Ел отопление на купето при студен двигател

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
FLAIR
Автомобил: Golf IV
Двигател: SR 1999

Мнениеот FLAIR » Пет 01 фев 2008 10:16

stancorotax написа:колеги, аз имах впредвид затопляне на купето и предното стъкло преди да загрее двигателя, не топлене на двигателя...

Тъй като тук вече веднъж споменаха Мерцедес, тогава да допълня още нещо. При по-малките двигатели по ред причини в кутията на парното (там където е топлообменникът за подгряване/охлаждане на въздуха) поставят допълнителен радиатор, но електрически. Мощността му е около 2 кВт.

Ето един линк за такива джаджи (PTC Heater / HEating elements):
http://www.beru.com/english/produkte/heizelemente.php

Тези естествено са с цифрово управление и не се евтини.

Какво може да се направи: да се преработи малко калориферче за 12 волта (има такива за кола на 12 волта) или да се използва някакъв реотан на подходяща плочка с термо бушон за защита...

tzalbg
Автомобил:
Двигател:

Парно заска

Мнениеот tzalbg » Пет 01 фев 2008 12:53

G3CL_AEE_1.6FI написа:
stancorotax написа:колеги, аз имах впредвид затопляне на купето и предното стъкло преди да загрее двигателя, не топлене на двигателя. Има такова оригинално устройство на пежо 307, 200 лв. Ако си вземеш 4 подгревни свещи и отидеш при стругар, няма да ти излезе повече от 50 лв, остава управлението и якото реле...

И аз точно от това се интерисувам!
Ама тези подгревни свещи (интерисува ме "суха" печка, т.е. доколкото разбирам тя ще харчи бензин и няма да има нищо общо с охлаждането/антифриза) нужни ли са?
Навремето такива "сухи" печки имаше във всички модели на ЗАЗ! - смучеха (с мембранна помпа) бензин от резервоара, имаха си 1 свещ с карбураторче и топлия въздух го хвърляше в купето и беше направо кавказка баня :lol:. Тази печка беше поставена в двигателния отсек и консумацията й беше до 1 литър/час! - абе направо ВРЪХТА!!! :lol:

Парно за ЗАЗ беше идеята ми от преди 5 години даже още имам едно но то е голямо на съвременен автомобил няма каде да се разположи и няма никаква усигуровка спокойно можеш да изгориш.
To e копие на вебасто суха но лошо копие

tzalbg
Автомобил:
Двигател:

допълнителен радиатор

Мнениеот tzalbg » Пет 01 фев 2008 12:58

FLAIR написа:
stancorotax написа:колеги, аз имах впредвид затопляне на купето и предното стъкло преди да загрее двигателя, не топлене на двигателя...

Тъй като тук вече веднъж споменаха Мерцедес, тогава да допълня още нещо. При по-малките двигатели по ред причини в кутията на парното (там където е топлообменникът за подгряване/охлаждане на въздуха) поставят допълнителен радиатор, но електрически. Мощността му е около 2 кВт.

Ето един линк за такива джаджи (PTC Heater / HEating elements):
http://www.beru.com/english/produkte/heizelemente.php

Тези естествено са с цифрово управление и не се евтини.

Какво може да се направи: да се преработи малко калориферче за 12 волта (има такива за кола на 12 волта) или да се използва някакъв реотан на подходяща плочка с термо бушон за защита...

Мощноста на генератора на лек автомобил е по малка от 2 кВ не знам дали няма да изгори ако се сложи такъв елемент. Обикновено на алтернаторите е написан тока около 50-60 А умножено по 14V дава около 800W до 1 kW
Може би бусовете на мерседес са с по мощен алтернатор

BoBiT86
Двигател: 1600

re

Мнениеот BoBiT86 » Нед 02 мар 2008 3:06

Колеги може да е неуместно,но м исе струва по лесен варианта с калорифер4е за кола.Голямо е около 15 санта и се ръга директно към запалката на 4-5 секунда от пускането му ве4е духа топло а на 10 е горе6то.Оня ден ба6тата си купи за6тото на опела парното му с епрецака не6то.От метро за 20 кинта.Верно сигурно е боклук,абе поразгледах го има едно радиатор4е и дна перка опзад(направо си е со6уар :D ) Има вариант да варти сам оперката за студено и естествено за топло абе за 3-4 мин стопля достату4но колата.Та мислех си дори и за голфеца да взема въпреки 4е има стра6но парно но прави сауна в колата 4ак след 10 - 15 мин работа.А това го прави за нула време и при изгасен двигател дори.Дано съм бил полезен

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Вто 04 мар 2008 8:17

Малко невероятно ми звучи тая сауна за 10-15 мин. ама щом казваш...
Каква е мощноста на това чудо, щото аз една зима пробвах с една духалка 1,6 кW и не можах да стопля колата за толкова време при -10 градуса навън.

