Няколко въпроса за КАТ...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Няколко въпроса за КАТ...

Мнениеот NovobranecGT » Съб 08 окт 2005 12:03

Преди няколко месеца ми писаха акт за това че карам с допълнителни фарове за мъгла при добри метерологични условия, макар и тъмно.Това стана 3 дена следкато си ги монтирах, пуст късмет.Месец по-късно отидох да си взема контролния талон и ми бяха тръснали максимална глоба в размер на 20лв :evil: и то за нищо и никва глупост.И досега не съм плащал глобата и не мисля да го правя.Какви са лихвите там и какво ще ме посъветвате?
От около 1-2 години колата е със сини габарити и катаджиите винаги ползват това като коз, винаги добавят нещо от сорта "плюс това си със сини габарити, които са забранени...".Като се замисля има малко хора със синьо осветление на номера и сини габарити отпред.Нещо да ме успокоите :?: :D

Потребителски аватар
Mega75
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega75 » Съб 08 окт 2005 12:30

Това е дива простотия. Съди ги. Аз карам от 5 години и на къси + халогени и през деня и не са ми правили проблеми. Ако се заядат за това ще ги побъркам. Това само в BG го има. Има коли, който при паленето на двигателя се включват халогените.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Re ...

Мнениеот Vlad777 » Съб 08 окт 2005 13:44

Mega75 написа:Това само в BG го има.

Няма такъв филм. В цяла Европа е забранено да включваш фаровете за мъгла, когато не е необходимо!

Друг е въпроса, че вечер по нашите пътища винаги е необходимо!!! Според мен това трябва да е главното ти възражение - караш и с фаровете за мъгла за да виждаш дупките!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 08 окт 2005 13:50

А относно плащането на актове:
Аз от '98 г. съм шофьор и никога не съм плащал актове, фишове и т.н. не са ми искали... Баси дееба: не стига че искат да им давам пари, ами и да си помня сам колко! Ходил съм в общината данъци да плащам - за глоби не са споменали... нали имат компютри!

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Li4o » Съб 08 окт 2005 14:29

Ако искаш да обжалваш по съответния ред съставен акт - срокът е 3 дни , а на наказателното постановление е 7 дни!
Изпуснеш ли тези срокове - нищо повече не може да се направи !!!

Тези срокове ги пише най-отдолу на акта със ситен шрифт :wink:

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Съб 08 окт 2005 15:16

Глобите би трябвало да излизат в данъчното. В повечето случаи наистина нищо не излиза, което е добре. Липсата на координация между данъчните и КАТ е супер за нас. Имай предвид, че няма такива филми от сорта да ти кажат: "Платете си глобата иначе не можете да си платите данъка!". Има си ред, по който се събират глобите. Той, макар и принудителен, не включва подобни изцепки на данъчните. Никой не може да откаже да приеме плащане от теб и никой не може вместо за данъка да ти вземе парите за глобата. За глобите има давност - 2 г. от налагането на наказанието. Всичко несъбрано повече от 2 г. се погасява по давност - не могат да ги събират принудително. Но глобите не "изчезват" и затова трябва при плащане на данъци и такси много да се внимава и ясно да се казва за какво точно плащаш!

Потребителски аватар
Dodi_Dogg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dodi_Dogg » Съб 08 окт 2005 15:33

И аз знам 4е фаровете за мъгла са забранени така 4е дори и да обжалва6 няма да има за какво. Ре6или са да се заядат пак щайгарите тъпи.

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Съб 08 окт 2005 15:57

?!?!? И аз карам постоянно на къси и предни фарове за мъгла и никой до сега нищо не ми е казал... може би защото съм ги сложил на мястото на стандартните и не стърчат навън. Но както и да е, наистина виждам дупките с тях (в повечето случай ги пускам към 17 часа, може и по-рано, ако е дъждовно...) И защо по дяволите са ти направили проблем? Защо на едни правят, а на други не? Абе гати ши***ата държава!!!!!!!! :( Аз по принцип съм твърдо за карането на фарове и през деня, а даже и на халогени, щото има такива идиоти, дето не те виждат изобщо!

