Ще продължите ли да карате с включени светлини и след 1март?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Дневните светлини целогодишно?

ДА.
330
52%
НЕ.
132
21%
Няма никаква полза от тях.
32
5%
По собствена преценка ще ги включвам.
136
22%

Общо гласове: 630
Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Съб 26 яну 2008 14:52

zmej написа:Викторе, тези картинки може да впечатлят някой, дето се е возил на кола, ама на задната седалка, вдясно.
Първо, човешкото око има маааалко по-добра разделителна способност от 450 пиксела по хоризонтал (горе-долу колкото е първата картинка), доста по-добър контраст от монитора ми (който уж е хубав, поне по този показател), и освен това има добра (ама много добра) чувствителност към движещи се обекти, така че тези "обработени" картинки не са никакъв критерий.

Аз бих добавил, че при такъв третокласен път и на такова разстояния няма особено значение виждаш ли колата или не. Ако някой смята, че има вероятност да се задава със 150-160км/ч добре, но в такъв участък той ще се движи с 60-70 най-много и е все едно дали ще я видиш от 200 м или от 80 м. И за N-ти път ще се повторя, че ако шофьорът обръща внимание само на светещи фарове и не му пука за всичко останало, то той си заслужава всякаква тежка участ. Май много се изнежи народа вече, трябва всичко да му е сдъвкано и приготвено. Иначе продължаваме да оплюваме американците колко били прости и не можели една крушка да си завият - както върви ще започнат да говорят, че в БГ колите без светещи фарове са абсолютно невидими и не се носи отговорност ако удариш такава.

Потребителски аватар
chinadracon
Автомобил: VW Golf MK4
Двигател: AKL 1999
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Сря 13 фев 2008 14:45

Първо, не разбирам от автора на темата с какво са допринесли задължителните фарове през зимата за по-добрата ситуация по отношение на катастрофи и брой загинали - ежедневно за София пак са над 100 катастрофите. Ако караш като малоумник, това, че си с включени светлини няма да намали риска за останалите и обратното. При суха настилка, пълна видимост и силно слънце не виждам ползата от включени светлини. Всеки решава индивидуално дали ще кара или не с включени фарове, аз лично няма да карам с постоянно включени светлини, но ще ги пускам винаги, когато са налице условия за по-лоша видимост, и нощем, разбира се :lol: Присъединявам се към колегата, стига сме нищили вече, и да я заключваме темата :lock:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 13 фев 2008 14:53

като брой катастрофи да може и едни и същи да са
но колите са много много повече от миналата година
върти ми се над 100 000 като число
само нови са продадени 20 000 миналата година :wink:

Потребителски аватар
chinadracon
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Сря 13 фев 2008 15:55

DragoGT написа:като брой катастрофи да може и едни и същи да са
но колите са много много повече от миналата година
върти ми се над 100 000 като число
само нови са продадени 20 000 миналата година :wink:

да, така си е :wink:

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Сря 13 фев 2008 17:01

Аз смятам да продължа да карам, не заради друго, а понеже си направих много яки светодиодни дневни светлини - 6500 келвина, 130 лумена, 100 000 часа живот и най-важното консумация само 1.5А:)

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Автомобил: Dacia Sandero Stepway
Двигател: 2017
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Сря 13 фев 2008 17:26

chinadracon написа:Първо, не разбирам от автора на темата с какво са допринесли задължителните фарове през зимата ....

Като не разбираш помисли или покарай повече. А точната думичка е "видимост" - в далечината, в огледалото. С думичката "видимост" и простото изречение "привличам внимание" може да съставиш сложно, което точно да отразява защо е хубаво да караш със включени светлини - пазиш себе си и другите на пътя.
Даже и да са ти включени на електромера пак е добре... :lol:

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Сря 13 фев 2008 17:48

Kaizer Soze написа:простото изречение "привличам внимание"

Като кара човек по шосето за какво друго трябва да гледа най-вече освен за други МПС? Ако не му привличат вниманието движещи се автомобили изглежда той блее и чака да му звънне някакъв звънец. Човек би трябвало да внимава даже дали няма нещо паднало на пътя (или дупка), които са доста по-малки, камо ли да не вижда цяла кола.

