Плейване на DVD филм от флаш памет

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Newbie
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Newbie » Пон 02 юни 2008 23:49

fichtenweg написа:
Newbie написа:Чудя се дали някой е пробвал нещо подобно, за да окаже малко помощ:

Мисля да си купя 8GB USB Flash-ка, за да мога когато си сваля двд торент вместо да
горя филма на двд да го кача на флашката и да го гледам чрез usb-то на домашния двд плеър
на голям екран на тв-то?

Възможно ли е?

ISRalien написа:Говорите за съвсем различна бира! Колегата иска да си свали DVD IMAGE и да го подкара на домашния си DVD player, а не да пусне нормалните DivX филми от по 700 мб парчето. Това НЯМА как да стане според мен, освен ако не му качиш daemon tools или нещо от рода (което пък също няма как да стане)!

не съм съгласен !!!

Ако става дума за DVD images - нямам предвид директно да сложи download-натия ДВД-имидж на флашката (то е ясно че какъвто и да е player-ът няма да може да чете images), а самите .vob-файлове - тогава мисля че трябва да сработи. Изчитането на image файловете може да стане на PC-то където се дърпат torrent-ите с Daemon tools и от виртуалното устройство да се копира всичко на флашката.
Колега Newbie кажи дали става така, ако разбира се 8 GB -овата флашка е хардуерно съвместима с player-a.

Точно така! Искам да копирам .vob, .ifo и .bup файловете на флашката и да ги плейвам от нея чрез усб порта на двд плейъра.

Флашката вече е налице 8GB PQI Cool Drive U339 алуминиева.

Резултати от тестовете:
1. Разпознава се от плеъра (NEO DVD PDX77), но минава доста време докато я прочете и тръгне - трябва си търпение (явно му идва много капацитета).
2. Снимки, MP3 и DivX+субтитри чете.
3. ДВД-та ще се тестват през някой от следващите дни, че ми е стара машинката и едно двд се копира 1,5 часа :cry:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 03 юни 2008 7:35

Браво, сподели как е минало :)
(все още си оставам песимист)

Потребителски аватар
fichtenweg
Автомобил: Passat B5
Двигател: AHH

Мнениеот fichtenweg » Вто 03 юни 2008 20:46

Newbie написа:...че ми е стара машинката и едно двд се копира 1,5 часа :cry:

това означава ли че машинката ти има USB Ver. 1.0...или изобщо под Ver. 2.0

"Flash Drives seem to be catching up too with the some hitting 30MB/s"

...тогава при теб не излиза особено оправдан варианта с флашката, щом се получава такова забавяне. По-горе казват че върховото постижение при някои флашки е 30MB/s, докато при писането на dvd-та е някъде 11 МB/s (а може би и малко повече), само че такива флашки ще струват и много повече.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 03 юни 2008 23:51

fichtenweg написа:
Newbie написа:...че ми е стара машинката и едно двд се копира 1,5 часа :cry:

това означава ли че машинката ти има USB Ver. 1.0...или изобщо под Ver. 2.0

"Flash Drives seem to be catching up too with the some hitting 30MB/s"

...тогава при теб не излиза особено оправдан варианта с флашката, щом се получава такова забавяне. По-горе казват че върховото постижение при някои флашки е 30MB/s, докато при писането на dvd-та е някъде 11 МB/s (а може би и малко повече), само че такива флашки ще струват и много повече.

какво каза току що?

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Сря 04 юни 2008 12:49

ISRalien написа:какво каза току що?

ти какво пита току що :?: :!: :?:

...кое точно не ти стана ясно ?!?

Newbie написа:3. ДВД-та ще се тестват през някой от следващите дни, че ми е стара машинката и едно двд се копира 1,5 часа :cry:

под това "да се тестват DVD-тата" колегата има предвид, че все още не е пробвал да копира DVD съдъжранието върху флашката, така че да установи дали ще функционира така. Не става дума за dvd media като носител.

Между другото ето ти една проста сметка за да придобиеш представа за какво става дума:

(час и половина )90 мин. х 60 сек. = 5400 сек.

едно DVD = (да речем примерно) около 4200 MB

4200 MB / 5400 сек = 778 КB/сек

Една типична скорост за USB Ver. 1.х
(т.е. както е казал колегата по горе - по-стария USB протокол при по-старите домашни компютри)

Последна промяна от fichtenweg на Сря 04 юни 2008 14:25, променено общо 1 път.

