Обява за работа
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
който иска мога на лични да му дам име на софт фирма, която взема програмисти 2-3 курс от университети и им дава 700 начално, а завършил без опит 1000! а за барманите масово се вземат по толкова- а по морето и повече/бачкал съм/. не може заплатата ти било тя и начална да е равна на 150 и по-малко литра бензин. по-скоро не бива!
- ~~~~~
- Автомобил:
- Двигател:
vaskoto1 написа:... производствено търговска коорпорация...
Голяма формулировка направи

Колко са такива в България? Вярно че Сульо и Пульо си определят фирмата като корпорация, пък тя е малко над ЕТ.
За обявите и аз се дразня - най-кретенско е като ги напишат на английски особено тия компютърджийските. Едни шаблонни изрази свързани обикновено с грешни конструкции (личи си къде преписващият е проявил творчество). Какъв е смисълът - отсяване на супер-идиотите ли? Защото само абсолютно неподготвен човек няма да може да разбере смисъла на обявата, защото била на английски. А това че я е "прочел" въобще не значи че знае английски, още по-малко че разбира от същината на службата.
- slavi ivanov slavov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Така,.....Така.....Такааа не отиват работите на добре момчета и момичета
. Следя темата от сутринта и ми прави впечатление че всеки втори постинг се говори ,за програмиста това , програмиста онова, как можело 700- 1000лв да взема САМО, тоест мечтата на всеки току що свьршил студент, и хоп веднага програмистче и всичката му наред. Момчета не се заблуждаваите живота не е само компютри, то може би това е причината да са ниски заплатите в тая сфера , ми то всеки трети програмист стана, ми тои пазара се заля от програмисти, добри и не толкова добри. Сега то е ясно че бетонджия никои не ще да е, но има и много други професии които си заслужават. А за барманчетата по комплексите ще кажа едно пишлеме от махалата (за мене е дете) тегли кредит и си взе апартаментче вьв Варна (даже и аз му помогнах малко финансово), точно за по миналия и миналия сезон си вьрна кредитите кьм всички, еи на едно барманче- ама като го разбираш едно нещо как става. Които го може го може, които не може седи от страни и мечтае да стане велик програмист. Аз лично работя като охрана и не се срамувам от това, вземам 1200-1300лв , и сьс другите му там шукариики , си гледам женичката и дьщеричката и нито програмист ми се става нито някакьв програматор, това живот ли е не можеш да седнеш да пииш една ракия, то в главата ти само програмки, баитове и мегабаитове и т.н. Имам образование и аз, някои да не си помисли кьф е тоя профан тука дет пише, ама е на охрана.

- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
Когато завърших преди 8 години ТУ, ходих като откачен по всякакви интервюта, пращах си CV-то къде ли не. Голямо разочарование или не ставам или аз не ги харесвам. Общо взето като стигнехме до заплащането и аз като изтреса някоя страшна цифра и взема та уплаша хората. Отговора ми на въпроса защо толкова - аз съм инвестирал сериозна сума в моето образование (завърил съм платено), имам една камара свидетелсва, тапии, разрешителни, какви ли не изкарани курсове.
Та накратко тогава а и предполагам и сега за да започнеш къде то и да е почти винаги ти трябват връзки, я роднина я познат, някой да те препоръча. Е има и хора които са успели сами - шапка им свалям за труда който са положили.
В интерес на истината аз в момента работя във фирмата на мой първи братовчед, човека ме познава и ми се довери. За седем години не съм го разочаровал.
Та накратко тогава а и предполагам и сега за да започнеш къде то и да е почти винаги ти трябват връзки, я роднина я познат, някой да те препоръча. Е има и хора които са успели сами - шапка им свалям за труда който са положили.
В интерес на истината аз в момента работя във фирмата на мой първи братовчед, човека ме познава и ми се довери. За седем години не съм го разочаровал.
pakumba написа:прав си за много неща, само това за програмиста и 1000 лв начална.... ами колко да получава? в крайна сметка е учил 5 години, какво е научил не е ясно де, но това са 5 години мизерия, 5 години плащане на образованието, 5 години "загубено" време. колко да му се плаща дори и начално- 300 лв ли? като една квартира е 500 лв, като бензина е 2 лв и една кола е 1,50? е колко да получава макар и начинаещ/може би във варна нещата са по-различни, но в сф си ги взема от сефте начални/ то пък е срамота да си сервитъор или барман и да вземаш 2000 лв, а човек с образование да му дадат 500. па било и неопитен
Аз написах 1000лв искане за стартова със завършени един - два семестъра а не цяло образование

Дори и цялото си образование да е завършил и като го питаш кажи какво си правил - отговор ами една две курсови работи и нищо друго - пак ли такива пари да иска само защото има завършено "више"? Нали се сещаш - "Като се знам какъв съм инжинер как да отида на доктор ?"

Аз заговорих за програмисти, защото там имам наблюдения. Иначе ако сметнем надника на една чистачка при правилно разпределение на работата и ангажиментите може да изкара съвсем спокойно > 1000 лв. на месец.
orgasmatron - прав си за връзките, роднините и познатите, но винаги идва един момент, в който и те не помагат и трябва да се пусне обява.
