Изваряване на ракия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот forski » Сря 23 мар 2016 20:41

Oбщо взето каквото си сипал в казана, такова си изкарал през чучура :smile
Пробвай с преварка, с друго не виждам как може да я оправиш. Според мен нещо се е объркало в процеса на ферментацията. Или си я оставил дълго време да стои след като кашата е ферментирала, или си оставиш шапката да изсъхне, или е имало голяма разлика на температурата в помещението или там където е ферментирал материала. Да речем през деня го е пекло слънце, а вечер е ставало много студено ... ти ще кажеш!
Прави преварка и каквото стане :smile

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 23 мар 2016 22:48

marianchev написа:Да изтупам малко прах от темата, та :
Имам 85 литра гроздова на 55 градуса. Искам да я сваля на 45 градуса.

Съсипваш ракията.
То това вече ще е паток.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 23 мар 2016 22:57

ivo_555 написа: ракията има един такъв мирис и вкус на ацетон, лак за нокти, има ли някакъв начин да се пооправи поне малко, без да се преварява?

Е това със сигурност не е добре.Мирис на ацетон е 100% токсин и няма оправия. В никакъв случай не я смесвай с първата дето няма такива мириси(дори след преварка).С мирис на ацетон(лак за нокти) на практика не си сварил ракия ,а направо метилов алкохол.На твое място директно бих го изхвърлил.Жива отрова,няма оправия дори след преварка.Дори чистата,която си изкарал,на твое място бих я преварил отново.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 03 ное 2016 21:38

Да "тупна" малко миналогодишния прах от темата.Тая година се оказа че са ми помогнали в лозенцето.Ядосах се и си купих около 200кг. сунгурларски мискет.Тъй като реших да не вадя вино,заредих бидоните директно за ракия.Днес обаче един приятел ми каза-Щом не си вадил вино,защо не си направиш втора ракия,аз така правя когато не вадя виното.
Значи идеята е с голям гевгир да прецедя и сваря само сока,а джибрите да ги заредя отново с 18 % -ен разтвор -захар и вода.Честно казано много не ми стана ясно какъв е тоя 18% разтвор,ама дали би се получила тая "втора ракия" или да не си правя експерименти.? Някой правил ли е нещо подобно?

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 03 ное 2016 22:51

По това описание втора ракия НЯМА да се получи, но пък ще стане второ вино. Действай, много хора правят по този начин,
само провери точните пропорции.

ПП: Направо пусни нова тема за второ вино.

stefannankov
Автомобил: VW Touran 19 TDI
Двигател: BKC 105 hp 2005

Мнениеот stefannankov » Пет 04 ное 2016 7:44

Дивите дрожди, ако не слагаш питомни такива, ще се справят и с 20% разтвор - 1 кг. захар на 4 литра вода. Но няма да има нищо общо с първата ракия като вкус и аромат.. Въпрос е на количества, които пиете вкъщи. Колко беше захарността на гроздето, което купи? При цена на захарта 1,60-1,70 леко се обезсмисля цялата процедура, по - добре да беше купил повече грозде. А въпросното второ вино.... и то толкоз ще е вино...Виното от този сорт грозде се произвежда с бързо отделяне на сока, за да не се огруби, а при описаната технология ще трябва да позадържиш върху шлюпките заради хранителните вещества за дрождите, и пак има риск да позамирише на запъртък, ако не сложиш азот.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пет 04 ное 2016 9:08

Аз пък понеже нямам лозенце, си купих 200 кг сира. От него източих 100 л вино. Към джибрите сложих 100 л вода и 30 кг захар. Все още бълбука, получава се второ вино. Естествено, то няма нищо общо с първото. Но за ракия е идеално да се свари. Даже миналата година сварих ракия от 3-та реколта :mhihi . От 80 литра материал ми пусна 14 литра ракия. Да видим тази година какво ще излезе. И за протокола, дрожди не съм слагал. Само серниста киселина при първоначалното мелене на гроздето.

Потребителски аватар
madmen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmen » Пет 04 ное 2016 10:16

gergeto написа: да прецедя и сваря само сока,а джибрите да ги заредя отново с 18 % -ен разтвор -захар и вода.Честно казано много не ми стана ясно какъв е тоя 18% разтвор,ама дали би се получила тая "втора ракия" или да не си правя експерименти.? Някой правил ли е нещо подобно?

