Кое е по-удачно след Lique Molly 10W40 ?

Техническа и сервизна информация за Passat
patter
Автомобил:
Двигател:

Кое е по-удачно след Lique Molly 10W40 ?

Мнениеот patter » Съб 23 фев 2008 20:01

Става въпрос за Пасат 1.9 ТДИ АФН 110к (1999) на 148 000 км. В момента е с такова масло (Lique Molly 10W40) слагано в Германия. Ще го сменям и се чудя кое е по-добре :

Best 8100 X-cess 5W-40
Better 6100 Synergie+ 10W-40
Good 4100 Turbolight 10W-40

Това са маслата, които ги дават за този модел и година на сайта на мобул. Бях решил да сложа 8100 X-cess 5W-40 , но сега се чудя дали да не е 6100 Synergie+ 10W-40.

Другия вариант е пак да сложа лики моли, но не знам във Варна къде го продават.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Съб 23 фев 2008 20:17

Има специално масло на Castrol за TDI PD на VAG.В Ауто + го има.Мой познат си кара Пасата ( 1.9 AJM ) само с него и е доволен.

Най-важното е маслото да ти отговаря на VW стандарта написан до капачката за наливане.Това гледай да съвпада, иначе Castrol, Motul, Liqui Moly .... не е от голямо значение.

ПП:

Напиши масло в търсачката и гледай ко става ... до утре сутрин има матр'ал за четене.

ПП2:

Със здраве да си караш Пасатко и да те слуша :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 23 фев 2008 20:21

Better 6100 Synergie+ 10W-40-това е твоето масло,не че не можеш да му сложиш и най-скъпата синтетика но е крайно неоправдано от ценова гледна точка за толкова годишен дизел а и не се знае дали няма погорва повечко от него!

patter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот patter » Съб 23 фев 2008 20:36

5В40 е синтетика а 10В40 е полусинтетика и затова се чудя. Не толкова заради цената и горенето на маслото ами заради мазителните му способности. Доколкото знам тънко масло се слага на новите двигатели, по-старичките искат по-дебело.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 23 фев 2008 22:21

Правилно мислиш макар че доста колеги маниаци наливат пълна синтетика на коли 90-ти набор,ама това са си техните пари-харчат си ги както искат. Сигурен съм че поне 70% от собствениците на коли с двигател подобен на твоя /и моя/ карат с полусинтетика така че за мазителните свойства изобщо не се притеснявай,нали за това са спецификацийте-всичко останало е търговски маркетинг :wink:

Потребителски аватар
bobipepi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bobipepi » Нед 24 фев 2008 9:55

Колега Лики Моли има в бензиностанциите на Лукойл така че попитай и разгледай там.Аз като си купих пасата го смених с Лики моли 5w- 40 и направих промивка преди това щото незнаех с какво е.Минал съм вече 5к за два месеца и нивото не е мръднало,а колата ми е на 10 годинки и е италианка,но дотук смених ремъци, рейка,масло,филтри и съм още 1500лв назад.Ама хубава кола и хубава жена лапат парички пък и всеки иска да ти я кара било колата или жената.

Потребителски аватар
Masculan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

хахахаха

Мнениеот Masculan » Нед 24 фев 2008 23:20

това за колата и жената- много си прав!!! :D
Аз имам прятелче, което кара Сеат толедо ТДИ и му сипва само лики моли и е доволен, но и Кастрол си е класа!

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 25 фев 2008 11:53

bobcho написа:Има специално масло на Castrol за TDI PD на VAG.В Ауто + го има.Мой познат си кара Пасата ( 1.9 AJM ) само с него и е доволен.

Само че двигателят на питащия не е помпа-дюза.
По темата - за Мотул съм чувал само хубави неща (и мисля скоро да го пробвам). Ако минаваш на синтетично масло от минерално (полусинтетичното на практика е такова), в началото (първите 1-2 смени) ще ти го гори малко повече. Имай го предвид да не се оплачеш веднага че е много кофти с тая синтетика.

patter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот patter » Пон 25 фев 2008 16:26

В края на краищата направих друг избор .... то от много чудене ... днес сложих Q8 Excel 5W40 - синтетика е и отговаря на стандарта до капачката (доколкото можах да го прочета - малко е изтрит )

Ще го гледам по-внимателно как се държи и ако има проблем следващото ще е мотул.

Смених и всички филтри сега съм със Filtron - да видим как ще се разберат германец с поляци :-)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Кое е по-удачно след Lique Molly 10W40 ?

Мнениеот Stivi » Вто 26 фев 2008 22:01

patter написа:Става въпрос за Пасат 1.9 ТДИ АФН 110к (1999) на 148 000 км.

Искрено се надявам че това показание не го взимаш много на сериозно :lol: [/b]

patter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот patter » Сря 27 фев 2008 8:37

Незнам колко на сериозно да го взимам :-)

Колата е с първи собственик германка '68 набор. Втори собственик в германия - руснак, работещ в сервиз. Вътрешно по купето няма никакви забележки - не е пушено, педалите са в добро състояние, волана не е протрит. Единствената забележка по салона е на шофьорската врата подлакътника - леко се е поизртъркало покритието (стои като гумено фолио над метала) и другия подлакътник между двете седалки - същото изтъркване. А и подгряването на шофьорската седалка не работи :-)

Колата е със сменени пружини - спортни (жълти) и със CD Sony, като той ми даде и оригиналните пружини и касетофон.

Имам фактури за сменен адренажен ремък и ролки на 136 000, като тези фактури са няколко месеца преди да я купя. Скоро е минавала и тюв. Имам и някакви замервания на окачването преди и след спортните пружини.

Колата я докарах аз от Германия. Беше в Дуисбург, който не е много голям град (не му се е налагоало да ходи далеко на работа )

По всичко си личи че колата е "гледана" :-) Заради това си мисля че може и да са ако не реални, то поне близки до реалните километри. Пък ако не са ... здраве да е. В момента не тропа , не трака, не съм забелязал да гори масло, на -12 запали без никакъв проблем ...

След обед ще ходя да я закачим на вагком да видим той какво ще каже :-)

Потребителски аватар
jigsaw
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jigsaw » Сря 27 фев 2008 12:32

Бях с Lique Molly 10W40 от Метро и беше отвратително двигателя работеше шумно и ми тракаха повдигачите не много но ме дразнеше.Сега съм с Castrol Magnetic 10W40 и съм супер доволен, двигателя е тих и жужи като пчеличка :)

Върни се в “Passat”