Да не говорим и за другата страна - "Абе тя вашта фирма нещо не е наред - постоянно гледам ви вървят обявите за работа ... ". Ами как няма да вървят - по една обява идват много хора и на финала не наемаш нито един ...
slavi ivanov slavov - къде са тези толкова много програмисти

А заплатите в бранша не са ниски. Няма как да наречеш ниска заплатата, на която не са доволни хора без опит, при положение, че тази заплата е по-висока от заплатата на анестезиолог с много години стаж , който е и преподавател в медицинския институт.
- Bordiur
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
pakumba написа:прав си за много неща, само това за програмиста и 1000 лв начална.... ами колко да получава? в крайна сметка е учил 5 години, какво е научил не е ясно де, но това са 5 години мизерия, 5 години плащане на образованието, 5 години "загубено" време. колко да му се плаща дори и начално- 300 лв ли? като една квартира е 500 лв, като бензина е 2 лв и една кола е 1,50? е колко да получава макар и начинаещ/може би във варна нещата са по-различни, но в сф си ги взема от сефте начални/ то пък е срамота да си сервитъор или барман и да вземаш 2000 лв, а човек с образование да му дадат 500. па било и неопитен
Във София сички стартови заплати са по 500 лв и ако си налегне парцалките съответния тип може да зима 1500 след 1 година. Верно ще требва да дели една квартира с още 5 човека ама ще е само за 1 година колкото да изплува от лаината. Ако във фирмата, в която работи нема мегдан за увеличение то за 6 месеца може да научи много и да се махне и да потърси по добре платена работа. Тъи че споредмене не е проблема във фирмитен, а наплива на малоумници, които завършват образуванието си по кръчмите и после си бият дипломите у гърдите и чакат после некои да им дава 2000 лв затова че се налива 7 вечери у седмицата.
- dude
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
по повод това за фирмите , които постоянно имат обяви
нестле търсят ИТ специалист през 5-6 месеца, кво ви говори това
(това е от 3 години)
щото аз съм ходил там преди време на интервю и като опряхме до заплата не ми се обадиха
иначе 1000 лв стартова е бая
за мен принципът е такъв- почваш на 600-700, след изпитателния срок се очаква към 900-1000
нестле търсят ИТ специалист през 5-6 месеца, кво ви говори това
(това е от 3 години)
щото аз съм ходил там преди време на интервю и като опряхме до заплата не ми се обадиха
иначе 1000 лв стартова е бая
за мен принципът е такъв- почваш на 600-700, след изпитателния срок се очаква към 900-1000
- Persefona
- Пололизирана
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз пак непоканена се намесвам и малко се обръщат нещата на спор, за което се извинявам
но не съм съгласна с колегата
:
Колега, затова се правят интервюта, на които се проверява покривността на способностите и ако не покриваш критерия не те вземат просто.
Малко крайно се изразаяваш според мен
Щом има поставени критерии и условия от един работодател за съответното работно място, значи той очаква да намери човек покриващ тези изисквания, нали така?
Хора има за всичко, въпроса е дали критериите, които си поставил като работодател отговарят на условията, които си готов да предложиш на потенциалния служител...
Има го и този момент. Има хора, които вземат висшето си само за да го имат на хартия и да претендират с него без покритие. Но има и такива, които са вложили труд в него и са усвоили съответните познания и умения да ги използват! Ти как разграничаваш едното от другото?
За мияч на чинии могат и да ме вземат, без проблеми. За това има сезонна работа за студенти
... Но ако искаш работа по специалността или професията си, се намираш в затруднение. На техния пазар твоите умения и тапии не струват нищо
Коя държава ще предпочете теб пред собствения си поданик и твоята българска диплома пред неговата местна? Всяка държава, защитаваща интересите на поданиците си, се бори с емиграцията.
Това до голяма степен си е въпрос на манталитет. Ако си тръгнал с идеята да се скатаваш и да мързелуваш, нямаш реализация и не можеш да претендираш за заплата и условия (освен ако не си с връзки, де).
Има я и другата страна на монетата : Работодателите, които свалят звезди на интервюто, обещават добри условия, развитие и т.н. само и само да те привлекат да работиш за тях защото са те харесали. Ако си млад и зелен и не знаеш как да разграничиш празните обещания от текста в договора и разчиташ на честността на работодателя често оставаш излъган.
Пример можеш ли да ми посочиш за това? 
Ето с това съм много съгласна! (малко вадя от контекста
) Не може човек, от чиито знания и умения зависи спасяването на човешки животи ежедневно да взема 2 пъти по-малка заплата от барман или сервитьор... Как очаквате да има добри и квалифицирани специалисти, които да ИСКАТ да работят в България, като тя не може да им предложи нищо съществено в замяна???
Моето мнение е, че в България реализация за друга професия освен връзкар и богаташ се постига изключително трудно не поради ниската квалификация или големите изисквания на търсещите работа, а поради неспособността на българския работодател да предложи адекватни условия на труд и заплащане...

patter написа:Лошото е и друго - на повечето обяви за работа идват хора с неоправдано високи изисквания без никакво покритие.
Чул някой че програмистите земат много високи заплати, учил семестър-два и кандидаства за работа и иска 1000лв. стартова заплата ?!?
