Golf 3 1.9 TDI AFN - Пистов ремък

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Golf 3 1.9 TDI AFN - Пистов ремък

Мнениеот the_tupan » Пон 04 яну 2010 17:52

Колеги, разскърца ми се лагерче на генератора и искам да си го сменя, но за целта трябва да сваля пистовия ремък. Някой знае ли как става номера, защото мен ме притеснява обтегача на ремъка? Колата е Голф 3 АФН.

Потребителски аватар
gencho84
Автомобил:
Двигател:

Re: Пистов ремък

Мнениеот gencho84 » Пон 04 яну 2010 18:21

Здр.колега, номера става с гаечен ключ, не се сещам кой номер беше,на обтяжната ролка има болт.С ключа напъваш болта надолу и ремъка се охлабва.Това е.

Поздрави.

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Пон 04 яну 2010 18:33

В смисъл цялата ролка ли трябва да сваля или само да разхлабя болта? :) :beer

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 04 яну 2010 19:20

Не, само напъваш надолу да охлабиш обтегача. Става също и с малко тръбно ключе или гарги хващаш г-образния болт на обтегача и напъваш да охлаби, а с другата ръка изхлузваш ремъка от ролката. После по същия начин го слагаш - и внимавай да не отървеш обтегача да те прищипе ремъка, че ще станеш като в онази приказка за дърваря и мечката. mhihi mhihi

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Пон 04 яну 2010 19:51

Мерси, колеги! :да: :beer :lock:

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mili 75 » Пон 04 яну 2010 20:04

Значи колегите са пропуснали да ти кажат,че въпросния болт на обтегача е с обратна резба и когато го напъваш все едно да го развиеш въпросния болт се затяга, навежда ролката надолу и охлабва ремъка.Ако искаш да отвиеш въпросния болт и да свалиш обтягащата ролка трябва да въртиш по посока на часовниковата стрелка все едно го завиваш.

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Вто 05 яну 2010 11:32

Колеги, сега бях при колата и видях, че обтяжната ролка седи на едно Г-образно рамо(не е като при четворките).В смисъл самия обтегач не е там. :screwy Мисля си, че ако отвия болта на ролката освен да я махна друго няма да стане, или греша. :roll:

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Мнениеот milenski_77 » Вто 05 яну 2010 12:04

the_tupan написа:Колеги, сега бях при колата и видях, че обтяжната ролка седи на едно Г-образно рамо(не е като при четворките).В смисъл самия обтегач не е там. :screwy Мисля си, че ако отвия болта на ролката освен да я махна друго няма да стане, или греша. :roll:

Ще стане.
Това Г-образно рамо се държи под натиск от пружина, която е в другия му край.По този начин се опъва ремъка автоматично.
Най-лесно се сваля (ремъка) като това Г-образно рамо го хванеш с подходящ ключ (аз ползвам един раздвижен) и го завъртиш нагоре, така че ролкта да ти освободи ремъка. След това сваляш ремъка и отпускаш ролката. Тя ще се върне обратно и ще спре в ено положение.
За слагането процедурата е обратната.

Ventokapo
Автомобил: VW Golf3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот Ventokapo » Вто 05 яну 2010 17:39

Здравей колега..)Аз свалях цялото динамо и смених лагерите и четките!А колко ти струва шайбата,че моята беше доста скъпичка ама и то беше преди 2 год...!?Успех! :)

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Вто 05 яну 2010 17:42

Ами не знам колко точно, но наистина не е евтина. Аз нея няма да я сменям.Мисля си че е ОК. :roll: :beer

pavelnb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavelnb » Вто 05 яну 2010 17:59

Колега нали знаеш че шайбата на генератора се сваля със специален инструмент? Без да си я свалил не можеш да си разглобиш целия генератор защото нямаш достъп до предния лагер.

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Вто 05 яну 2010 19:26

pavelnb написа:Колега нали знаеш че шайбата на генератора се сваля със специален инструмент? Без да си я свалил не можеш да си разглобиш целия генератор защото нямаш достъп до предния лагер.

Да знам. :) Един приятел ще ми услужи с тая джиджавка. Само да спре снега и го почвам... mhihi :beer

Върни се в “Дизелови агрегати”