BoBiT86
Двигател: 1600

re

Мнениеот BoBiT86 » Вто 04 мар 2008 22:18

Трябва да проверя незнам с каква мо6тност е но е слаби4ка и аз това се у4удих 4е об6то взето е боклук а топли задоволява6то,а колко 6те работи 6те си покаже

Потребителски аватар
shotik
Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
Контакти:

печка от ЗАЗ

Мнениеот shotik » Съб 08 мар 2008 11:31

Печка от ЗАЗ е с разход 0.37 л /ч. по данни на производителя.Преди години имах такава,но на Трабанта не можех да измисля как да я монтирам и я продадох.Неприятното е че трябва да се прави друг ауспух за нея ,иначе пушека излиза под купето и мирише,а и наистина си трябва място защото е по -обемна.

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Съб 08 мар 2008 15:38

малко офф : а бе я кажете някой майстор на webasto около Пловдив бе ... на моята баничарка има такава автономна с часовник и програми ...скапа се ( някой педерунгел от съпорта на колата сгънал изходния аспух и завалията от тогава не може да запали , само се пробва 3 пъти и гасне) , бърникаха я няколко човека , ама без далавера .... :x Иначе ви казвам - голяма далавера е : часовника я пуска 15 мин преди да излезна , тя първо си подгрява водата за двигателя , после сама си пуска и вентилаторите в купето ( ако искаш де ) и като слезнеш на - 25 между другите само твоята вече почти няма сняг и скреж по стъклата и ти се блещи .... ама НЪ ! за другата зима ...... ми са мислите ....

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Съб 08 мар 2008 20:35

juve написа:малко офф : а бе я кажете някой майстор на webasto около Пловдив бе ... на моята баничарка има такава автономна с часовник и програми ...скапа се ( някой педерунгел от съпорта на колата сгънал изходния аспух и завалията от тогава не може да запали , само се пробва 3 пъти и гасне) , бърникаха я няколко човека , ама без далавера .... :x Иначе ви казвам - голяма далавера е : часовника я пуска 15 мин преди да излезна , тя първо си подгрява водата за двигателя , после сама си пуска и вентилаторите в купето ( ако искаш де ) и като слезнеш на - 25 между другите само твоята вече почти няма сняг и скреж по стъклата и ти се блещи .... ама НЪ ! за другата зима ...... ми са мислите ....

Бих те разходил до София - е го къде е, за там мисля че имах някакви координати. Да, дори съм напътствал съфорумец - ЦЪК

stoyanz
Автомобил: Голф 4
Двигател: ATD
Контакти:

Re: re

Мнениеот stoyanz » Пон 17 мар 2008 17:38

BoBiT86 написа:Колеги може да е неуместно,но м исе струва по лесен варианта с калорифер4е за кола.Голямо е около 15 санта и се ръга директно към запалката на 4-5 секунда от пускането му ве4е духа топло а на 10 е горе6то.Оня ден ба6тата си купи за6тото на опела парното му с епрецака не6то.От метро за 20 кинта.Верно сигурно е боклук,абе поразгледах го има едно радиатор4е и дна перка опзад(направо си е со6уар :D ) Има вариант да варти сам оперката за студено и естествено за топло абе за 3-4 мин стопля достату4но колата.Та мислех си дори и за голфеца да взема въпреки 4е има стра6но парно но прави сауна в колата 4ак след 10 - 15 мин работа.А това го прави за нула време и при изгасен двигател дори.Дано съм бил полезен

Купих си някаква от Практикер, не знам дали е същата , но е пълен боклук. Повече вдига шум отколкото да върши някаква работа. Започва да подухва топло когато вече и двигателя е загрял, а на загасен двигател е абсурд да затопли нещо.

Потребителски аватар
nikolai_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai_1 » Вто 18 мар 2008 20:18

Добре , а не ли по - добре ако се сложат нагреватели на седалките?Ще стоплят за по-малко време и то там където трябва :D Все пак на шофера гъза му като е на топло... друго не му трябва
Дори и да не харесате идеята ми можете ли да дадете идея как да си направя нагреватели за седалките?

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Вто 18 мар 2008 20:33

nikolai_1 написа:Добре , а не ли по - добре ако се сложат нагреватели на седалките?Ще стоплят за по-малко време и то там където трябва :D Все пак на шофера гъза му като е на топло... друго не му трябва
Дори и да не харесате идеята ми можете ли да дадете идея как да си направя нагреватели за седалките?

Некои се сетихме! :wink:

Потребителски аватар
nikolai_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai_1 » Вто 18 мар 2008 22:09

И...Резултат , или някви идеи да ви се намират :?: :?

Потребителски аватар
g06ko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот g06ko » Сря 19 мар 2008 11:55

В Практикер преди време бях гледал се продават нещо като стелки за седалки но с подгряване.

Върни се в “Направи си сам!”