Както фаровете изведнъж станаха на мода и на някои вече им се струва, че така е било винаги - се забелязва и още едно подобно явление: маневри на заден ход с включени аварийни. Тази изява допреди няколко години Я НЯМАШЕ. Отскоро обаче всички за големите гъзари с това цъкане. Сега някой ще изреве, че и това е абсолютно нормално и направо задължително. Но изниква простият въпрос - защо производителите не са свързали задната с аварийните както светва фара за задна маневра?

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Сря 13 фев 2008 18:01

аз и сега си джиткам на габарити и така ще продължавам и лятото

Потребителски аватар
J'N
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот J'N » Сря 13 фев 2008 18:31

Аз мисля да продължа да карам на фарове ;). Крушките не са скъпи ;)

Потребителски аватар
chinadracon
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Чет 14 фев 2008 8:41

Kaizer Soze написа:
chinadracon написа:Първо, не разбирам от автора на темата с какво са допринесли задължителните фарове през зимата ....

Като не разбираш помисли или покарай повече. А точната думичка е "видимост" - в далечината, в огледалото. С думичката "видимост" и простото изречение "привличам внимание" може да съставиш сложно, което точно да отразява защо е хубаво да караш със включени светлини - пазиш себе си и другите на пътя.
Даже и да са ти включени на електромера пак е добре... :lol:

Приятелю, аз нямам проблем с електромери и горива... И освен това мисля, че сарказма ти е неуместен в случая, уточнил съм, че пускам фарове в зависимост от ситуацията. Просто не беше обосновано мнението на автора... Какво разбираш под "видимост в огледалото", да гледаш например кой ще те отнесе с 200 на магистралата и да се дърпаш навреме настрани ли??? :twisted: Хайде да си уважаваме взаимно мненията, аз нямам проблем с това, че много хора ще продължат да карат с включени фарове, просто за мен това не е нещо необходимо при благоприятни атмосферни условия. Хайде със здраве и не се пали друг път толкова :)

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Автомобил: Dacia Sandero Stepway
Двигател: 2017
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Чет 14 фев 2008 9:11

chinadracon написа:.......

:D :beer

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 14 фев 2008 11:26

~~~~~ написа:... маневри на заден ход с включени аварийни. Тази изява допреди няколко години Я НЯМАШЕ. Отскоро обаче всички за големите гъзари с това цъкане. Сега някой ще изреве, че и това е абсолютно нормално и направо задължително. Но изниква простият въпрос - защо производителите не са свързали задната с аварийните както светва фара за задна маневра?

АЛИЛУЯ! :beer

Потребителски аватар
chinadracon
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Чет 14 фев 2008 11:38

Kaizer Soze написа:
chinadracon написа:.......

:D :beer

определено :handshake

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 14 фев 2008 11:50

~~~~~ написа:
Както фаровете изведнъж станаха на мода и на някои вече им се струва, че така е било винаги - се забелязва и още едно подобно явление: маневри на заден ход с включени аварийни. Тази изява допреди няколко години Я НЯМАШЕ. Отскоро обаче всички за големите гъзари с това цъкане. Сега някой ще изреве, че и това е абсолютно нормално и направо задължително. Но изниква простият въпрос - защо производителите не са свързали задната с аварийните както светва фара за задна маневра?

Искаш да кажеш че когато трябва да потеглиш на заден например за паркиране не трябва да се пускат аварийни светлини ли , е това вече ме учуди определено :lol:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 14 фев 2008 12:11

Знам, че не е към мен, но ОПРЕДЕЛНО мисля, че не е нужно да пускаш аварийни при паркиране и всякакви прищевки. А понякога направо си пречи.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”