Обява за работа

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 19 мар 2008 16:40

който иска мога на лични да му дам име на софт фирма, която взема програмисти 2-3 курс от университети и им дава 700 начално, а завършил без опит 1000! а за барманите масово се вземат по толкова- а по морето и повече/бачкал съм/. не може заплатата ти било тя и начална да е равна на 150 и по-малко литра бензин. по-скоро не бива!

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Сря 19 мар 2008 17:04

vaskoto1 написа:... производствено търговска коорпорация...

Голяма формулировка направи :)
Колко са такива в България? Вярно че Сульо и Пульо си определят фирмата като корпорация, пък тя е малко над ЕТ.

За обявите и аз се дразня - най-кретенско е като ги напишат на английски особено тия компютърджийските. Едни шаблонни изрази свързани обикновено с грешни конструкции (личи си къде преписващият е проявил творчество). Какъв е смисълът - отсяване на супер-идиотите ли? Защото само абсолютно неподготвен човек няма да може да разбере смисъла на обявата, защото била на английски. А това че я е "прочел" въобще не значи че знае английски, още по-малко че разбира от същината на службата.

Потребителски аватар
slavi ivanov slavov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот slavi ivanov slavov » Сря 19 мар 2008 18:56

Така,.....Така.....Такааа не отиват работите на добре момчета и момичета :lol: . Следя темата от сутринта и ми прави впечатление че всеки втори постинг се говори ,за програмиста това , програмиста онова, как можело 700- 1000лв да взема САМО, тоест мечтата на всеки току що свьршил студент, и хоп веднага програмистче и всичката му наред. Момчета не се заблуждаваите живота не е само компютри, то може би това е причината да са ниски заплатите в тая сфера , ми то всеки трети програмист стана, ми тои пазара се заля от програмисти, добри и не толкова добри. Сега то е ясно че бетонджия никои не ще да е, но има и много други професии които си заслужават. А за барманчетата по комплексите ще кажа едно пишлеме от махалата (за мене е дете) тегли кредит и си взе апартаментче вьв Варна (даже и аз му помогнах малко финансово), точно за по миналия и миналия сезон си вьрна кредитите кьм всички, еи на едно барманче- ама като го разбираш едно нещо как става. Които го може го може, които не може седи от страни и мечтае да стане велик програмист. Аз лично работя като охрана и не се срамувам от това, вземам 1200-1300лв , и сьс другите му там шукариики , си гледам женичката и дьщеричката и нито програмист ми се става нито някакьв програматор, това живот ли е не можеш да седнеш да пииш една ракия, то в главата ти само програмки, баитове и мегабаитове и т.н. Имам образование и аз, някои да не си помисли кьф е тоя профан тука дет пише, ама е на охрана.

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Сря 19 мар 2008 19:26

Когато завърших преди 8 години ТУ, ходих като откачен по всякакви интервюта, пращах си CV-то къде ли не. Голямо разочарование или не ставам или аз не ги харесвам. Общо взето като стигнехме до заплащането и аз като изтреса някоя страшна цифра и взема та уплаша хората. Отговора ми на въпроса защо толкова - аз съм инвестирал сериозна сума в моето образование (завърил съм платено), имам една камара свидетелсва, тапии, разрешителни, какви ли не изкарани курсове.
Та накратко тогава а и предполагам и сега за да започнеш къде то и да е почти винаги ти трябват връзки, я роднина я познат, някой да те препоръча. Е има и хора които са успели сами - шапка им свалям за труда който са положили.

В интерес на истината аз в момента работя във фирмата на мой първи братовчед, човека ме познава и ми се довери. За седем години не съм го разочаровал.

patter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот patter » Чет 20 мар 2008 9:44

pakumba написа:прав си за много неща, само това за програмиста и 1000 лв начална.... ами колко да получава? в крайна сметка е учил 5 години, какво е научил не е ясно де, но това са 5 години мизерия, 5 години плащане на образованието, 5 години "загубено" време. колко да му се плаща дори и начално- 300 лв ли? като една квартира е 500 лв, като бензина е 2 лв и една кола е 1,50? е колко да получава макар и начинаещ/може би във варна нещата са по-различни, но в сф си ги взема от сефте начални/ то пък е срамота да си сервитъор или барман и да вземаш 2000 лв, а човек с образование да му дадат 500. па било и неопитен