принципно можеш.
ако си свикнал да точиш вино и да правиш ракия от почти само добавена захар няма проблем.
след варене не ги смесвай - ще усетиш разликата между това да си я правиш за себе си и за продаване :mhihi

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 04 ное 2016 10:31

Не,не искам второ вино,аз първо не съм вадил.Идеята като купих гроздето беше да си направя директно чиста гроздова ракия,затова заредих материала направо за ракия.Захарността веднага след смилането беше 21гр.
Държа повече на качеството ,не на количеството.Понеже досега винаги съм вадил виното,а след това зареждам захар в джибрите за ракия,реших че е възможно тая година щом не съм вадил вино,джибрата да е "силна" за още една реколта ракия.
Но ако ще я докарвам откъм захар и вода и да се получи някой бъркоч,дето боли глава от него ,няма смисъл да опитвам.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Пет 04 ное 2016 10:33

Няма да те боли глава ако захарта е в норма.То е същото както когато си вадил виното първо :c020

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 04 ное 2016 12:07

Аз изкарах добра ракия от гроздето, вместо захар, сложих едно тенеке мед . Предварително обаче "сварих" меда с вода. Презастраховах се и с дрожди . Докарах на 22 захарността на целия мат'риал . Държах бидона на макс. умерена температура ( мазе ). Зад. всеки ден по два пъти разбъркване и с капак отгоре. Не допусках да стои с отворен капак. Превря и айде на казаня. Излезе екстра ракийка. Оставих я да преседи за около 2 седмици в големи съдове, в чисто помещение без никакви миризми. Вчера го мерих градуса , има спад около 4-5 градуса . На три разделих кол.ракия , според етапите на вадене. И не съм ги смесвал . Чудя се тази която е около 42 градуса дали да не я преваря пак , другите ги меря , има и 50, има и 44-45. Но и най-слабата няма дъх нещо . Добре си е. А силната не се усеща, че е 50градуса. Мека е.
Не разбирам много от варене на ракии, просто почетох малко тук, както и в един форум, та така ....гледах да спазя някои неща
М/у другото беше станало много хубаво, дори за вино . Една много лека жилка тръпчива, без никакъв намек на кисело и т.н. Като правих материала , измих предварително вс.грозде и на ръка отделих наранените и повредени зърна , махнах и дръжето. Абе беше играчка и отиде цял ден :D Но си струваше
Na kazan 2016-ta.jpg

Последна промяна от samo_pechka на Пет 04 ное 2016 12:20, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Пет 04 ное 2016 12:20

samo_pechka написа:Аз изкарах добра ракия от гроздето, вместо захар, сложих едно тенеке мед . Предварително обаче "сварих" меда с вода. Презастраховах се и с дрожди . Докарах на 22 захарността на целия мат'риал . Държах бидона на макс. умерена температура ( мазе ). Зад. всеки ден по два пъти разбъркване и с капак отгоре. Не допусках да стои с отворен капак. Превря и айде на казаня. Излезе екстра ракийка. Оставих я да преседи за около 2 седмици в големи съдове, в чисто помещение без никакви миризми. Вчера го мерих градуса , има спад около 4-5 градуса . Стана мека и не се усеща , че е 50 градуса
М/у другото беше станало много хубаво, дори за вино . Една много лека жилка тръпчива, без никакъв намек на кисело и т.н. Като правих материала , измих предварително вс.грозде и на ръка отделих наранените и повредени зърна , махнах и дръжето. Абе беше играчка и отиде цял ден :D Но си струваше
Na kazan 2016-ta.jpg

Сигурно и няма да почерпиш :mrgreen

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 04 ное 2016 12:22

Ааа не ! Тя си е само за мен ! За черпене си има Джак Даниелс :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Пет 04 ное 2016 13:09

samo_pechka написа:Ааа не ! Тя си е само за мен ! За черпене си има Джак Даниелс :Mr Green Fun

Да пращам данните за еконт :mhihi

Последна промяна от hooligans на Пет 04 ное 2016 13:33, променено общо 1 път.
Причина: Ще те почерпя с предупреждение...

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 04 ное 2016 15:44

phantom_ написа:То е същото както когато си вадил виното първо

Абе не е точно същото,защото когато вадя виното от джибрите не го източвам докрай-оставям "майка",за сила.Освен това когато правя виното слагам захар ,някой друг килограм в затоплена шира,за да докарам захарността.Понякога слагам и вода,но нито водата,нито захарта са в количества както в момента ми е материала-30кг.захар и 120л.вода.Именно заради количествата им питам дали ще стане втора ракия или джибрите вече са се измили в тоя захарен сироп.
Отделно че както ми обяснява моя приятел-Вадя джибрите през гевгир,а сока през казана.Както го разбирам-зареждам сухи джибри и оттам нататък дрожди,вода ,захар.Сигурно ще се получи нещо ама незнам при тая цена на шекера дали си струва.
Да не стане "Лакомо дупе...." :screwy

Върни се в “ОФФ-Топик - други”