Аз изкарах добра ракия от гроздето, вместо захар, сложих едно тенеке мед . Предварително обаче "сварих" меда с вода. Презастраховах се и с дрожди . Докарах на 22 захарността на целия мат'риал . Държах бидона на макс. умерена температура ( мазе ). Зад. всеки ден по два пъти разбъркване и с капак отгоре. Не допусках да стои с отворен капак. Превря и айде на казаня. Излезе екстра ракийка. Оставих я да преседи за около 2 седмици в големи съдове, в чисто помещение без никакви миризми. Вчера го мерих градуса , има спад около 4-5 градуса . На три разделих кол.ракия , според етапите на вадене. И не съм ги смесвал . Чудя се тази която е около 42 градуса дали да не я преваря пак , другите ги меря , има и 50, има и 44-45. Но и най-слабата няма дъх нещо . Добре си е. А силната не се усеща, че е 50градуса. Мека е.
Не разбирам много от варене на ракии, просто почетох малко тук, както и в един форум, та така ....гледах да спазя някои неща
М/у другото беше станало много хубаво, дори за вино . Една много лека жилка тръпчива, без никакъв намек на кисело и т.н. Като правих материала , измих предварително вс.грозде и на ръка отделих наранените и повредени зърна , махнах и дръжето. Абе беше играчка и отиде цял ден :D Но си струваше