XpacTa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XpacTa » Сря 04 юни 2008 14:19

Аз виждам два проблема - първо дали плейъра въобще ще захапе файловете от флашката като DVD и втория е с пропускателната способност - може да се окаже че USB интерфейса на плейъра е твърде бавен и да насича. Трябва да взема и аз да пробвам за спорта, въпреки че е доста безсмислено начинание - има си DVD-RW медии ако толкова не ти се занимава.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Сря 04 юни 2008 14:29

аз виждам смисъл от упражнението ако флашката има добър трансфер - от рода на този който съм споменал по-горе или по-нисък (при всички случаи обаче > от 1 МB/s). При положение че е толкова бавен трансфера, то тогава определено е по добре с друга медиа.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 04 юни 2008 14:43

fichtenweg написа:
ISRalien написа:какво каза току що?

ти какво пита току що :?: :!: :?:

...кое точно не ти стана ясно ?!?

Newbie написа:3. ДВД-та ще се тестват през някой от следващите дни, че ми е стара машинката и едно двд се копира 1,5 часа :cry:

под това "да се тестват DVD-тата" колегата има предвид, че все още не е пробвал да копира DVD съдъжранието върху флашката, така че да установи дали ще функционира така. Не става дума за dvd media като носител.

Между другото ето ти една проста сметка за да придобиеш представа за какво става дума:

(час и половина )90 мин. х 60 сек. = 5400 сек.

едно DVD = (да речем примерно) около 4200 MB

4200 MB / 5400 сек = 778 КB/сек

Една типична скорост за USB Ver. 1.х
(т.е. както е казал колегата по горе - по-стария USB протокол при по-старите домашни компютри)

Да де, ама не виждам каква връзка има скоростта на качване от ПК към флашката със това дали ще тръгне филма?

fichtenweg написа:аз виждам смисъл от упражнението ако флашката има добър трансфер - от рода на този който съм споменал по-горе или по-нисък (при всички случаи обаче > от 1 МB/s). При положение че е толкова бавен трансфера, то тогава определено е по добре с друга медиа.

МАЙ загрях!
Искаш да кажеш, че проблема на бавното писане е във флашката? Това не е така. Флашките, които се продават отдавна са на USB2.0 (480 MBits/Sec). По-старите компоти обаче са правени преди да се измисли технологията. Евентуално ако за дъното има драйвери за USB 2.0 (или в повечето случаи сами си идват със service pack 2 за windows XP)

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Сря 04 юни 2008 15:02

ISRalien написа:МАЙ загрях! Искаш да кажеш, че проблема на бавното писане е във флашката? Това не е така. Флашките, които се продават отдавна са на USB2.0 (480 MBits/Sec). По-старите компоти обаче са правени преди да се измисли технологията. Евентуално ако за дъното има драйвери за USB 2.0 (или в повечето случаи сами си идват със service pack 2 за windows XP)

:Mr Green Fun

ъ-ъ
НЕ искам да каже че проблема е във флашката. Проблема е в старата машина която хардуерно има USB Ver. 1.0, не можеш да инсталираш драйвери за Ver 2.0 и да очкваш старото USB да тръгне на нова скорост - няма как да стане.
Фактът че флашката е USB 2.0 изобщо не означава че ще получава данни от PC-то на скорост съгласно спецификацията на USB 2.0 (щом USB контролера на дъното на PC-то са USB 1.x). Най-много щом сложи флашката да получи съобщение: "This device can perform faster"

Евентуално решение за тази машина би било:
да си купи колегата PCI-ска карта с няколко USB порта, които ще са вече Ver 2.0 и да се радва на новата скорост.

