и т,н,).
Въпросът е че в концентарация от 0,003% (това за maslinkov. И моя английски не е мн добър ама в статията пише и процентното отношение) в горивото може и да не ги увреди. Аз не съм химик и нямам идея какво се съдържа в бензина, който сипвам, ама от мн месра ми обясняват как слагали някакви добавки в тяхното гориво(с цел да им станеш клинет ест.), така че нека да го обсъдим и чак тогава се прилага на практика.
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ: не тичайте да си сипете ацетон в резервояра в този момент...още не сме на ясно какво става. :lol:

Продължаваите с обоснованите коментари. Чета ги с интерес. :idea:

Потребителски аватар
zhiki4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zhiki4 » Пет 25 яну 2008 17:41

Намерих още инфо:

http://peswiki.com/index.php/Directory:Acetone_Additive:FAQ

Цитирам малак извадка от ЧЗВ (FAQ):

Q. How much do I add to my tank?

* Add to fuel in the ratio of 1 - 3.5 oz per 10 gallons (8 - 27 ml per 10 liters) for gasoline
* Add to fuel in the ratio of 0.5 - 2 oz per 10 gallons (4 - 16 ml per 10 liters) for diesel
* There is variation in how different engines respond. Also there are differences in what kind of fuel it is added to. Try higher and lower concentrations until you find the optimum for your vehicle.

Това относно количествата.

John3V
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот John3V » Пет 25 яну 2008 17:48

Teмата е разисквана и по други авто форуми (ауди, форд...).
Само ще ви кажа, че една от съставките на бенз. гориво е ацетон, но е в толкова малки количества, че почти не оказва влияние.
В по-големи количества ще си получите страшна далавера - освен новите гумени съединения, вероятността да си закупине нов двигател нараства прогресивно.
Аз не съм го пробвал, но пробвали ми го споделиха преди години.

Иначе чиста ацетон може да се намери. Специализираните магазини от типа на битова химия (за Ст. Загора мисля че в багира има).

Потребителски аватар
vladko_g40
Автомобил: Audi A6 Audi 90
Двигател: AEB AAN
Контакти:

Мнениеот vladko_g40 » Пет 25 яну 2008 17:48

добре де, аз лично не мисля че е добра идея, особено за дизелите :wink: доколкото знам ацетона е обезмаслител, та си мисля какво ще стане с елементите на ГНП-то? Не че ще го разреждаме 1 към 1 с нафтата, но все пак :roll: то при нашата хубава нафта повечето помпаджии съветват да се меша с масло за по-добро мазане, а тук се получава обратното май :roll:а и не го проумявам как ще доведе до икономия на гориво

Потребителски аватар
asengamalov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот asengamalov » Пет 25 яну 2008 20:13

аз мисля че ацетона уврежда обикновенната пластмаса а до колкото занам по горивната система всички гуми пластмаси и тнт са маслоустоичиви

Потребителски аватар
VW-fenka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW-fenka » Пет 25 яну 2008 20:26

Подкрепям :да:
Всъщност е имало тема по този въпрос :arrow: http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=61639&highlight=%E0%F6%E5%F2%EE%ED

tu6ana написа:Ацетонът и химически елемент ....

Ацетонът НЕ Е химичен елемент :shock
tu6ana написа:А интерисувал ли си се от къде в БГ може да си намери човек чист ацетон.

Може да се намери много лесно...има специални каталози от които може да се поръча в различни количества ....

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Пет 25 яну 2008 22:49

zhiki4 написа:

Този пост може да го сложиш със същия успех и в графата "Газови уредби".