Аз написах 1000лв искане за стартова със завършени един - два семестъра а не цяло образование :-)

Дори и цялото си образование да е завършил и като го питаш кажи какво си правил - отговор ами една две курсови работи и нищо друго - пак ли такива пари да иска само защото има завършено "више"? Нали се сещаш - "Като се знам какъв съм инжинер как да отида на доктор ?" :-)

Аз заговорих за програмисти, защото там имам наблюдения. Иначе ако сметнем надника на една чистачка при правилно разпределение на работата и ангажиментите може да изкара съвсем спокойно > 1000 лв. на месец.

orgasmatron - прав си за връзките, роднините и познатите, но винаги идва един момент, в който и те не помагат и трябва да се пусне обява.

Да не говорим и за другата страна - "Абе тя вашта фирма нещо не е наред - постоянно гледам ви вървят обявите за работа ... ". Ами как няма да вървят - по една обява идват много хора и на финала не наемаш нито един ...

slavi ivanov slavov - къде са тези толкова много програмисти :-) Пазара не е залят от програмисти - има голямо търсене.

А заплатите в бранша не са ниски. Няма как да наречеш ниска заплатата, на която не са доволни хора без опит, при положение, че тази заплата е по-висока от заплатата на анестезиолог с много години стаж , който е и преподавател в медицинския институт.

Потребителски аватар
Bordiur
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bordiur » Чет 20 мар 2008 10:28

pakumba написа:прав си за много неща, само това за програмиста и 1000 лв начална.... ами колко да получава? в крайна сметка е учил 5 години, какво е научил не е ясно де, но това са 5 години мизерия, 5 години плащане на образованието, 5 години "загубено" време. колко да му се плаща дори и начално- 300 лв ли? като една квартира е 500 лв, като бензина е 2 лв и една кола е 1,50? е колко да получава макар и начинаещ/може би във варна нещата са по-различни, но в сф си ги взема от сефте начални/ то пък е срамота да си сервитъор или барман и да вземаш 2000 лв, а човек с образование да му дадат 500. па било и неопитен

Във София сички стартови заплати са по 500 лв и ако си налегне парцалките съответния тип може да зима 1500 след 1 година. Верно ще требва да дели една квартира с още 5 човека ама ще е само за 1 година колкото да изплува от лаината. Ако във фирмата, в която работи нема мегдан за увеличение то за 6 месеца може да научи много и да се махне и да потърси по добре платена работа. Тъи че споредмене не е проблема във фирмитен, а наплива на малоумници, които завършват образуванието си по кръчмите и после си бият дипломите у гърдите и чакат после некои да им дава 2000 лв затова че се налива 7 вечери у седмицата.

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 20 мар 2008 10:53

по повод това за фирмите , които постоянно имат обяви
нестле търсят ИТ специалист през 5-6 месеца, кво ви говори това
(това е от 3 години)
щото аз съм ходил там преди време на интервю и като опряхме до заплата не ми се обадиха
иначе 1000 лв стартова е бая
за мен принципът е такъв- почваш на 600-700, след изпитателния срок се очаква към 900-1000

Потребителски аватар
Persefona
Пололизирана
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Persefona » Чет 20 мар 2008 10:59

Аз пак непоканена се намесвам и малко се обръщат нещата на спор, за което се извинявам :) но не съм съгласна с колегата :? :
patter написа:Лошото е и друго - на повечето обяви за работа идват хора с неоправдано високи изисквания без никакво покритие.

Чул някой че програмистите земат много високи заплати, учил семестър-два и кандидаства за работа и иска 1000лв. стартова заплата ?!?

Колега, затова се правят интервюта, на които се проверява покривността на способностите и ако не покриваш критерия не те вземат просто. :D
patter написа:Това важи и за другите професии със същата сила. Търсене на хора има, но хора няма :-)

Малко крайно се изразаяваш според мен :roll: Щом има поставени критерии и условия от един работодател за съответното работно място, значи той очаква да намери човек покриващ тези изисквания, нали така? :roll:
Хора има за всичко, въпроса е дали критериите, които си поставил като работодател отговарят на условията, които си готов да предложиш на потенциалния служител... :idea:
patter написа:Все още се усеща влиянието на "Учи мама за да не работиш" - под път и над път висшисти, които наистина стават само за ниско квалифициран труд.

