Golf 3 1.9 TDI AFN - Пистов ремък
Golf 3 1.9 TDI AFN - Пистов ремък
Колеги, разскърца ми се лагерче на генератора и искам да си го сменя, но за целта трябва да сваля пистовия ремък. Някой знае ли как става номера, защото мен ме притеснява обтегача на ремъка? Колата е Голф 3 АФН.
- gencho84
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Пистов ремък
Здр.колега, номера става с гаечен ключ, не се сещам кой номер беше,на обтяжната ролка има болт.С ключа напъваш болта надолу и ремъка се охлабва.Това е.
Поздрави.
Поздрави.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Не, само напъваш надолу да охлабиш обтегача. Става също и с малко тръбно ключе или гарги хващаш г-образния болт на обтегача и напъваш да охлаби, а с другата ръка изхлузваш ремъка от ролката. После по същия начин го слагаш - и внимавай да не отървеш обтегача да те прищипе ремъка, че ще станеш като в онази приказка за дърваря и мечката.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Значи колегите са пропуснали да ти кажат,че въпросния болт на обтегача е с обратна резба и когато го напъваш все едно да го развиеш въпросния болт се затяга, навежда ролката надолу и охлабва ремъка.Ако искаш да отвиеш въпросния болт и да свалиш обтягащата ролка трябва да въртиш по посока на часовниковата стрелка все едно го завиваш.
Колеги, сега бях при колата и видях, че обтяжната ролка седи на едно Г-образно рамо(не е като при четворките).В смисъл самия обтегач не е там.
Мисля си, че ако отвия болта на ролката освен да я махна друго няма да стане, или греша. 

-
- Автомобил: Passat B7 variant
- Двигател: CFFB
the_tupan написа:Колеги, сега бях при колата и видях, че обтяжната ролка седи на едно Г-образно рамо(не е като при четворките).В смисъл самия обтегач не е там.Мисля си, че ако отвия болта на ролката освен да я махна друго няма да стане, или греша.
Ще стане.
Това Г-образно рамо се държи под натиск от пружина, която е в другия му край.По този начин се опъва ремъка автоматично.
Най-лесно се сваля (ремъка) като това Г-образно рамо го хванеш с подходящ ключ (аз ползвам един раздвижен) и го завъртиш нагоре, така че ролкта да ти освободи ремъка. След това сваляш ремъка и отпускаш ролката. Тя ще се върне обратно и ще спре в ено положение.
За слагането процедурата е обратната.
-
- Автомобил: VW Golf3
- Двигател: AFN 1997
Здравей колега..)Аз свалях цялото динамо и смених лагерите и четките!А колко ти струва шайбата,че моята беше доста скъпичка ама и то беше преди 2 год...!?Успех! 

Ами не знам колко точно, но наистина не е евтина. Аз нея няма да я сменям.Мисля си че е ОК.

Колега нали знаеш че шайбата на генератора се сваля със специален инструмент? Без да си я свалил не можеш да си разглобиш целия генератор защото нямаш достъп до предния лагер.
pavelnb написа:Колега нали знаеш че шайбата на генератора се сваля със специален инструмент? Без да си я свалил не можеш да си разглобиш целия генератор защото нямаш достъп до предния лагер.
Да знам.

Върни се в “Дизелови агрегати”