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Съб 08 окт 2005 18:29

Абе остави се, тук в Русе са най-малоумните катаджии, яко актове и фишове за глупости, да не говорим и че не вземат пари никога :!: Мен като ме спряха за проверка си забравих фаровете за мъгла, защото са на тоделен бутон и не съм свиканал още с тях и те за кво да се заядат.....идва ми след 5 минути на прозореца и ми казва, че щял да ми бъде съставен акт за това, че карам с допълнителни....бла бла бла.На всичкото отгоре бяха 5-ма, 1 патрулка и 3-ма на мотори, с кого да се разправяш, пък и аз сам, без свидетели :evil: Голяма простотия, от близо 4 месеца е ад, преди това нямаше пуката кука, нищо, от тогава яко патрули, хайки и т.н., в централната част винаги има патрули с палки и като видят някой с фарове за мъгла или чужд номер и веднага го спират.Поне преди си спираха избирателно само за проверки, сега чакалят нарушители и хоп :twisted:
Страшна простотия, това лято навъртяхме по морето почти 1500км без никой за нищо да ни глоби или пък да ни спре радар или нещо друго.Нямаше радари никъде, а за проверки ни спираха само в китен и на един пункт на пътя, защото минавахме редовно, но като ни научиха спряха да ни спират (спираха ни автоматично само като видеха Р-то отпред на номера :evil: ).Като се прибирахме към Русе колата поздаде багажа, от Шумен до Русе бяхме на 3 цилиндъра само и с мъка вземахме баирите, едвам докретахме, развивахме максимум 80км/час на равно и така, по баирите изпреварвахме тировете с 30-40 в насрещното, което беше мнооооого опасно :x Стигаме до Русе и се спускаме по баира да влезем в Града, като бяхме на щрек за катаджии, понеже ви споменах, че от няколко месеца са се побъркали, и от насрещното никой не светка, а и минахме мястото дето обикновено седят......и какво стана, пред нас една жигула се влачи с 60 някъде и ние пускаме драгливата кочина по инерция и го изпреварваме със 70, без газ, без нищо и в тоя момент някой се сети да ни свене с фарове, но беше късно......скачаме на спирачките но и оня изскача отдалеко с палката и просто беше лудо псуване и ядове.....6 часа се мъкнем с тоя дарак с желанието да се приберем, защото тези 17 дена мотаене ни се сториха години и радост голяма, и тогава тия :censored: ни спират в собствения ни град за превишена скорост, при условие, че от Шумен насам и да искахме, не можехме да превишаваме скоростта извънградско :evil: :x Просто нямам думи, успяха да ни скапат нстроението, но пък не ни глобиха, защото тоя дето караше вече имаше един акт за превишена скорост и щяха да му вземат книжката на втория.....единия катаджия се навил да напише рапорт, защото другия вече бил писал :wink: а и моя приятел все пак им казал, че е безработен студент (нали винаги те питат кво работиш като те спрат, редовен въпрос :twisted: ).......
........ май аз съм единствения човек, който може да разкаже събитие от 2 изречения в текст от няколко страници :oops: :oops: :oops:

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Съб 08 окт 2005 19:06

NovobranecGT написа:.......
........ май аз съм единствения човек, който може да разкаже събитие от 2 изречения в текст от няколко страници :oops: :oops: :oops:

Да, но за сметка на това е интересно Shocked + :D

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Съб 08 окт 2005 21:37

Tihon написа:
NovobranecGT написа:.......

Да, но за сметка на това е интересно Shocked + :D

Веднага като написах горния пост се сетих за една друга случка, но в нея има много екшън и опасни и безразсърдни работи, така че реших да я спестя с цел предпазване от порицаване, а и като знам, че тук хората са малко зле настроени спрямо по-бързото каране :roll:

Потребителски аватар
Ice___Cool
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ice___Cool » Нед 09 окт 2005 18:41

В повечето европейски страни глобяват и то яко ако са ти пуснати фаровете за мъгла защото ти свети и отзад червената ламба и дразни ужасно много. Така, че това е проблема и затова не трябва да се кара на фарове за мъгла. Освен това в закона е опоменато, че червен и син цвят светлини използват само едни специални МПС - тея дето са те спрели 8) Така, че няма какво да оспорваш. Добрата новина е, че наистина няма координация между КАТ и органите които събират парите от глобите, така че нямаш никакъв проблем - чакаш да минат 2 годинки и никой нищо не може да ти каже (или поне за сега е така - дано не приемат новите предложениа на вътрешния министър)