Има го и този момент. Има хора, които вземат висшето си само за да го имат на хартия и да претендират с него без покритие. Но има и такива, които са вложили труд в него и са усвоили съответните познания и умения да ги използват! Ти как разграничаваш едното от другото? :?
patter написа:И после тръгват расъжденията "такива пари изкарва мияч на чинии еди къде си". Ами така е - ходи и работи там.

За мияч на чинии могат и да ме вземат, без проблеми. За това има сезонна работа за студенти ;) ... Но ако искаш работа по специалността или професията си, се намираш в затруднение. На техния пазар твоите умения и тапии не струват нищо :( Коя държава ще предпочете теб пред собствения си поданик и твоята българска диплома пред неговата местна? Всяка държава, защитаваща интересите на поданиците си, се бори с емиграцията.

patter написа:Неколкократно съм правил съпоставка между хора на една и съща позиция в България и в Германия - няма място за сравнение. С пълна сила важи "Те ме лъжат че ми плащат, аз ги лъжа че работя".

Това до голяма степен си е въпрос на манталитет. Ако си тръгнал с идеята да се скатаваш и да мързелуваш, нямаш реализация и не можеш да претендираш за заплата и условия (освен ако не си с връзки, де).
Има я и другата страна на монетата : Работодателите, които свалят звезди на интервюто, обещават добри условия, развитие и т.н. само и само да те привлекат да работиш за тях защото са те харесали. Ако си млад и зелен и не знаеш как да разграничиш празните обещания от текста в договора и разчиташ на честността на работодателя често оставаш излъган.
patter написа:Аз заговорих за програмисти, защото там имам наблюдения. Иначе ако сметнем надника на една чистачка при правилно разпределение на работата и ангажиментите може да изкара съвсем спокойно > 1000 лв. на месец.

:shock Пример можеш ли да ми посочиш за това? :shock
patter написа:А заплатите в бранша не са ниски. Няма как да наречеш ниска заплатата, на която не са доволни хора без опит, при положение, че тази заплата е по-висока от заплатата на анестезиолог с много години стаж , който е и преподавател в медицинския институт..

Ето с това съм много съгласна! (малко вадя от контекста :oops: ) Не може човек, от чиито знания и умения зависи спасяването на човешки животи ежедневно да взема 2 пъти по-малка заплата от барман или сервитьор... Как очаквате да има добри и квалифицирани специалисти, които да ИСКАТ да работят в България, като тя не може да им предложи нищо съществено в замяна???

Моето мнение е, че в България реализация за друга професия освен връзкар и богаташ се постига изключително трудно не поради ниската квалификация или големите изисквания на търсещите работа, а поради неспособността на българския работодател да предложи адекватни условия на труд и заплащане... :?

patter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот patter » Чет 20 мар 2008 11:45

Persefona - да затова се правят интервюта :-)

хора няма - без да изпадам в подробности - предлага се много добра заплата, плюс няколко месечно обучение в Германия и ясно дефинирани правила за растеж. Поставените критерии отговарят на предлаганите условия, само дето резултата е ... Точно затова казвам че няма хора (да уточня все пак че говоря за конкретен бранш).

Как различавам хората които имат диплома само на хартия - ами субективно е :-), но в повечето случаи си личи. (пак за нашия бранш) се разбира много лесно като стане въпрос за нещата, които е правил по време на следването.

За мияча на чинии съм напълно съгласен с теб. Но не съм съгласен с хората, които изтъкват тази причина за да недоволстват срещу поставените условия. Обикновено това са и хората, които расъждават така - "Защо да си давам зор да уча, като после с дипломата си ще вземам по-малко пари от мияч на чинии в чужбина".

Пример за чистачка, която при добро разпределение на ангажиментите си може да изкара > 1000 лв. 1000лв. са 24 работни дни с 41лв надник. Чистачката на нашия вход взема 50 лв. на месец и чисти един път седмично, което и отнема 2 часа - ето ги 50лв за 8часов работен ден. Ако успее да си уплътни 5 дена по 8 часа (както работят повечето хора) ще се получи заплатата, за която говоря . Знам че примера е пресилен, но все пак :-)

Аз мисля да прекъсна излиянията си по темата, защото наистина може да се получи спор, в който и двете страни са прави :-)

