Бавене на заплати...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пет 14 мар 2008 23:23

Plumber написа:
chefito написа:Повечето хора сте толкова ама толкова далеч от истината, че направо умирам от смях...

явно не сте наясно с банкиране, изписване на пари от фирмени сметки, счетоводство...нищо не е толкова лесно и забавяне с няколко дни не е никак фатално...закъснявал съм с плащания до 5-6 дни и след кратко обяснение хората винаги са оставали спокойни....какви сте такива изкуфели не знам...искам сега го искам...детска работа бенгалски огън...пикня в шишенце..

отностно аргумените и сарказъма на някой колега който каза булга булгар нямам думи...изнасяй се като не ти харесва...

А това не може ли да стане малко по рано.Ако аз съм ти работник и закъснея ей тъй с 5-6 дена и ти се извиня кво правим?Недей да приказваш глупости,че и мен ми бавят някой път заплатата и побеснявам :evil: Щом си взел работници и имаш договори с тях,плащаш до уречения ден.Хората имат семейства и повечето от тях живеят от заплата до заплата.Такаче спрете да се ебавате.Не било толкова лесно да извадиш пари.Мда не е лесно,щот сърцето ти се къса.Като ти е трудно бачкаш сам.Бахти хората...Не било фатално.От де знаеш?Аман от пишман работодатели.

Колега, не се познаваме...давам аванси на хората ако за закъсали бре...това е съвсем различна тема...тука става дума за един цикъл, който понякога се обърква и се случват закъснения...

КАЖИ МИ С РЪКА НА СЪРЦЕТО НЕ СИ ЛИ ЗАКЪСНЯВАЛ С НЯКАКВО ПЛАЩАНЕ? БИЛО ТО ТОК. ТЕЛЕФОН. GSM. ЗАСТРАХОВКА? Същото е и със заплатите...приеми че понякога просто няма пари или някакъв друг фал е станал по пътя...2-3-4-5-6 дни за мен е нещо не кой знае колко фатално освен ако не се случва ежемесечно...но ако се случи 1-2 пъти годишно ФАТАЛНО ЛИ Е?

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пет 14 мар 2008 23:27

предавам се, ще акам...разпнахте ме :cry:

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пет 14 мар 2008 23:28

гледаи сега ,аз сум се изнесъл отдавна,обаче не мерадва да не сум си у нас и така се вурнах,поработих малко и после си направих фирма...ок
но поработих и там да кажем и то работех всеки ден по 2 часа извънредно,които ми се заплащаха на черно без да се облагат,заплатата ми се даваше съвсем редовно да не казвам че че шефа на фирмата първо не беше менажер ,второ не караше лъскава кола и трето работеше наравно с мен да не кажа и повече от мен защото понякога заради специфичността на работата не можех да я извършвам и му асистирах(страх ме е от високо :)....
та сега аз сум шеф засега само на себе си и на съдружника ми,имам доста работа и трябва да си взема работници,е ще го направя когато мога да им плащам.....
жена ми работи в една фирма която реши че трябва да работят и в субота понякога ама видиш ли не реши че трябва да се добави нещо към заплатата.... щоли е така незнам

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Пет 14 мар 2008 23:29

Извинявай.Ама като се сетя и побеснявам.Ами да ти кажа някой път е доста неприятно.Даваш аванси ама свършват бе мой.Значи ако се замислиш че работника няма пари колкото теб всичко ще върви по-нормално.Пак сори,ама много ме ядосват такива работи.

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Пет 14 мар 2008 23:51

chefito написа:към колегата 20vturbo...

скоро бях на брифинг с управителя на един от немските доставчици на електричество /секретарската му ми е бивша/ та случйно стана разговор за заскъснели плащания и ми направи впечатление че закъснение от 2-3 дни не е фатално дори там...

Нищо лично колега, но на мен никога не ми е закъснявала заплатата че даже и 1 час. Напълно съм наясно каква е системата, както споменах преди понеже съм отговорен и за тази система в работата. Обеден съм, че немският доставчик не е имал в предвид заплатите на служителите си. Може да е говорил за друг вид разплащания но не и за заплати.

