П.П. Не превръщайте темата в безсмислен спор.
Струва ли си кола без климатик
- Vlad777
- King of the Road

- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Струва ли си кола без климатик
Единственият случай, в който бих си купил кола без климатик, е ако е състезателна. За кола, която ще се движи по улиците като ежедневка не бих я погледнал ако няма климатик. Няма как например да тръгна през деня на някоя среща и да пристигна там вир вода и да се чувствам дискомфортно...
Виждам, че някои колеги отново се опитват да налагат своето мнение на другите. Изказали сте мнение - ОК, няма нужда да пишете всяко второ мнение в темата. Ставате досадни. Оставете шанс и на другите да имат мнение, което може да се различава от вашето!
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Климатизацията на автомобила си е личен избор. Като поръчвах моята, изискването ми беше да има климатик. Сега ако трябва пак да избирам, пак не бих взел без климатик/троник. Като вземе да вее много студено, вместо да го спирам, пускам леко топлото и нещата се нормализират. Честото спиране и пускане на климатика го прецаква - лично мнение.
-
veselinov92
- Автомобил: Audi A4 B5 AVANT
- Двигател: ADR
Лично мнение мога да направя съпоставка между кола без климатик,кола с климатик и кола с климатроник
в момента дори притежавам ауди 80 без климатик черен на цвят чуството да я караш около 30 градуса на вън а вътре да не се пресиля като се напече можеби минимум с 5 градуса повече е уникално направо лошо ти става.
Притежавал съм и кола с климатик едно ауди б4 наистина при неправилна употреба има съпоставки за настиване но въпреки това кола без климатик/климатроник не бих взел повече.
Имам и скромен опит и с климатроник за мен това е най удачното решение притежавах до скоро голф 4 с такъв направо се родих в жегите.
Както и да е реших скоро да се разделя с голфарата и да се метна на следващото ми ауди а4 което е отново с климатроник и няма смисъл да казвам че освен техническото състояние което гледах да не е каруца второто ми изискване беше да има климатроник в краен случай с климатик но в никакъв случай без поне едно от двете не натрапвам мнение на никого просто изказвам личен опит тъй като съм имал наблюдения и на трите варианта .
в момента дори притежавам ауди 80 без климатик черен на цвят чуството да я караш около 30 градуса на вън а вътре да не се пресиля като се напече можеби минимум с 5 градуса повече е уникално направо лошо ти става.
Притежавал съм и кола с климатик едно ауди б4 наистина при неправилна употреба има съпоставки за настиване но въпреки това кола без климатик/климатроник не бих взел повече.
Имам и скромен опит и с климатроник за мен това е най удачното решение притежавах до скоро голф 4 с такъв направо се родих в жегите.
Както и да е реших скоро да се разделя с голфарата и да се метна на следващото ми ауди а4 което е отново с климатроник и няма смисъл да казвам че освен техническото състояние което гледах да не е каруца второто ми изискване беше да има климатроник в краен случай с климатик но в никакъв случай без поне едно от двете не натрапвам мнение на никого просто изказвам личен опит тъй като съм имал наблюдения и на трите варианта .
- hooligan_sk
- Модератор

- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
При темп 30 градуса навън и слънчево време, в затворена паркирана черна кола става около 60 градуса, в бялата е 52-53 градуса. Кола без климатик, само ако е някакъв екзотичен модел който е за съботно-неделно каране. 

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Потресен съм от хората, които обясняват, че от климатика се настивало и тем подобни. То в тоя ред на мисли с водата можеш и да си утолиш жаждата, и да е удавиш. Всичко зависи от начина на употреба

По темата: Ако имам кола без клима ще си правя сметка кога ще пътувам на дълго. Все ще избирам ранните часове на деня, с климатик тръгваме когато сме готови. Последното ми дълго пътуване Сливен -> София беше в най-големите жеги. Климатроника на 24, в колата приятно и никой включително и 7 месечната ми дъщеря не настина.
С климатика същото, ако ти духа прекалено студено може или да звъртиш духалките да не духат в теб, или да намалиш вентилатора или да мръднеш клапата топло/студено да вдигне малко температурата на въздуха влизащ в купето. Ама затова се иска малко човек да мисли.