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Нед 09 окт 2005 20:46

И кво сега, като ме спрат да се правя на колега ли mhihi

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Пон 10 окт 2005 9:29

В закона пише че използването на допълнителни светлини е разрешено само при намалена видимост и така нататъка. всяко нещо вписано в закона е предпоставка за заяждане от страна на органите на съответната служба. На всичкото отгоре напоследък навсякаде полицаите са по минимум 3 на брои, нататъка вие си знаете.
Лятото на излизане от албена специално ни спряха да ни пожелая приятен път и да ни оведомят че не можеме да продължиме движението си преди да изключиме допълнително монтираните светлини за мъгла защото употребата им в конкретната ситуация противоречи на член не знам си кои - е тва бяха хората, интелигентно без да се заяждат без нищо.
В петък вечер ме спряха в китното българско градче Костинброд, карах на дълги и със включени съответните светлини, обаче като видях съответната палка веднага ги изключих и включих на къси.Въпросния катаджия ми се засмя и ми направи забележка проверка, половин час ми писа данните в съответния тефтер, през което време станах неволен свидетел на следната случка:
Спират колегите му (бяха 4ма човека, не съм много сигурен но поне 4ма) една кака готина с пежо 406 и и обясняват най- интелигентно че не и свети единият фар. Тя съответно им обяснява че фара свети, а кажете ми има ли такъв спор. По мое мнение фара светеше но не беше настроен и светеше ниско, но кажете ми има ли такъв прецедент - тя истъква в своя защита факта че колата е снабдена с компиутър които сигнализира ако не свети фара - а те истъкват факта че са Няколко човека:) Накрая я пуснаха да си ходи без каквото и да било намекване за почерпване - просто си поговориха. През това време аз кротко си седя в колата в 12 часа вечерта, вече ми се спи, а моя човек ми държи книжкатаи ме записва в некъв тефтер, ебати писането му удари:
И тогава се появи самият Той - Бесният Селянин:) Виждам срещу мене се задава едно око ревящо на мощност чудовище (най-вероятно илиеско), веднага разпознавам по кръглият фар че става дума за голф 2, приближава се и вече се разпознава номера започващ със СО, светещ само един фар, всички видове пръскалки и накити, и тогава, в този момент полицаите се почувстваха прекрасно, на лицето на всеки един от тях блесна осмивка, моя човек деликатно захвърли книжката ми на капака на патрулката и щяха да се изпобият в борбатаси кои да го спре. Тогава, задаващият се индивид намали, направи рязко обратен завои и със мръсна гас се скри в ноща. Тогава всички полицай наведоха смирено глава, чусе възглас"ебати селянина" от някои от тях и наи накрая ми върнаха книжката (събудиха ме че вече заспивах) и ме посъветваха да не карам с включени светлини за мъгла защото не било редно, пречело на не знам си кои и незнам си какво:
Но ето и моето обяснение, прекъснато на 2рото изречение с думите лека вечер: (поблуикувам много съкратена версия)
аз съм ученик, сутринта закусих баница но не пих боза защото........, свърших късно училище, пребрах се до нас кадето трябваше да........ и стана късно, но се наложи да тръгна за село(добре че не отвориха багажника да видят пивоварнатада ИМ стане ясно каде отивам), стана късно но трябва да съм там, че баба и дядо утре колят в 6 сутрината прасето което.................. и също така са го хранили със............. и не знам си какво и трябва да съм там. Обаче аз живея ............. в софия и най-прекият път ми е по околовръстното , което е безкраино разбито, в участъка около.................. има една голяма дупка, каде миналата седмица гошо(пешо или не знам ощще кои) попадна и си изкриви джантата и като му казах че тръгвам на път, ми пожела успех, защото това са си 30 километра:) и ме посъветва да внимавам, защотот................ за дупаката и аз си пуснах халогенките за да имам по добра видимост... и пропълзах....... и обядвах краставици и ........... не ги изключих защото на село трябва да ми на по един черен път.. и утре ще закусвам........... и заменететочките с илюстрация и ако не ви набият полицаите не спираитеда им говорите докато не се откажат да ви вземат точки пари и каквото там искат. при мене подейства на второто изречение.:)І:):)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 10 окт 2005 13:27

значи много се кефя на дългите ви постинги...но за лихвата
като те уведомят официално, че дължиш пари и ти дадат 7 дни да си ги платиш, след като изтекат 7-те дни и не платиш почва да се трупа лихва в размер на 10%+основния лихвен процент, т.е. около 12-12% на година
в софия за 20-30 лв. не се занимават, за Русе не знам...
но се предлага да се промени зцакона именно с оглед несъбираемостта на глобите да не можеш нищо да правиш с колата-данъци, прегледи, прехвърляния, ако не си изчистиш глобите.....

п.с. след официална справка и напомняне от колегата лойър се оказа че съм доста тъп :roll: и ЛИХВИ ВЪРХУ ГЛОБИ НЕ СЕ ДЪЛЖАТ
сори за грешката :oops:

Последна промяна от Pichaga на Вто 11 окт 2005 9:23, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”