Разговора тука започна че на човека редовно му бавели заплатата с месеци а не с дни. Няма начин да измислиш причина за да го извиниш това.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пет 14 мар 2008 23:55

разговора за мен започна с това че има друга страна на въпроса...и се опитах да я представя...по никакъв начин на оневинявам въпростният шеф, който дължи пари с месеци на някой... :roll:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 15 мар 2008 0:39

Оооо колко са немски тия фирми не знам. Ама колко са сериозни тия с електричеството ги знам. Тъй че това не е никакъв кантар за мерене. Ако не си работил с истински немски фирми ела. В момента който стане издънка в плащането или нещо друго, или регионалния директор е аут, или който там се е провинил. :wink: Точно затова досега за 1 година смениха 20-30 такива тарикати хората и накрая казаха, че българите за нищо не ставаме. Щото от толкова разбираща и "сериозна" паплач останаха само 2-3ма без провинения, груби нарушения и кражби.
Както аз гледам да съм коректен към работодатея, така и той. Не е да не ида 4-5 дни на работа без известие и да му кажа после ами то това е нормално. Ти как ми бавиш парите нали? Иначе не плати ли на време, на следващия ден молбата е на бюрото и да си гледа работата. Примери за бавене и оправдания в БГ много. 99% гледат да се оправдават и в същото време си купуват коли, и правят екскурзии в чужбина. Те затова и тия "сериозните" чужди фирми се задържат тука. Що такава свободия от там от където идват никой няма да им позволи. Жалко, че хората още не са им били шута и трябва да ги търпят от няма накъде. И се надявам един ден всички да почнат да им бият шута щом закъсняват с плащането, а не да работим за слава. Да видим тогава тия "сериозните" фирми дето се навъдиха със закъсненията как ще се оправят. Щото и конкуренцията става вече голяма... :twisted: Пък на европейски пазар с такива оправдателни отношения не ги виждам. Или има ред и дисциплина, или си аут. Никой няма да те чака дори и 1 час да правиш грешки щом си се хванал на хорото... :twisted:
Затова скоро ще им се види сметката от липсата на сериозните наистина в бранша кадри. Щото един добър работник винаги може да намери по-сериозна фирма. Ама една калпава фирма не винаги може да привлече и задържи по-добър работик по тоя начин. :wink: И накрая остава само плявата там. Но някои хора още не разбират че човешкия ресурс е сила, много повече дори от парите които печелят на негов гръб. :twisted: Надявам се скоро да го усетят серизно. :lol:

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 15 мар 2008 1:13

chefito написа:разговора за мен започна с това че има друга страна на въпроса...и се опитах да я представя...по никакъв начин на оневинявам въпростният шеф, който дължи пари с месеци на някой... :roll:

:да: можело значи ве колега :-) Като гледам не става въпрос толкова 2-3-4-5 дена закъснение. Разбира се на всеки се случвало, и никой не е застрахован 100%. Ивестна толерантност предвид обстоятелствата ОК нооо
...в повечето фирми се обогатяват шефовете им, и по класически начин бъзикат хората - на ви аванс, а заплатата гато дойде. И като имаш за 2-3, понякога и повече месеца да взимаш пари си натискаш парцалките с надеждата да си ги получиш...

ей за тва иде реч. че няма скоро да я стигнем европата е ясно на всеки, а както винаги сами си режем кльона на който седим :arrow:
...99% гледат да се оправдават и в същото време си купуват коли, и правят екскурзии в чужбина.

Ей на тва не му се вижда края...

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 15 мар 2008 1:19

И друго ще ви кажа че една голяма система като се пропука на 1-2 места после се срива цялата, така по 5-6 дни тук по 5-6 там. И ако погледем една глобална или регионелна организация то станало 5-6 години. Затова не говорете наизуст за нормални забавяния от 5-6 дни. А банкирането с тая налична техника в момента вече става за минути... Не за дни. Зависи от тоя дето го прави. Парите тука при свършена работа идват от америка на следващия ден след полунощ веднага. Така че правете си сметката. Айде стига толкова уроци за начинаещи мениджъри. :lol:

Последна промяна от black` на Съб 15 мар 2008 1:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 15 мар 2008 1:27

Теориите могат да се накълват ве колега. Но както винаги има едно голямо НО в България. Интересно защо винаги и само при нас е така. Не сме неграмотни или невежи. Повечето от шефовете на фирмите са наясно с тероиите и тн, не че не знаят, но винаги им е по-лесно да се направят на ударени - оправдания лесно се намират. Чувстват се недосегаеми. Колкото по голям началник - толкова по айляк и рахат. Не ги интересува да си мотивират хората, да развиват бизнеса здравословно. Да ама не. Рибата се вмирисва откъм главата. Лошото е че не му се вижда краят. :roll:

