въпрос за болтове за лети джанти

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
garvanski
Автомобил: Vw Passat B6
Двигател: 1.9 TDI- BLS- 2008

въпрос за болтове за лети джанти

Мнениеот garvanski » Пон 23 мар 2015 14:17

Здравейте.
Не съм сигурен да ли темата е за този раздел, но ще попитам тук.
Купих си алуминиеви джанти, които са с конусни отвори за болтовете, а на Пасат-а оригиналните болтове са с радиусни глави. Като ги сложа в отвора на ал-те джанти отзад си стърчат достатъчно (около 15- 20мм.). Гумаджията каза, че и преди е слагал радиусни болтове на ал. джанти с конусни отвори и нямало проблем, но трябва да си ги проверя дали не са се разхлабили след една седмица.
Въпросът ми е ще има ли проблем като са сложени болтове с радиусни глави на алуминиеви джанти с конусни отвори за болтовете и може ли да се прецакат отворите на джантите дори и ако не се разхлабват болтовете?
Поздрави.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Re: въпрос за болтове за лети джанти

Мнениеот FELIPE » Пон 23 мар 2015 17:59

Има български болтове с конусна глава по около 2,50 лв ,аз бих си купил за да съм спокоен,все пак не е майтап работа.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пон 23 мар 2015 18:02

Той гумаджията няма да има проблеми ама ти ще имаш като ти се развият болтовете.

garvanski

Мнениеот garvanski » Пон 23 мар 2015 18:18

Говорих и с още един гумаджия и ми каза, че ако не се разхлабят болтовете до няколко дни нямало да има проблеми, но ме притеснява и това дали няма да се деформират леглата (отворите) на болтовете на джантите?

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 23 мар 2015 20:41

Гледаме и си правим изводите. :arrow https://www.youtube.com/watch?v=Df8Mkvs3ujE

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пон 23 мар 2015 20:56

IRRITATING написа:Той гумаджията няма да има проблеми ама ти ще имаш като ти се развият болтовете.

+1 :th_up, аз съм правил обратното по невнимание - конусни болтове сложени на фабрична джанта изискваща такива с радиусна глава и два болта на едната джанта се разхлабиха след около 380 километра извънградско и волана почна да бие - та ги затегнах за да се прибера и веднага сложих правилните. Добре, че бях с ниска скорост и си научих урока, но щом хората са ги измислили двата вида според джантите може би има резон да се позлват правилните и за да си спокоен си вземи правилните болтове. :beer

Потребителски аватар
mitko85
Автомобил: E91
Двигател: M47

Мнениеот mitko85 » Пон 23 мар 2015 22:00

Сферичния болт не ляга на цялата повърхнина на конуса и не може да стегне джантата с пълната сила, има вероятност да нараниш леглата или да скъсаш болт, ако тръгнеш да ги стягаш така че да не се развият. Вземи си правилните болтове.

garvanski

Мнениеот garvanski » Пон 23 мар 2015 22:44

Ще си купя болтове с конусна глава и няма да се занимавам с експерименти на разни "гумаджии" и да проверявам като идиот болтовете дали не са се разхлабили през няколко дни.
Благодаря за мненията, колеги. Дано темата да е полезна и за още някой.
Поздрави.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 24 мар 2015 11:48

офф - само гледай да не ти притягат болтовете с гайковерт, че :banghead :banghead :banghead .
Има си дадено усилие за затягане според автомобила и вида на джантите.
При "хубаво" затегнати болтове с гайковерт -огромен шанс да останеш на пътя със счупен ключ за джанти.

garvanski

Мнениеот garvanski » Вто 24 мар 2015 17:05

Малко полезна информация за хората в моето положение.
Днес обиколих моргите и намерих оригинални болтове от VW с моя размер (27мм.) на резбата и с конусни глави, но явно конусната глава отхвърля малко повече от радиусната, защото болтовете се навиват само 4 оборота. Това не ми хареса и взех от една А8-ца болтовете, които са с дължина на резбата 32мм. и нещата си дойдоха на мястото.
Тези вече си се навиват 7 оборота и лягат перфектно в гнездата на джантите.
Тъпото е, че намерихме само 16бр. от А8-цата и сега имам на всяка джанта по 4 бр. с конусна и по 1бр. с радиусна глава, но ако не намеря утре още 4бр. конусни с 32мм. дължина на резбата, ще взема тези с 27мм. от VW.
По- добре по един болт на джанта да хваща само 4 резби и да е с конусна глава, отколкото да са 5бр. с радиусна.
Та това е, дано да е полезно и за други колеги.
Поздрави.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 24 мар 2015 20:12

купи си секретни БГ п-во с нужната дължина и профил. В БГ сме - сутринта може да осъмнеш без някоя джанта/ гума / зависи района/.

garvanski

Мнениеот garvanski » Вто 24 мар 2015 21:58

Хубави секретни болтове са си на цена. По- добре е да си включа джантите и гумите към каско-то. Пък и колата нощува в подземния паркинг на кооперацията ни.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 24 мар 2015 22:37

Смятам че 4 оборота са достатъчни. Най-вероятно на главината няма много повече от 4 резби.

garvanski

Мнениеот garvanski » Вто 24 мар 2015 23:09

Ами като ги извадих премерих с шублера и тези 4 резби се оказаха 8-9мм., което мисля, че не е достатъчно да държат джантата, но нека и други колеги да се включат с мнения по въпроса.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Сря 25 мар 2015 1:16

За тази цел има пдф-и със спецификации на джантите и вътре има моделите, за които джантите са произведени. Стига да не си купил последния китайски боклук.

Вътре в пдф-а пише обикновено и необходимите болтове и формата им.

Не си казал какви джанти си взел - няма как да ти се даде точен съвет. Относно броя на резбите - последно на 4ри резби доверения ми гумаджия не ме пускаше да си тръгна, защото било опасно.

Хващаш оригиналните болтове и оригиналните джанти и гледаш на немонтирана джанта колко стърчи болта от джантата от вътрешната и страна, без тя да е монтирана на колата. После хващаш новите ти джанти с болтове с форма на главата по спецификация на джантата, а не по мнение на гумаджии, и гледаш колко стърчат. Ако е същото като при оригиналните джанти/болтове - караш. Ако са по-къси/по-дълги, търсиш по-дълги / по-къси и си ти.

Имай предвид, че ми е случвало да не мога да карам мерцедески джанти на пасат със сериините пасатски болтове, защото джантата от мерцедес е по-дебела и болтовете идват къси, въпреки че са специфицирани за пасат.

Успех.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”