Потребителски аватар
~~~~~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~~~~~ » Чет 20 мар 2008 11:47

Persefona написа:
patter написа:Лошото е и друго - на повечето обяви за работа идват хора с неоправдано високи изисквания без никакво покритие.

Чул някой че програмистите земат много високи заплати, учил семестър-два и кандидаства за работа и иска 1000лв. стартова заплата ?!?

Колега, затова се правят интервюта, на които се проверява покривността на способностите и ако не покриваш критерия не те вземат просто. :D

Там е работата, че на доста места стратегията е "да намерим хора, които искат малко пари" без значение колко са качествени. Така става, когато подбиращият служителите има основен приоритет да набере бройка хора с нисък разход за заплати - качествата им се оправдават с някоя диплома, сертификат и предишна работа - останалото не ги интересува.

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Чет 20 мар 2008 11:48

Персефонче, ти работа нямаш ли майка или вече си го ударила на уволнявка и спамиш?
Ти си жив пример душко - вземи огледало.

patter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот patter » Чет 20 мар 2008 11:56

Милослав написа:Персефонче, ти работа нямаш ли майка или вече си го ударила на уволнявка и спамиш?

Ето за това говоря - гледайки в огледалото - нямам ли работа в момента, че се ровя и пиша из форумите :-) Затова няма място за сравнение (в повечето случаи) за отношение към работата тук и "там" ( в частност Германия)

Потребителски аватар
Persefona
Пололизирана
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Persefona » Чет 20 мар 2008 12:41

patter написа:
Милослав написа:Персефонче, ти работа нямаш ли майка или вече си го ударила на уволнявка и спамиш?

Ето за това говоря - гледайки в огледалото - нямам ли работа в момента, че се ровя и пиша из форумите :-) Затова няма място за сравнение (в повечето случаи) за отношение към работата тук и "там" ( в частност Германия)

Душки, не се притеснявайте за моята работа ;)
След като съм го написала, значи съм преценила, че имам време! :?
Patter - аз не говоря за работата в частност в сектора с компютърните програмисти, защото не работя в него. Говоря за българския пазар като цяло. Защото съм се сблъсквала с много от неговите аспекти. От нископлатена позиция без договор и изисквания, до кандидатстване след серия от интервюта и проверка на способности. Не говоря и само за себе си! Темата по принцип ме интересува и наблюденията ми не са само от подочуто и прочетено по форумите и чатовете, а от лични впечатления и случки, в които съм участвала и с хора, които познавам по някакъв начин.
Никого не задължавам да се съобразява с моето мнение!!! Аз не изключвам другите варианти и мнения, просто казах със какво не съм съгласна.
Както казах, темата ме интересува и изразявам лично мнение, съжалявам, че предизвиквам такива остри реакции, затова приключвам със "спаменето" по тази тема! :)

П.П.:

Не съм го ударила на уволнявка, ако се съмняваш в качеството ми на работа можеш да слезеш да провериш ;)

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 20 мар 2008 14:04

"шефе", твоя спам е повече от нейния, професионални забележки само на ЛС (и други алтернативи, а не форума) моля!

Потребителски аватар
greda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот greda » Пет 21 мар 2008 12:25

Хайде и аз да "окна", че ми е болна темата...
patter писа - "няма хора" и е повече от прав!!! И няма не само в София :cry:
Всеки път, когато ми се отвори нова позиция ми се изправя косъмът, какво ме чака при интервютата...
Повечето от хората, които се явяват, имат поне по едно висше образование и не могат да си попълнят въпросника грамотно - "положителните ми качества са че съм тъпелив и отслужлив" или "като преОспяващ слОжител"... Е не, благодаря! Нито искам "тъпи", нито искам да го "слагам" на някого :evil: :evil: :evil:
как ви звучи :?: но иначе искаме веднага над 800 лв чиста заплата :shock
Само нещо да добавя - за 6 години на ръководна длъжност не си е тръгнал нито един човек от екипа ми, като заплатите, които се получават при нас, не са по-високи от средните за бранша :idea: Защо ли е така :roll:
Лошото е, че докато си намеря нов човек обикновено минават няколко месеца :(

п.п. Не пишем за какви пари се работи по 2 основни причини:
1. Стартовата заплата зависи от квалификацията на кандидата - ако ще го учим 5-6 месеца започва от малко, ако на втория месец започне да носи приходи - О.К. започва от средна заплата.
2. Така се отсяват хората, които наистина се интересуват от работата, а не единствено! от парите.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”