Това е доста рядко срещана екстра, но на мен ми изглежда важна. С настъпването на есента се сетих, че винаги ми се искало да ми се стопли бързо волана. Имам подгряване на седалките и съм доволен, защото след около минута ми става комфортно независимо, че двигателя е още студен.
Някой ако има идея как може да се направи отопление на волана да сподели.
Отопление на волана
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен коженият ( с естествена кожа ) волан, практически обезмисля отоплението му, тъй като този материал е лош проводник на топлината и повърхността на мястото под ръцете ще се загрява много бързо от топлината им. Не съм попадал засега с моята кола в ситуация на екстремно-ниски температури ( под -20... -25 градуса ), но през лятото, след продължителен престой на слънце коженият волан определено не гори ръцете, както обикновения.
Освен това, ако в купето е толкова студено ръцете ще мръзнат и от въздуха около тях и е логично да се кара с ръкавици.
От друга страна сигурно усещането на топлинка от волана е приятно нещо през зимата, щом тази екстра я слагат на високия клас.
Освен това, ако в купето е толкова студено ръцете ще мръзнат и от въздуха около тях и е логично да се кара с ръкавици.
От друга страна сигурно усещането на топлинка от волана е приятно нещо през зимата, щом тази екстра я слагат на високия клас.
Re: Отопление на волана
Zinoto написа:.
много лесно:навиваш меден проводник около волана и му слагаш отгоре някаква тапицерия.
изчисляваш си обаче мошноста :
p=u.I и го правиш там колкото си искаш ватове.по добре по ниски стоиности му задаи за да не се запали колата

- jagler
- Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
- Двигател: CFFB-2014
Естествените м-ли са най-подходящи не се загряват много от слънце и не замръзват от студ,ако толкова искаш подгрев на волана вземаш нагревател от ел.възглавница само ще го съобразиш с 12в. По закона на ОМ / P=I.U/ Може и да си го направиш през реле което е най-удачно така да стане с едно бутонче да си вкл. подгрева или с копчето за подгрев на задното стъкло паралел.
Но според мен това е излишна екстра.Първо защото трябва така да го направиш че да е естетически издържано т.е. да вгрдиш нагревателя в самия волан,второ така да изчислиш мощността със загубите че да работи по-дълго време и труда да не е напразен,трето мерки за безопасност от късо което би довело до запалване на инсталацията и съответно цялата кола.Мога да ти кажа че кабелите в колата горят като барут за секунди или като детониращ шнур ако знаеш какво имам предвид.За това не се занимавай с глупости разкарвай си мадамите и си пий кафетата,но ти си знаеш най-добре де. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Прави сте колеги, ще помисля още малко, благодаря за мненията. По принцип волана ми е кожен, но точно естествените материали в големия студ в началото са неприятни. Освен това доста се е излъскал и надрал. Ако го облека в естествена кожа от тази която имам свинска и мека си мисля, че ще е по-приятен и няма да си усложнявам живота. Все пак нямам почти свободно време.
- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
Мисля че естествената кожа е най-евтиното,бързи и чисто решение...
В началото на лятото си взех калъф от естествена кожа(има го на снимка в гаража)и не се загряваше от слънцето като калъфите от изкуствена кожа(мушама),за зимата все още нямам наблюдения.....
Но пък нали знаете приказката:Бащати едно време все с подгряващ волан ли е карал...???

В началото на лятото си взех калъф от естествена кожа(има го на снимка в гаража)и не се загряваше от слънцето като калъфите от изкуствена кожа(мушама),за зимата все още нямам наблюдения.....
Но пък нали знаете приказката:Бащати едно време все с подгряващ волан ли е карал...???

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Отопление на волана
mk1 написа:Zinoto написа:.
много лесно:навиваш меден проводник около волана и му слагаш отгоре някаква тапицерия.
изчисляваш си обаче мошноста :
p=u.I и го правиш там колкото си искаш ватове.по добре по ниски стоиности му задаи за да не се запали колата
гледам по електротехника не си бягал...

ама помисли ли че тоя геврек се върти?