.То има и други варианти като буферни съдове но всичко отива век към друг раздел Хоум мейд слънчев колектор
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Re: Хоум мейд слънчев колектор
Тебе ти требе въздушен колектор да речем като тоя от кутийки бира.С който да топлиш помещения никога не огрявани от слънцето.И разбира се той трябва да е навън вътре файда йок.Но във всичко хубаво има винаги и нещо не толкова хубаво-и то е че все колектори дето ще се ползват,забележете за отопление а не за топлене на бойлер,са обречени.Или какво дедо ви се опитва да каже,щом сте стигнали до там в слънчево време да се топлите то значи във облачно и нощем ви е спукана ралтата
.То има и други варианти като буферни съдове но всичко отива век към друг раздел 
.То има и други варианти като буферни съдове но всичко отива век към друг раздел Re: Хоум мейд слънчев колектор
fox_vt написа:Тебе ти требе въздушен колектор да речем като тоя от кутийки бира.С който да топлиш помещения никога не огрявани от слънцето.И разбира се той трябва да е навън вътре файда йок.Но във всичко хубаво има винаги и нещо не толкова хубаво-и то е че все колектори дето ще се ползват,забележете за отопление а не за топлене на бойлер,са обречени.Или какво дедо ви се опитва да каже,щом сте стигнали до там в слънчево време да се топлите то значи във облачно и нощем ви е спукана ралтата.То има и други варианти като буферни съдове но всичко отива век към друг раздел
по-скоро като помощно средство да се ползва подобен хоум мейд колектор,ясно е ,че ако стаята е заприличала на иглу няма да го бъде
ПП:а защо задължително тоя колектор да е ОТВЪН,а не зад прозореца на вътрешна температура?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Поради същата причина поради, която не можеш да се хванеш за косата и да се вдигнеш 

ktamen написа:Поради същата причина поради, която не можеш да се хванеш за косата и да се вдигнеш
добре затапи ме

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Не съм искал да те затапвам, а да ти обясня, че е безсмислена идеята да слагаш колектор в стаята. Явно не си ме разбрал.
ktamen написа:Не съм искал да те затапвам, а да ти обясня, че е безсмислена идеята да слагаш колектор в стаята. Явно не си ме разбрал.
схванах ти идеята,подведох се по разни материали из нета.
въпроса е ,че времето се скапа съвсем и проекта е в застой

https://www.youtube.com/watch?v=C_yhi_fy-Q0&feature=youtube_gdata_player
ей тия френелови лещи са доста интересни,даже тоя пич има изработена МЕКА приличаща на силиконова такава леща и не беше огромна може би около 400мм диаметър.
В телевизорите с плосък(а може би и объл) екран подобни ли са лещите? Ако да - ще си търся телевизор за изтезания
ей тия френелови лещи са доста интересни,даже тоя пич има изработена МЕКА приличаща на силиконова такава леща и не беше огромна може би около 400мм диаметър.
В телевизорите с плосък(а може би и объл) екран подобни ли са лещите? Ако да - ще си търся телевизор за изтезания

Колега ти имаш ли си на идея какво представлява кинескоп или матрица ? Що за глупост да търсиш там .Иначе има за продаване 10 кинескопа и поне 4 матрици на някаква символична цена ако искаш да експериментираш
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Замислям и аз нещо подобно,ама някак "за без пари" да стане...за колектор ще пробвам радиатор(кондензатор) от хладилен агрегат.Имам го ей-така,безплатно,площ около 0.8 м2,алуминий...ще го боядисам в черно(боята за печки,термоустойчивата),затварям го в стъклен кафез.Първоначално ще го пусна "директно",т.е. студената вода се подава във входа му,изхода към топлия кран на батерията...после ще го мисля за акумулация в бойлер..циркулация и т.н.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Няма да стане така емо ако лятото пече яко водата ще стане много гореща но когато започнеш да точиш няма да има време да се затопли а и количеството вода във кондензатора няма да е много.Аз съм със проточен бойлер и мога да ти кажа от опит че за да се топли водата ти трябват 7 кв мощност.Като се зане че квадрат дава около киловат при най добрите условия ще ти трябват 7 квадрата площ за достигнеш минимума и то лятото по пладне
С твоето 0,8квадрата си под киловат и няма как да стане.
С твоето 0,8квадрата си под киловат и няма как да стане.- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Изпарителя е възможно най-доброто за тази цел. Добре е да се поогледаш за още един или два броя. Без акумулатор (демек бойлер) нищо няма да се получи, водата трябва да капе леко за да усетиш загряването.