Колега, затова се правят интервюта, на които се проверява покривността на способностите и ако не покриваш критерия не те вземат просто.

patter написа:Това важи и за другите професии със същата сила. Търсене на хора има, но хора няма :-)
Малко крайно се изразаяваш според мен

Хора има за всичко, въпроса е дали критериите, които си поставил като работодател отговарят на условията, които си готов да предложиш на потенциалния служител...

patter написа:Все още се усеща влиянието на "Учи мама за да не работиш" - под път и над път висшисти, които наистина стават само за ниско квалифициран труд.
Има го и този момент. Има хора, които вземат висшето си само за да го имат на хартия и да претендират с него без покритие. Но има и такива, които са вложили труд в него и са усвоили съответните познания и умения да ги използват! Ти как разграничаваш едното от другото?

patter написа:И после тръгват расъжденията "такива пари изкарва мияч на чинии еди къде си". Ами така е - ходи и работи там.
За мияч на чинии могат и да ме вземат, без проблеми. За това има сезонна работа за студенти

patter написа:Неколкократно съм правил съпоставка между хора на една и съща позиция в България и в Германия - няма място за сравнение. С пълна сила важи "Те ме лъжат че ми плащат, аз ги лъжа че работя".
Това до голяма степен си е въпрос на манталитет. Ако си тръгнал с идеята да се скатаваш и да мързелуваш, нямаш реализация и не можеш да претендираш за заплата и условия (освен ако не си с връзки, де).
Има я и другата страна на монетата : Работодателите, които свалят звезди на интервюто, обещават добри условия, развитие и т.н. само и само да те привлекат да работиш за тях защото са те харесали. Ако си млад и зелен и не знаеш как да разграничиш празните обещания от текста в договора и разчиташ на честността на работодателя често оставаш излъган.
patter написа:Аз заговорих за програмисти, защото там имам наблюдения. Иначе ако сметнем надника на една чистачка при правилно разпределение на работата и ангажиментите може да изкара съвсем спокойно > 1000 лв. на месец.

patter написа:А заплатите в бранша не са ниски. Няма как да наречеш ниска заплатата, на която не са доволни хора без опит, при положение, че тази заплата е по-висока от заплатата на анестезиолог с много години стаж , който е и преподавател в медицинския институт..
Ето с това съм много съгласна! (малко вадя от контекста

Моето мнение е, че в България реализация за друга професия освен връзкар и богаташ се постига изключително трудно не поради ниската квалификация или големите изисквания на търсещите работа, а поради неспособността на българския работодател да предложи адекватни условия на труд и заплащане...

Persefona - да затова се правят интервюта
хора няма - без да изпадам в подробности - предлага се много добра заплата, плюс няколко месечно обучение в Германия и ясно дефинирани правила за растеж. Поставените критерии отговарят на предлаганите условия, само дето резултата е ... Точно затова казвам че няма хора (да уточня все пак че говоря за конкретен бранш).
Как различавам хората които имат диплома само на хартия - ами субективно е
, но в повечето случаи си личи. (пак за нашия бранш) се разбира много лесно като стане въпрос за нещата, които е правил по време на следването.
За мияча на чинии съм напълно съгласен с теб. Но не съм съгласен с хората, които изтъкват тази причина за да недоволстват срещу поставените условия. Обикновено това са и хората, които расъждават така - "Защо да си давам зор да уча, като после с дипломата си ще вземам по-малко пари от мияч на чинии в чужбина".
Пример за чистачка, която при добро разпределение на ангажиментите си може да изкара > 1000 лв. 1000лв. са 24 работни дни с 41лв надник. Чистачката на нашия вход взема 50 лв. на месец и чисти един път седмично, което и отнема 2 часа - ето ги 50лв за 8часов работен ден. Ако успее да си уплътни 5 дена по 8 часа (както работят повечето хора) ще се получи заплатата, за която говоря . Знам че примера е пресилен, но все пак
Аз мисля да прекъсна излиянията си по темата, защото наистина може да се получи спор, в който и двете страни са прави

хора няма - без да изпадам в подробности - предлага се много добра заплата, плюс няколко месечно обучение в Германия и ясно дефинирани правила за растеж. Поставените критерии отговарят на предлаганите условия, само дето резултата е ... Точно затова казвам че няма хора (да уточня все пак че говоря за конкретен бранш).
Как различавам хората които имат диплома само на хартия - ами субективно е

За мияча на чинии съм напълно съгласен с теб. Но не съм съгласен с хората, които изтъкват тази причина за да недоволстват срещу поставените условия. Обикновено това са и хората, които расъждават така - "Защо да си давам зор да уча, като после с дипломата си ще вземам по-малко пари от мияч на чинии в чужбина".
Пример за чистачка, която при добро разпределение на ангажиментите си може да изкара > 1000 лв. 1000лв. са 24 работни дни с 41лв надник. Чистачката на нашия вход взема 50 лв. на месец и чисти един път седмично, което и отнема 2 часа - ето ги 50лв за 8часов работен ден. Ако успее да си уплътни 5 дена по 8 часа (както работят повечето хора) ще се получи заплатата, за която говоря . Знам че примера е пресилен, но все пак

Аз мисля да прекъсна излиянията си по темата, защото наистина може да се получи спор, в който и двете страни са прави

