Струва ли си кола без климатик

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Струва ли си кола без климатик

Мнениеот Vlad777 » Нед 26 юли 2015 11:37

Единственият случай, в който бих си купил кола без климатик, е ако е състезателна. За кола, която ще се движи по улиците като ежедневка не бих я погледнал ако няма климатик. Няма как например да тръгна през деня на някоя среща и да пристигна там вир вода и да се чувствам дискомфортно...

П.П. Не превръщайте темата в безсмислен спор. icon_idea Виждам, че някои колеги отново се опитват да налагат своето мнение на другите. Изказали сте мнение - ОК, няма нужда да пишете всяко второ мнение в темата. Ставате досадни. Оставете шанс и на другите да имат мнение, което може да се различава от вашето!

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пон 27 юли 2015 12:06

Климатизацията на автомобила си е личен избор. Като поръчвах моята, изискването ми беше да има климатик. Сега ако трябва пак да избирам, пак не бих взел без климатик/троник. Като вземе да вее много студено, вместо да го спирам, пускам леко топлото и нещата се нормализират. Честото спиране и пускане на климатика го прецаква - лично мнение.

veselinov92
Автомобил: Audi A4 B5 AVANT
Двигател: ADR

Мнениеот veselinov92 » Пон 27 юли 2015 17:46

Лично мнение мога да направя съпоставка между кола без климатик,кола с климатик и кола с климатроник

в момента дори притежавам ауди 80 без климатик черен на цвят чуството да я караш около 30 градуса на вън а вътре да не се пресиля като се напече можеби минимум с 5 градуса повече е уникално направо лошо ти става.
Притежавал съм и кола с климатик едно ауди б4 наистина при неправилна употреба има съпоставки за настиване но въпреки това кола без климатик/климатроник не бих взел повече.
Имам и скромен опит и с климатроник за мен това е най удачното решение притежавах до скоро голф 4 с такъв направо се родих в жегите.

Както и да е реших скоро да се разделя с голфарата и да се метна на следващото ми ауди а4 което е отново с климатроник и няма смисъл да казвам че освен техническото състояние което гледах да не е каруца второто ми изискване беше да има климатроник в краен случай с климатик но в никакъв случай без поне едно от двете не натрапвам мнение на никого просто изказвам личен опит тъй като съм имал наблюдения и на трите варианта .

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 28 юли 2015 8:23

При темп 30 градуса навън и слънчево време, в затворена паркирана черна кола става около 60 градуса, в бялата е 52-53 градуса. Кола без климатик, само ако е някакъв екзотичен модел който е за съботно-неделно каране. :th_up

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 28 юли 2015 8:31

Потресен съм от хората, които обясняват, че от климатика се настивало и тем подобни. То в тоя ред на мисли с водата можеш и да си утолиш жаждата, и да е удавиш. Всичко зависи от начина на употреба :mhihi :mhihi :mhihi

По темата: Ако имам кола без клима ще си правя сметка кога ще пътувам на дълго. Все ще избирам ранните часове на деня, с климатик тръгваме когато сме готови. Последното ми дълго пътуване Сливен -> София беше в най-големите жеги. Климатроника на 24, в колата приятно и никой включително и 7 месечната ми дъщеря не настина.

С климатика същото, ако ти духа прекалено студено може или да звъртиш духалките да не духат в теб, или да намалиш вентилатора или да мръднеш клапата топло/студено да вдигне малко температурата на въздуха влизащ в купето. Ама затова се иска малко човек да мисли.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 28 юли 2015 8:43

Точно :th_up Предишната ми кола беше без климатик/троник и сега и на жена ми е развален климатика и е някакъв кошмар, търпи се и се преживява, но ако човек иска да му е комфортно и да не се поти като диво прасе си трябва а на дълъг път е манна небесна. Пасата ми има и повече кола без климатик нямам намерение да вземам!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 28 юли 2015 9:05

2015 година да си купиш кола без климатик... трябва да си голям олдскуул маниак :mhihi

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Вто 28 юли 2015 11:52

stefan4o написа:2015 година да си купиш кола без климатик... трябва да си голям олдскуул маниак :mhihi

