Отопление на волана

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Отопление на волана

Мнениеот Zinoto » Нед 05 окт 2008 20:07

Това е доста рядко срещана екстра, но на мен ми изглежда важна. С настъпването на есента се сетих, че винаги ми се искало да ми се стопли бързо волана. Имам подгряване на седалките и съм доволен, защото след около минута ми става комфортно независимо, че двигателя е още студен.
Някой ако има идея как може да се направи отопление на волана да сподели.

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Нед 05 окт 2008 20:25

опаши го с реотани като това е големия ти проблем :lol: :lol: на хората колите им гаснат и не палят...ти с глупости се занимаваш ,ама така е живота де...не се сърди. :wink:
човека пита за съвет, не за остроумие!
mod edit: batmilko

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Нед 05 окт 2008 20:48

Как да не се сърдя, знаеш ли на колко хора съм помогнал точно за проблеми с непаленето и гасненето. Специално за дизелите пък можеш да отвориш раздела в този форум и ще видиш. Сега дойде времето някой ако иска да ми помогне на мен.

Потребителски аватар
Vladko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vladko » Нед 05 окт 2008 22:30

Не са малко колите с тази екстра-просто са във високия клас.Ако напишеш каква кола караш ще е по лесно да се види от каква кола може да се сложи сериен такъв волан.

Потребителски аватар
Vince
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vince » Нед 05 окт 2008 22:43

Дай малко повече инфо за колата и може и да помогнем!

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Пон 06 окт 2008 7:33

Според мен коженият ( с естествена кожа ) волан, практически обезмисля отоплението му, тъй като този материал е лош проводник на топлината и повърхността на мястото под ръцете ще се загрява много бързо от топлината им. Не съм попадал засега с моята кола в ситуация на екстремно-ниски температури ( под -20... -25 градуса ), но през лятото, след продължителен престой на слънце коженият волан определено не гори ръцете, както обикновения.
Освен това, ако в купето е толкова студено ръцете ще мръзнат и от въздуха около тях и е логично да се кара с ръкавици.
От друга страна сигурно усещането на топлинка от волана е приятно нещо през зимата, щом тази екстра я слагат на високия клас.

Потребителски аватар
Vladko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vladko » Пон 06 окт 2008 11:07

Даже на спортни и суперспротни модели които са с алуминиева топка на скоростите слагат и на нея подгрев. :wink:
П.С. За Пасат съм сигурен че има с подгрев на волана,но по нисък клас ФВ май няма.

Потребителски аватар
mk1
Автомобил:
Двигател:

Re: Отопление на волана

Мнениеот mk1 » Пон 06 окт 2008 11:55

Zinoto написа:.

много лесно:навиваш меден проводник около волана и му слагаш отгоре някаква тапицерия.
изчисляваш си обаче мошноста :
p=u.I и го правиш там колкото си искаш ватове.по добре по ниски стоиности му задаи за да не се запали колата :D

Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Мнениеот GodLike » Пон 06 окт 2008 12:03

Търси волан от Ауди А6 Ц5 :wink:

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Пон 06 окт 2008 19:43

Колата е Ауди А3 ТДИ 99 г. много не ми се занимава да сменям волана, но сегашния е доста отъркан. Та си мислех да го облека в естествена кожа, защото имам и ми хрумна тази идея без да бях проверявал тогава дали се предлага като екстра. Идеята ми е още от миналата зима ама като се стопли времето ...

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Пон 06 окт 2008 20:04

Естествените м-ли са най-подходящи не се загряват много от слънце и не замръзват от студ,ако толкова искаш подгрев на волана вземаш нагревател от ел.възглавница само ще го съобразиш с 12в. По закона на ОМ / P=I.U/ Може и да си го направиш през реле което е най-удачно така да стане с едно бутонче да си вкл. подгрева или с копчето за подгрев на задното стъкло паралел. :wink: Но според мен това е излишна екстра.Първо защото трябва така да го направиш че да е естетически издържано т.е. да вгрдиш нагревателя в самия волан,второ така да изчислиш мощността със загубите че да работи по-дълго време и труда да не е напразен,трето мерки за безопасност от късо което би довело до запалване на инсталацията и съответно цялата кола.Мога да ти кажа че кабелите в колата горят като барут за секунди или като детониращ шнур ако знаеш какво имам предвид.За това не се занимавай с глупости разкарвай си мадамите и си пий кафетата,но ти си знаеш най-добре де. :wink:

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Пон 06 окт 2008 20:23

Прави сте колеги, ще помисля още малко, благодаря за мненията. По принцип волана ми е кожен, но точно естествените материали в големия студ в началото са неприятни. Освен това доста се е излъскал и надрал. Ако го облека в естествена кожа от тази която имам свинска и мека си мисля, че ще е по-приятен и няма да си усложнявам живота. Все пак нямам почти свободно време.

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Пон 06 окт 2008 20:34

Аз съм със спортен волан оригиналния го нахнах ,но си го пазя де и мога да ти кажа че лятото като се напече колата не се бара и топката на ск.лост също,а зимата е студен като камък.Ако беше с оригиналния няма да е така това имах предвид колега.Поздрави и успех в начинанието ти. :wink:

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Вто 07 окт 2008 17:19

Мисля че естествената кожа е най-евтиното,бързи и чисто решение...
В началото на лятото си взех калъф от естествена кожа(има го на снимка в гаража)и не се загряваше от слънцето като калъфите от изкуствена кожа(мушама),за зимата все още нямам наблюдения.....
Но пък нали знаете приказката:Бащати едно време все с подгряващ волан ли е карал...??? :?: :wink:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Re: Отопление на волана

Мнениеот vaskoto1 » Вто 07 окт 2008 19:14

mk1 написа:
Zinoto написа:.

много лесно:навиваш меден проводник около волана и му слагаш отгоре някаква тапицерия.
изчисляваш си обаче мошноста :
p=u.I и го правиш там колкото си искаш ватове.по добре по ниски стоиности му задаи за да не се запали колата :D

гледам по електротехника не си бягал...mhihi
ама помисли ли че тоя геврек се върти? :roll: или ще отмотваш и намотваш кабели за захранване?

Върни се в “Направи си сам!”