Метан на дизел - мисията възможна ли е !!!

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
Jogo_1
Автомобил:
Двигател:

Метан на дизел - мисията възможна ли е !!!

Мнениеот Jogo_1 » Пет 23 май 2008 14:11

Ами от тук от там чувам че можело да стане, и понеже и двете бубута са на нафта, почвам да се замислям да сложа на едната метан че тая цена на нафтата почва да боли, някой правил ли го е цена и последствия, всякакво инфо ще ми е ползено !!!

Благодаря предварително !!!

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Мнениеот webdude » Пет 23 май 2008 14:27

Доколкото съм запознат (поправете ме ако греша) при дизелите метана се подава към матора заедно с нафтата ...

поради тази причина ефекта не е поразяващ и особенно за малки автомобили (поло) май няма смисъл ...

Потребителски аватар
Jogo_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jogo_1 » Пет 23 май 2008 15:06

Не става въпрос за пуловерчо, имам едно мондео но е с турбо, ако има значение !!!

Потребителски аватар
webdude
Автомобил: Ford Mondeo MK3
Двигател:

Мнениеот webdude » Пет 23 май 2008 15:51

Jogo_1 написа:Не става въпрос за пуловерчо, имам едно мондео но е с турбо, ако има значение !!!

Тва пък съвсем вече ще е безмислено (заради турбото) ... поне така мисля ама нека някой по компетентен да се изкаже

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пет 23 май 2008 16:57

Мощността се вдига с около 20% спрямо кола само на дизел, но такива системи май се монтират само на големи двигатели - на коли не съм виждал монтаж...

Потребителски аватар
sastezatelya
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sastezatelya » Пет 23 май 2008 17:09

Може да се монтира,но било голяма играчка.Виждал съм доста рейсове дизелаци,които са на метан и баща ми караше по едно време та от там знам,че може :)

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Съб 24 май 2008 7:09

http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... 9%E3%E0%E7
http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=1224
Ето няколко думи и от мен.
Ако колата е с електронно впръскване (common rail, PD ) конверсията на метан или пропан бутан е изключително лесна. Спокойно може да се използва леко модифициран газов инженкцион който да управлява дизеловите и метановите инжектори едновременно, просто трябва да се ореже 70% от тайминга към дизеловите инжектори и да се напасне корекционният коефициент към газовите. При дизела даже е по-лесно от при бензиновият , тъй като не е нужно да се гони точно съотношение на гориво-въздушната смес.
Проблема обаче ще дойде от момента на впръскване спрямо ГМТ или така наречената центровка. Газта е с по-бързо изгаряне от нафтата ( да не говорим, че IDI имат и "предкамерно" впръскване) , при метана вече проблема е малко по-малък. Но освен детонационното горене койтоо проблем е софтуернорешим- ( може да са "премахне предкамерното впръскване, както и да се измести малко момента на впръскване, когато се кара на газ) , другият по-голям и трудно решим проблем е високата температура на изгорелите газове :(
Не съм 100% сигурен , но си мисля, че температурата на изходящите газове е доста по-висока от тази на дизеловите :(. При това положение, незнам какво ще се случи с изпускателните клапани, и турбокомпресора :(

Абе докато все още се намира нафтица на черно , не ми се прежалва двигателя на сеатчето, хем , че от скоро време аз също се замислям за тази алтернатива :)

Върни се в “Автогазови уредби”