Идеята е да се съберат повече мнения, и ако може от механици, от хора дето оправят по цял ден коли.
Ацетона е доста агресивен към пластмаси, а те са почти навсякъде в горивната система(горивна помпа, маркучи и т,н,).
Въпросът е че в концентарация от 0,003% (това за maslinkov. И моя английски не е мн добър ама в статията пише и процентното отношение) в горивото може и да не ги увреди. Аз не съм химик и нямам идея какво се съдържа в бензина, който сипвам, ама от мн месра ми обясняват как слагали някакви добавки в тяхното гориво(с цел да им станеш клинет ест.), така че нека да го обсъдим и чак тогава се прилага на практика.
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ: не тичайте да си сипете ацетон в резервояра в този момент...още не сме на ясно какво става. :lol:

Продължаваите с обоснованите коментари. Чета ги с интерес. :idea:

Прав си колега, не обърнах внимание на процентното съотношение, но в твоите материали пише, че ацетонът създава емулсия с водата, а това е вече доста висока концентрация, когато тази капчица мине там откъдето не трябва/в смисъл че това малко количество не се разтваря в целия обем/ Освен проблеми, друга полза не виждам за нашите двг./и твоя е същият като моя/Най добре е да си търсим честни търговци с качествен бензин /без вода/ и това да обсъждаме.

Потребителски аватар
Leon_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Leon_24 » Съб 26 яну 2008 1:05

Абе вие погледнахте ли за мерките и съотношенията които са цитирани въобще ? 0,5-2 унции на 10 галона нафта....10 галона са около 38 литра ...а една унция:1 унция (ounce (oz))= 28.349 гр....Разреждането е огромно...Не мисля че ще окаже някакво съществено влияние на двигателя в такива разреждания,но предвид факта ,че вероятно това нещо е списвано от американски ентусиасти,а ние живеем в Бг с нейните скъпи и калпави горива в които бездруго има съмнителни гадости не бих седнал да се правя на алхимик...

Потребителски аватар
daniel.petrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот daniel.petrov » Съб 26 яну 2008 1:47

вижте този човечец какво е направил(които разбира руски)

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=213457

http://ziza.ru/2007/11/16/idioty_dnja_3_foto.html
:lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Съб 26 яну 2008 4:26

аве хора кви са тез ишмари тука. Толква многли ви харчат колите....

Па ако сте толкоз навити провайте ...ама според мен реомонта след пробите ще ви излезе по-солен. Тя топлата вода е открита много отдавна. Не дейте вярва на всичко, което пише в интернет. ....
ЗА тези който си нямат представа някой хора забогатяват буквално за това че други им пускат линкове за невзрачните станики по-форумите.... Ако не сте имали касмета да видите аз да ви кажа какво са съм виждал ... чек за 1500$ за 1 месец само от реглами на google-to. С тез пари идват от таквиз балами дето цъкат по разните таз невзрачни сайтчета.....

Пример Аз пиша една умна статия за това че съм открил метод за намаляване на разхода със 50% мятам я в един уникално прост html я пускам по форумите... :) какво става стига да знаеш как да се касираш пре гоогле адs правиш 1000 уникални посещения на ден и си в играта.... Гоглето плаща на цъкнат банер... тука малко умения се искат и хоп 1500$ в края на месеца ...
Общо взето касираш докато е актуално, сензационно..... :)
Аре успех на тези който ще измислят новите методи да летим в космоса без пари :)

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Съб 26 яну 2008 10:19

метода е пробван лично от мене и то от известно време.
чак за тия проценти намаляване не се говори но има някакъв ефект определено.
слага се по 25 грама на 10 литра грубо.
ефекта е че ацетона ослабва повърхностното напрежение на бензина и по този начин улеснява дюзите да диспрергират по качествено като сместа става по хомогенна. икономията идва от ламбдата която връща малко дюзите заради по качествената смес.
това е.
не очаквайте чудеса.
ако се прекали с ацетона ефекта не се подобрява но на риск се излагат всички гумени и пластмасови елементи по горивната система.
а ако не постигнете икономия изобщо (възможно е) поне ще постигнете по чиста горивна система защото ацетона ще спомогне много за почистването й (в правилната доза разбира се!)
:wink:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”