Антифриз и възможна смяна

Техническа и сервизна информация за Passat
schiller
Автомобил:
Двигател:

Антифриз и възможна смяна

Мнениеот schiller » Чет 07 фев 2008 18:06

момчета да ви попитам.от както купих колата,имам я от 4 години не съм промивал системата тоест не съм го източвал и след това да слагам нов антифриз ,а само съм доливал.задължително ли е да го сменя.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 07 фев 2008 18:19

Ами по принцип е добре.Задължително няма понеже колата си е твоя и сам си преценяваш.Аз и да ти кажа "задължително си го смени" ако не искаш или не можеш няма да го направиш.Затова общо взето казва друго - препоръчително е.Антифриза по принцип пази двигателя и охладителната система от отлагания на разни ръжди,мизерии,котлен камък и т.н. по магистралите в блока и главата,радиатора и т.н.Също така смазва втулката на водната помпа и се износва значително по-малко.На пръв поглед излиза,че антфириза е много готин пич обаче има едно проблемче с него - има лошото свойство да се изпарява.И така той си се изпаравя,нивото на охлад.течност намалява постепенно,ти си доливаш и т.н. до един хубав момент,в който вече антфириз в системата почти няма а и ако е карано доста дълго време с него започва да събира много буклуци от двигателя и водните магистрали.Получава се и утайка в разширителния съд и т.н.
Хуабво е да си го смениш - не струва много пари ама пък много помага на системата.И недей да си наливаш вода в никакъв случай понеже после става голяма мъка.
Ако питаш мен източи сегашня,продухай системата хубаво (по познатия метод с един маркуч свързан към чешма) и си налей някакъв хубав и нов.Затвори си системата и си карай още една година с този.След това пак така и няма да имаш проблеми :)
Аз си налях един,който купих от Хеед'91 - продава се в 3 литрови бутилки и е зелен на цвят - много е хубав ама изтече като ми се скъса едно съединение зимата :(

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 08 фев 2008 11:02

Желателно е на 2-3 години да се сменя.
В противен случай може да започне корозия и т.н.
За пълно източване трябва да свалиш и термостата, или да рискуваш да източваш на горещ двигател, или да разкачиш повече от един маркуч.
Вече какво да правиш ще прецениш по това какво ще изтече.
Ако изтече чист антифриз, значи всичко е ОК и просто наливаш нов.
Ако изтече червено/кафява гнус - "диария" :-), значи е силно препоръчително промиване на системата, може да я напълниш с вода + добавка за промиване и да покараш малко, после източваш, и пак с вода докато почне да изтича чиста вода. Докато правиш тия промивки е удобно да сглобиш нещата без термостат - по-удобно е, и по-добре се промива. Накрая разбира се трябва да го сложиш. :-)

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 08 фев 2008 13:11

Лошото при толкова разглобяване е само,че после започва да тече като лейка откъде ли не което е неприятното в случая.Иначе да - това е най-добрия вариант!

schiller
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот schiller » Пет 08 фев 2008 19:15

благодаря ви за съветите.

niki_passatb3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niki_passatb3 » Пон 18 фев 2008 18:47

spored men antifriza ne trqbva da se iztaka, to za da namalqva koli4estvoto i posle da sipva6 nov to se obnovqva,staroto za da go nqma ve4e se e izparilo nqkade iz orbitata :wink:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 19 фев 2008 10:46

niki_passatb3,

като се изпарят 100мл от 6л, голямо "обновяване" става ша знаеш. :-)
Ако доливаш по 2-3 литра на година, тогава - да обновява се, но такова яко доливане означава теч или пробита гарнитура. Ако уредбата ти е изправна, доливаш съвсем малко, и никакво обновяване няма.

Отделно кое се изпарява? Вода? Антифриз? Добавките? Изобщо как се променя концентрацията и качества на течността? Не е никак ясно какво се получава в крайна сметка ако с години само доливаш.

Но разбира се всеки сам си решава как да си поддържа колата.

Потребителски аватар
StefanDragnev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот StefanDragnev » Вто 19 фев 2008 11:19

извинявам се за офф-а... но може ли да препоръчате хубав антифриз, и има ли значение дали ще е готов разреден или концентрат, кое е за предпочитане...

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 19 фев 2008 12:20

Ако вземеш концентрат - разреждай го само с дестилирана вода.
За марка - сменя се рядко, и е трудно да се каже. Дори и някаква фирма да пусне качествен, след 2-3 години - при следващата смяна вече пазара може да е наводнен с нейни ментета. Общо взето мисля че трябва да се избягват бензинджийските марки (shell, lukoil, omv).
Аз последно сипах някакъв немски, странна марка "I.G.A.T." концентрат.

Потребителски аватар
Masculan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

хахаха

Мнениеот Masculan » Нед 24 фев 2008 23:42

Виж какво!
Всяко нещо си иска своето, така че не се мотай ами го смени, защото както казаха и колегите по-горе, както маслото е кръвта на двигателя, така и антифриза е благодат за системата.Аз вчера го смених изцяло, защото мислех че ми е спукан радятора, но в последствие се оказа, че сълзи от топлинния датчик, които пак си го смениавах аз и не съм го стегнал, както трябва.
Та на пароструйка издухах и радятора и казанчето за антифриза.
След което налях вода и изчаках да отвори термостата, покарах я така 10-15км и след това източих водата и налях антифриз! успех

VALKOV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VALKOV » Пон 25 фев 2008 19:41

StefanDragnev написа:извинявам се за офф-а... но може ли да препоръчате хубав антифриз, и има ли значение дали ще е готов разреден или концентрат, кое е за предпочитане...

Днес си взех I.G.A.T. на ROWE розов G-12 концентрат 13.79 за 1.5 литра, за доливане. Бил добър....

Потребителски аватар
dxd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dxd » Пон 25 фев 2008 19:45

VALKOV написа:
StefanDragnev написа:извинявам се за офф-а... но може ли да препоръчате хубав антифриз, и има ли значение дали ще е готов разреден или концентрат, кое е за предпочитане...

Днес си взех I.G.A.T. на ROWE розов G-12 концентрат 13.79 за 1.5 литра, за доливане. Бил добър....

Не си сгрешил :wink: Аз съм със същия но Г11-син за мойта :arrow: система

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Чет 28 фев 2008 16:08

IGAT немски син кило и половина 12 лева, разреждам 1:1. откакто го ползвам почна стрелката ми да стои по-ниско (е, не съм на 100% убеден че е то това, но ...).

Потребителски аватар
Akkselsoft
Автомобил:
Двигател:

смени го

Мнениеот Akkselsoft » Сря 05 мар 2008 1:05

Аз смених антифриза, щото от както я бях взел само съм доливал а и беше доста мътен....
http://bacihva.hit.bg
mod edit: vaskoto1

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Сря 05 мар 2008 19:13

VALKOV - G12 от коя фирма го купи?

Върни се в “Passat”