По темата: Ако имам кола без клима ще си правя сметка кога ще пътувам на дълго. Все ще избирам ранните часове на деня, с климатик тръгваме когато сме готови. Последното ми дълго пътуване Сливен -> София беше в най-големите жеги. Климатроника на 24, в колата приятно и никой включително и 7 месечната ми дъщеря не настина.
С климатика същото, ако ти духа прекалено студено може или да звъртиш духалките да не духат в теб, или да намалиш вентилатора или да мръднеш клапата топло/студено да вдигне малко температурата на въздуха влизащ в купето. Ама затова се иска малко човек да мисли.
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Точно
Предишната ми кола беше без климатик/троник и сега и на жена ми е развален климатика и е някакъв кошмар, търпи се и се преживява, но ако човек иска да му е комфортно и да не се поти като диво прасе си трябва а на дълъг път е манна небесна. Пасата ми има и повече кола без климатик нямам намерение да вземам!
Предишната ми кола беше без климатик/троник и сега и на жена ми е развален климатика и е някакъв кошмар, търпи се и се преживява, но ако човек иска да му е комфортно и да не се поти като диво прасе си трябва а на дълъг път е манна небесна. Пасата ми има и повече кола без климатик нямам намерение да вземам!- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
2015 година да си купиш кола без климатик... трябва да си голям олдскуул маниак 

- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
stefan4o написа:2015 година да си купиш кола без климатик... трябва да си голям олдскуул маниак
Колега, само да ти напомня, че поради редица причини у нас се купуват 15-20 годишни коли. А преди 15-20 години дори на Запад климатик се слагаше далеч не на всяка кола. Ако говорим за кола направена след 2004-2005 г. тогава нещата са доста по-различни.
Иначе всеки се сеща от хубавото.

- skydiver_pd
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: 1z 95
stefan4o написа:2015 година да си купиш кола без климатик... трябва да си голям олдскуул маниак
Колега има 2 стари поговорки: едната е за влака и пътниците, а другата е за царя и възрастните хора.
Потърси ги и ги прочети и не бъди толкова краен.
-
gugun4u
- Автомобил: VW Golf 5
- Двигател: 1.9 TDI 2007
Стига бре хора, има коли и от началото на 90 -те климатизирани, че и по - рано. Едно е, колата да е купена прди 6-8-10 год. без климатик и още да я караш, друго е сега, в 2015, да си купип нещо без климатик, при положение, че коли със, се срещат във всеки ценови клас. Въпреки, че като се замисля, то има и хора в градския транспорт, които не се къпят, може би по някакви логични съображения, ама аз съм тъп и немога да ги разбера 

- buller
- Автомобил: Audi_Q5 FY
- Двигател: DJYA 2020
radi_nrj написа:Потресен съм от хората, които обясняват, че от климатика се настивало и тем подобни. То в тоя ред на мисли с водата можеш и да си утолиш жаждата, и да е удавиш. Всичко зависи от начина на употреба![]()
![]()
Напълно подкрепям.
И едно друго много важно нещо: при кола без климатик, умората и намалената концентрация от топлото време се усещат много бързо и тя може да бъде предпоставка за ПТП.
При високи темпаратури карането на на климатик прави нещата по-поносими
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
gugun4u написа:при положение, че коли със, се срещат във всеки ценови клас.
Има. Но в ниският ценови клас обикновено климатикът не работи или не е добре поддържан. Имам познат, който си купи кола за близо 5500лв и сега като трябва да даде 200лв за радиаторче и зареждане - не го прави. И се пече в жегата.
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
На триците скъпи, на брашното евтини. Това хич не го разбирам - имаш някаква екстра, дал си маса пари, а не я ползваш. 

-
gugun4u
- Автомобил: VW Golf 5
- Двигател: 1.9 TDI 2007
инжектопляктор написа:gugun4u написа:при положение, че коли със, се срещат във всеки ценови клас.
Има. Но в ниският ценови клас обикновено климатикът не работи или не е добре поддържан. Имам познат, който си купи кола за близо 5500лв и сега като трябва да даде 200лв за радиаторче и зареждане - не го прави. И се пече в жегата.
То по същия начин ако трябва да ги даде тия 200 лева за спирачки, окачване, или гуми, може да реши, че няма проблем колата му да е с галоши, да не спира и да не цели пътя. Ако човек си вземе кола без да си направи сметка, че трябва да я поддържа, и от магазина да я вземе, отново ще стане кош след определено време. Тук според мен вече е въпрос до желание и манталитет.
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Подкрепям напълно колегата Smeagol, на миналата ми кола без климатик по маршрут Свиленград-Хасково-Свиленград съм си идвал като пребит, две не виждаш и падаш и заспиваш на място! Сега по същия маршрут, че и до Димитровград и къде ли не обикаляне съм бодър като краставичка!
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”