Хоум мейд слънчев колектор

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Хоум мейд слънчев колектор

Мнениеот fox_vt » Нед 01 дек 2013 20:32

Тебе ти требе въздушен колектор да речем като тоя от кутийки бира.С който да топлиш помещения никога не огрявани от слънцето.И разбира се той трябва да е навън вътре файда йок.Но във всичко хубаво има винаги и нещо не толкова хубаво-и то е че все колектори дето ще се ползват,забележете за отопление а не за топлене на бойлер,са обречени.Или какво дедо ви се опитва да каже,щом сте стигнали до там в слънчево време да се топлите то значи във облачно и нощем ви е спукана ралтата :mhihi .То има и други варианти като буферни съдове но всичко отива век към друг раздел :wink

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Нед 01 дек 2013 20:59

fox_vt написа:Тебе ти требе въздушен колектор да речем като тоя от кутийки бира.С който да топлиш помещения никога не огрявани от слънцето.И разбира се той трябва да е навън вътре файда йок.Но във всичко хубаво има винаги и нещо не толкова хубаво-и то е че все колектори дето ще се ползват,забележете за отопление а не за топлене на бойлер,са обречени.Или какво дедо ви се опитва да каже,щом сте стигнали до там в слънчево време да се топлите то значи във облачно и нощем ви е спукана ралтата :mhihi .То има и други варианти като буферни съдове но всичко отива век към друг раздел :wink

по-скоро като помощно средство да се ползва подобен хоум мейд колектор,ясно е ,че ако стаята е заприличала на иглу няма да го бъде :mhihi

ПП:а защо задължително тоя колектор да е ОТВЪН,а не зад прозореца на вътрешна температура? :rolleyes

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 01 дек 2013 22:31

Поради същата причина поради, която не можеш да се хванеш за косата и да се вдигнеш :gruebel

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Пон 02 дек 2013 0:15

ktamen написа:Поради същата причина поради, която не можеш да се хванеш за косата и да се вдигнеш :gruebel

:mhihi
добре затапи ме :stumm :mhihi

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 02 дек 2013 0:34

Не съм искал да те затапвам, а да ти обясня, че е безсмислена идеята да слагаш колектор в стаята. Явно не си ме разбрал.

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Пон 02 дек 2013 11:28

ktamen написа:Не съм искал да те затапвам, а да ти обясня, че е безсмислена идеята да слагаш колектор в стаята. Явно не си ме разбрал.

схванах ти идеята,подведох се по разни материали из нета.
въпроса е ,че времето се скапа съвсем и проекта е в застой :mhihi

mnh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mnh » Пон 02 дек 2013 15:26

https://www.youtube.com/watch?v=C_yhi_fy-Q0&feature=youtube_gdata_player
ей тия френелови лещи са доста интересни,даже тоя пич има изработена МЕКА приличаща на силиконова такава леща и не беше огромна може би около 400мм диаметър.
В телевизорите с плосък(а може би и объл) екран подобни ли са лещите? Ако да - ще си търся телевизор за изтезания :mhihi

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Сря 04 дек 2013 17:44

Колега ти имаш ли си на идея какво представлява кинескоп или матрица ? Що за глупост да търсиш там .Иначе има за продаване 10 кинескопа и поне 4 матрици на някаква символична цена ако искаш да експериментираш

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 05 дек 2013 16:06

Замислям и аз нещо подобно,ама някак "за без пари" да стане...за колектор ще пробвам радиатор(кондензатор) от хладилен агрегат.Имам го ей-така,безплатно,площ около 0.8 м2,алуминий...ще го боядисам в черно(боята за печки,термоустойчивата),затварям го в стъклен кафез.Първоначално ще го пусна "директно",т.е. студената вода се подава във входа му,изхода към топлия кран на батерията...после ще го мисля за акумулация в бойлер..циркулация и т.н.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 05 дек 2013 19:12

Няма да стане така емо ако лятото пече яко водата ще стане много гореща но когато започнеш да точиш няма да има време да се затопли а и количеството вода във кондензатора няма да е много.Аз съм със проточен бойлер и мога да ти кажа от опит че за да се топли водата ти трябват 7 кв мощност.Като се зане че квадрат дава около киловат при най добрите условия ще ти трябват 7 квадрата площ за достигнеш минимума и то лятото по пладне :mhihi С твоето 0,8квадрата си под киловат и няма как да стане.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 05 дек 2013 19:14

Изпарителя е възможно най-доброто за тази цел. Добре е да се поогледаш за още един или два броя. Без акумулатор (демек бойлер) нищо няма да се получи, водата трябва да капе леко за да усетиш загряването.

Върни се в “Направи си сам!”