- ~~~~~
- Автомобил:
- Двигател:
Persefona написа:patter написа:Лошото е и друго - на повечето обяви за работа идват хора с неоправдано високи изисквания без никакво покритие.
Чул някой че програмистите земат много високи заплати, учил семестър-два и кандидаства за работа и иска 1000лв. стартова заплата ?!?
Колега, затова се правят интервюта, на които се проверява покривността на способностите и ако не покриваш критерия не те вземат просто.![]()
Там е работата, че на доста места стратегията е "да намерим хора, които искат малко пари" без значение колко са качествени. Така става, когато подбиращият служителите има основен приоритет да набере бройка хора с нисък разход за заплати - качествата им се оправдават с някоя диплома, сертификат и предишна работа - останалото не ги интересува.
Милослав написа:Персефонче, ти работа нямаш ли майка или вече си го ударила на уволнявка и спамиш?
Ти си жив пример душко - вземи огледало.
Ето за това говоря - гледайки в огледалото - нямам ли работа в момента, че се ровя и пиша из форумите

- Persefona
- Пололизирана
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
patter написа:Милослав написа:Персефонче, ти работа нямаш ли майка или вече си го ударила на уволнявка и спамиш?
Ето за това говоря - гледайки в огледалото - нямам ли работа в момента, че се ровя и пиша из форумитеЗатова няма място за сравнение (в повечето случаи) за отношение към работата тук и "там" ( в частност Германия)
Душки, не се притеснявайте за моята работа