Последна промяна от KingoftheROAD на Съб 15 мар 2008 1:34, променено общо 1 път.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 15 мар 2008 1:33

Не е само теория. Има отговорности и правила. Щом си викнал хора да ти работят никой от тях няма да се интересува от счетоводството ти или каквито други проблеми имаш там. Има си други хора на които им се плаща за това! Лошото е че само тука се получава така, щото 1 върши работата на 5. А другите се кашират и чоплят семки. Шефа ти бучи що видиш ли не си свършил всичко, а тия другите се мазнят и няма проблем с тях. Затова вече не се и ангажирам с никой в наща мила родина. Айляк работници за айляк фирми! Аз не съм от тия дето си траят,кашират се и се мазнят, за да не ги изгонят понеже не вършат нищо. Да се оправят както знаят. Аргументите на работодатела слабо ме интересуват. Като не може да печели толкова, за да плаща на време да не наема хора. Въобще защо почва нещо което не е сигурен че ще успее? Щом няма пари се запорира всичко и се продава в полза на работниците. Нито съм им счетоводител, нито касиер, за да им оправям бангиите и да ги гоня да вършат работа, която не е моя и от която ми зависи живота. :wink: :lol: А пари и работа за луди работохолици винаги се намират, ако ще на марс да си. :wink: Та затова накрая тия неангажираните шефове остават в тъч. А не ние. :wink:
И както говорите, че хората са спокойни като им бавите заплатите, така може в един момент да останете без тях. Щото времената тук стават тежки
и много динамични. Който работодател не може да се адаптира и да изплаща навреме и без това мизерните заплати ще загине скоро, много скоро. :P :shock Или в най-добрия случай ще подбира от плявата останала без образование, квалификация и желание за работа, като в последствие винаги ще е в задължения и проблеми. :) Щом не спазва правилата, няма морал, отговорност към персонала и за него забавяне от 5-6 дни е нормално на тия цени, да си седи там, да си чопли семки и да се прави на шеф сам. Не смятам да живея с кредити заради разни дето още не са осъзнали, че не стават за тая работа и тренират върху мене, и още 300 човека персонал не-способностите си за управление. :wink:
Поне така го виждам аз. Различни хора, различни виждания. :wink:

А на колегата мога да му кажа той да ги раздвижи щото ще го отебат, дори насила да се стигне до разправия и идване на разни органи на мястото. Пожелавам ти смелост и настъпчивост. Не ги оставяй да си веят шапката за твоя сметка! Аз скоро ще правя същото с едни определено много неприятни правителствени мутри които се имат за фирма. Само събирам кураж още малко, малко сигурни хора да не стане фал и чакам да дойде датата за пари. Успех! ;)
"Или със смелост излизаш на сцената,или завинаги оставаш зад кулисите!"
;)
Революцияяя... :shock :patriot

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Съб 15 мар 2008 7:03

Я да ме посъветвате още нещо.

Значи последният проект по който работя ( по него работя сам ) не съм го предал. Те като не спазват договора мога ли и аз да не спазя договора и да не предам докато не си получа заплатите? И има ли вариант да не ми платят въобще ако се правя на отворен и не си предам работата?

Иначе за инспекцията по труда - ще им подшушна, че е вариант една жалба при тях за да ги раздвижа и ако не се стегнат въобще не ми дреме и ще си пусна една такава.

Някой правил ли го е това с жалбата или да си има идея каква е процедурата?

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 15 мар 2008 16:10

Ако можеш да си изнесеш всичко за твоя проект без да забележат, ще имаш един коз на твоя страна при преговори с тях. Както каза някой колега по-горе - нов обект не почвам докато не ми платят за предния. И това може да ги пораздвижи и без да идват някакви органи на място. Ако така се цивилизоват добре, ако не проетка си остава при теб, не им го даваш и тва е. Ако заведат дело срещу теб и ти заведи дело срещу тях... Успех ти пожелавам. :да:

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Съб 15 мар 2008 19:04

Там е работата, че започнеш ли с условия и изнудване би трябвало щом вземеш парите веднага да напуснеш. Защото за следващите месеци със сигурност ще си най-черната овца и цел за наказание. На разни инспекции по-добре да не разчиташ - ще дойдат, ще отчетат дейност, но това не е НКВД да дойде и да намери виновни дори да няма такива.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Съб 15 мар 2008 19:32

Ама аз напускам така или иначе. Понеделник ми е последния работен ден...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”