Колега, само да ти напомня, че поради редица причини у нас се купуват 15-20 годишни коли. А преди 15-20 години дори на Запад климатик се слагаше далеч не на всяка кола. Ако говорим за кола направена след 2004-2005 г. тогава нещата са доста по-различни.
Иначе всеки се сеща от хубавото. :beer

Потребителски аватар
skydiver_pd
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: 1z 95

Мнениеот skydiver_pd » Вто 28 юли 2015 12:41

stefan4o написа:2015 година да си купиш кола без климатик... трябва да си голям олдскуул маниак :mhihi

Колега има 2 стари поговорки: едната е за влака и пътниците, а другата е за царя и възрастните хора.
Потърси ги и ги прочети и не бъди толкова краен.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Вто 28 юли 2015 14:00

Стига бре хора, има коли и от началото на 90 -те климатизирани, че и по - рано. Едно е, колата да е купена прди 6-8-10 год. без климатик и още да я караш, друго е сега, в 2015, да си купип нещо без климатик, при положение, че коли със, се срещат във всеки ценови клас. Въпреки, че като се замисля, то има и хора в градския транспорт, които не се къпят, може би по някакви логични съображения, ама аз съм тъп и немога да ги разбера :screwy

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Вто 28 юли 2015 14:28

radi_nrj написа:Потресен съм от хората, които обясняват, че от климатика се настивало и тем подобни. То в тоя ред на мисли с водата можеш и да си утолиш жаждата, и да е удавиш. Всичко зависи от начина на употреба :mhihi :mhihi :mhihi

По темата: Ако имам кола без клима ще си правя сметка кога ще пътувам на дълго. Все ще избирам ранните часове на деня, с климатик тръгваме когато сме готови. Последното ми дълго пътуване Сливен -> София беше в най-големите жеги. Климатроника на 24, в колата приятно и никой включително и 7 месечната ми дъщеря не настина.

С климатика същото, ако ти духа прекалено студено може или да звъртиш духалките да не духат в теб, или да намалиш вентилатора или да мръднеш клапата топло/студено да вдигне малко температурата на въздуха влизащ в купето. Ама затова се иска малко човек да мисли.

Напълно подкрепям.
И едно друго много важно нещо: при кола без климатик, умората и намалената концентрация от топлото време се усещат много бързо и тя може да бъде предпоставка за ПТП.
При високи темпаратури карането на на климатик прави нещата по-поносими :smile

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 28 юли 2015 14:59

gugun4u написа:при положение, че коли със, се срещат във всеки ценови клас.

Има. Но в ниският ценови клас обикновено климатикът не работи или не е добре поддържан. Имам познат, който си купи кола за близо 5500лв и сега като трябва да даде 200лв за радиаторче и зареждане - не го прави. И се пече в жегата.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Вто 28 юли 2015 15:11

На триците скъпи, на брашното евтини. Това хич не го разбирам - имаш някаква екстра, дал си маса пари, а не я ползваш. :dontknow

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Вто 28 юли 2015 16:58

инжектопляктор написа:
gugun4u написа:при положение, че коли със, се срещат във всеки ценови клас.

Има. Но в ниският ценови клас обикновено климатикът не работи или не е добре поддържан. Имам познат, който си купи кола за близо 5500лв и сега като трябва да даде 200лв за радиаторче и зареждане - не го прави. И се пече в жегата.

То по същия начин ако трябва да ги даде тия 200 лева за спирачки, окачване, или гуми, може да реши, че няма проблем колата му да е с галоши, да не спира и да не цели пътя. Ако човек си вземе кола без да си направи сметка, че трябва да я поддържа, и от магазина да я вземе, отново ще стане кош след определено време. Тук според мен вече е въпрос до желание и манталитет.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 28 юли 2015 17:11

Подкрепям напълно колегата Smeagol, на миналата ми кола без климатик по маршрут Свиленград-Хасково-Свиленград съм си идвал като пребит, две не виждаш и падаш и заспиваш на място! Сега по същия маршрут, че и до Димитровград и къде ли не обикаляне съм бодър като краставичка!

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”