След като съм го написала, значи съм преценила, че имам време!

Patter - аз не говоря за работата в частност в сектора с компютърните програмисти, защото не работя в него. Говоря за българския пазар като цяло. Защото съм се сблъсквала с много от неговите аспекти. От нископлатена позиция без договор и изисквания, до кандидатстване след серия от интервюта и проверка на способности. Не говоря и само за себе си! Темата по принцип ме интересува и наблюденията ми не са само от подочуто и прочетено по форумите и чатовете, а от лични впечатления и случки, в които съм участвала и с хора, които познавам по някакъв начин.
Никого не задължавам да се съобразява с моето мнение!!! Аз не изключвам другите варианти и мнения, просто казах със какво не съм съгласна.
Както казах, темата ме интересува и изразявам лично мнение, съжалявам, че предизвиквам такива остри реакции, затова приключвам със "спаменето" по тази тема!

П.П.:
Милослав написа:Персефонче, ти работа нямаш ли майка или вече си го ударила на уволнявка и спамиш?
Не съм го ударила на уволнявка, ако се съмняваш в качеството ми на работа можеш да слезеш да провериш

Хайде и аз да "окна", че ми е болна темата...
patter писа - "няма хора" и е повече от прав!!! И няма не само в София
Всеки път, когато ми се отвори нова позиция ми се изправя косъмът, какво ме чака при интервютата...
Повечето от хората, които се явяват, имат поне по едно висше образование и не могат да си попълнят въпросника грамотно - "положителните ми качества са че съм тъпелив и отслужлив" или "като преОспяващ слОжител"... Е не, благодаря! Нито искам "тъпи", нито искам да го "слагам" на някого
как ви звучи
но иначе искаме веднага над 800 лв чиста заплата
Само нещо да добавя - за 6 години на ръководна длъжност не си е тръгнал нито един човек от екипа ми, като заплатите, които се получават при нас, не са по-високи от средните за бранша
Защо ли е така
Лошото е, че докато си намеря нов човек обикновено минават няколко месеца
п.п. Не пишем за какви пари се работи по 2 основни причини:
1. Стартовата заплата зависи от квалификацията на кандидата - ако ще го учим 5-6 месеца започва от малко, ако на втория месец започне да носи приходи - О.К. започва от средна заплата.
2. Така се отсяват хората, които наистина се интересуват от работата, а не единствено! от парите.
patter писа - "няма хора" и е повече от прав!!! И няма не само в София

Всеки път, когато ми се отвори нова позиция ми се изправя косъмът, какво ме чака при интервютата...
Повечето от хората, които се явяват, имат поне по едно висше образование и не могат да си попълнят въпросника грамотно - "положителните ми качества са че съм тъпелив и отслужлив" или "като преОспяващ слОжител"... Е не, благодаря! Нито искам "тъпи", нито искам да го "слагам" на някого

как ви звучи

Само нещо да добавя - за 6 години на ръководна длъжност не си е тръгнал нито един човек от екипа ми, като заплатите, които се получават при нас, не са по-високи от средните за бранша

Лошото е, че докато си намеря нов човек обикновено минават няколко месеца

п.п. Не пишем за какви пари се работи по 2 основни причини:
1. Стартовата заплата зависи от квалификацията на кандидата - ако ще го учим 5-6 месеца започва от малко, ако на втория месец започне да носи приходи - О.К. започва от средна заплата.
2. Така се отсяват хората, които наистина се интересуват от работата, а не единствено! от парите.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”