Здравейте,
След закупуване на автомобила VW Passat b6 1.6 102, миналата година разбрахме, че компресора е зацепил и тръгнах по вариант за смяна на компресора. Понеже се стиснах тогава за около 200 лв. за нов, тогава рециклирах стария в Овча купел, на булевард Линкълм. Аз не съм голям фен на климатизацията и дали го пуснах 3 пъти, и така на четвъртия спря. Пак отивам там, дадоха ми друг и пак тръгна климатика. Тази година обаче се случи нещо странно, климатика тръгва, охлажда там 10-15 минути и вземе, че спре. Пробвах го няколко пъти резултата беше същия. Интерсното е, че ту тръгва, ту не. Гледах за грешки изписа ми грешка в CAN модула, заедно с ABS и АC, проверявам, видно нищо му нямаше, напръсках го с контактен срей и оттогава не е избивала грешка.
За момента климатика има следните прояви:
1. Шайбата на компресора се върти.
2. проверени са бушоните, включително 40a-я
3. ту тръгва, ту не
4. след изключване на двигателя перките се включват особено след интензивно каране в града, тогава запалвам колата, пускам климатикаи в повечето случаи започва да духа студено. След 5 минути го гася, включватм го, но вече не иска да тръгне.
5. При включване на климатика, когато не тръгва, перките не се включват.
Като се има предвид края на лятото, ми се появиха няколко въпроса въпроси:
1. Странно е поведението на климатика, затова може да се изходи, че проблема е от Електромагнитен / соленоиден клапан, дали?
2. Ако тръгна да го сменян сам, ще мога ли да го смяна, без да източват фреона на системата?
3. Ако имате други предложение, моля споделяйте.
Благодаря
Passat B6 1.6 Странен проблем с климатик, Електромагнитен / соленоиден клапан VW Passat 1.6 10
Passat B6 1.6 Странен проблем с климатик, Електромагнитен / соленоиден клапан VW Passat 1.6 10
Последна промяна от radotom на Пон 25 авг 2025 23:00, променено общо 1 път.
Re: Странен проблем с климатик, Електромагнитен / соленоиден клапан VW Passat 1.6 102
tone6192 написа:климатика тръгва, охлажда там 10-15 минути и вземе, че спре.
Поясни как точно "спира". Гаснат копчетата, спира вентилатора, или просто струята се стопля?
И какви настройки си му дал - дали е на Ауто, и дали ако му дадеш минимални градуси пак не иска да охлажда?
Re: Странен проблем с климатик, Електромагнитен / соленоиден клапан VW Passat 1.6 102
Всичко си работи, копчета струя, но спира да охлажда, тоест продължава да духа, но топло, даже е трудно да разбереш кога, тръгва, кога не. Дали на АУто, дали на минимални градуси, резултата е един и същ. При натискане на ECON (AC off) се чува клапа, тоест все пак, мисля, че не е от управлението.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Що не отидеш до Елбатрон (след лятната им почивка) да го прегледат. Не взимат много за преглед и диагностика, а ще си спестш много време в чуденки и смяна на детаили на принципа проба-грешка. Цените за обслужване/ремонти по мое мнение са справедли.
Да, и аз натам се засилих, именно към Елбатрон.
Иначе интерсено, вчера пускам климатика на вече загряла кола, духа студено, но на Low не успя да изстуди, работи 5 минути, усетих някаква миризма на влага и започна да духа вече въздуха отвън (топло), интересно.....нарочно отставих да духа, и вече като тръгнах да паркирам, забелязах, че започва да духа студено, гледам включиха се перките и климатика започна да духа отново студено. Оставих го 1-2 минути и натиснах ECON (AC off), но вече не посика да духа студено.
Иначе интерсено, вчера пускам климатика на вече загряла кола, духа студено, но на Low не успя да изстуди, работи 5 минути, усетих някаква миризма на влага и започна да духа вече въздуха отвън (топло), интересно.....нарочно отставих да духа, и вече като тръгнах да паркирам, забелязах, че започва да духа студено, гледам включиха се перките и климатика започна да духа отново студено. Оставих го 1-2 минути и натиснах ECON (AC off), но вече не посика да духа студено.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Passat B6 1.6 Странен проблем с климатик, Електромагнитен / соленоиден клапан VW Passat 1.6 10
Трябва да се гледат наляганията на фреона като е закачена колата за машината, това обаче прилича на запушен кондензатор, просто не успява да свали налягането и компресора изключва докато налягането падне, а при запушен радиатор става бавно. Може и да е друг проблемът щом и перките спират, но трябва да се гледа от човек който си разбира от работата като да речем Стефан Елбатрон