Хубаво е да се види USB коя версия поддържа DVD player-a - ако е USB 2.0, ясно е че няма да има никаъв проблем с четенето и няма да насича.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 04 юни 2008 16:20

fichtenweg написа:
ISRalien написа:МАЙ загрях! Искаш да кажеш, че проблема на бавното писане е във флашката? Това не е така. Флашките, които се продават отдавна са на USB2.0 (480 MBits/Sec). По-старите компоти обаче са правени преди да се измисли технологията. Евентуално ако за дъното има драйвери за USB 2.0 (или в повечето случаи сами си идват със service pack 2 за windows XP)

:Mr Green Fun

ъ-ъ
НЕ искам да каже че проблема е във флашката. Проблема е в старата машина която хардуерно има USB Ver. 1.0, не можеш да инсталираш драйвери за Ver 2.0 и да очкваш старото USB да тръгне на нова скорост - няма как да стане.
Фактът че флашката е USB 2.0 изобщо не означава че ще получава данни от PC-то на скорост съгласно спецификацията на USB 2.0 (щом USB контролера на дъното на PC-то са USB 1.x). Най-много щом сложи флашката да получи съобщение: "This device can perform faster"

Евентуално решение за тази машина би било:
да си купи колегата PCI-ска карта с няколко USB порта, които ще са вече Ver 2.0 и да се радва на новата скорост.

Хубаво е да се види USB коя версия поддържа DVD player-a - ако е USB 2.0, ясно е че няма да има никаъв проблем с четенето и няма да насича.

Абе глезотия е да купува отделно карта, пък да се чуди как да я слага (ако не е слагал), после да инсталира драйвери за нея, да ъпдейтва уинбоуза, за да тръгне на 2.0.. И това само за да може да качва филмите за 15-20 минути примерно, вместо за 90...
Замисли се ако машината е стара сигурно и харда ще е бавен, от което следва, че процеса няма да се сбързи много.
Според мен плейъра поддържа 2.0...
USB 2.0: Released in April 2000.
Пък преди 2000 година колко ли двд-тата са били навлезли на българския пазар? Още повече такива с USB вход :)

Newbie
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Newbie » Сря 04 юни 2008 18:46

Най-после намерих време да копирам двд върху флашката, но за мое най-голямо разочарование плейърът вижда директориите, но не и файловете в тях (.ifo, .bup, .vob). Пробвах и варианта да копирам файловете без да са в директория VIDEO_TS, но резултата беше същия - плейърът показва празна флашка. Така,че ако някой знае как плейърите разпознават двд-то няма да откажа помощ. Идеята ми е да излъжа плейъра, че флашката е двд.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Сря 04 юни 2008 20:29

Newbie написа:Най-после намерих време да копирам двд върху флашката, но за мое най-голямо разочарование плейърът вижда директориите, но не и файловете в тях (.ifo, .bup, .vob). Пробвах и варианта да копирам файловете без да са в директория VIDEO_TS, но резултата беше същия - плейърът показва празна флашка. Така,че ако някой знае как плейърите разпознават двд-то няма да откажа помощ. Идеята ми е да излъжа плейъра, че флашката е двд.

честно казано очаквах подобен резултат, все пак не е компютър който просто да разчете директориите, да видиш какво има, пък и да го пуснеш после, предполагам че е заложено какво може да чете и какво не, точно както беше казал по горе - можеш да гледаш всякакви формати снимки и DivX, но други файлови разширения не познава.

Мисля че функцията какво да "вижда" и какво не, се дължи до голяма степен на Firmware-a на player-a. Преди време се интересувах много по тази тема какви функции могат да се подобрят като се update-не firmware-a на DVD player-a, но за момента съм много встрани от това и не мога да ти кажа какво изобщо може да се направи по-въпроса. Само си спомням че update-a ставаше като се запише новата версия (*. ROM или *.BIN) на едно CD - пуска се на player-a с което се самостартира update-a. Естествено трябва да провериш дали има нова версия която добавя тази функция.

Не се сещам дали има софт с който да форматираш флашката на DVD файлова система.

Бях написал нещо в по-горните постове - в тази връзка искам да те попитам, какво точно си решил да оптимизираш като си решил да прехвърляш съдържанието на DVD на флашка. За момента се установи че по отношение на времето си само на загуба спрямо да речем DVD RW.
Единствената полза за която се сещам, е че изтеглените torrents няма да ги записваш на dvd-та които прекалено много се драскат, а ще ползваш флашката за буфер за гледане на филми в оригиналния формат.

ISRalien написа:Абе глезотия е да купува отделно карта, пък да се чуди как да я слага (ако не е слагал), после да инсталира драйвери за нея, да ъпдейтва уинбоуза, за да тръгне на 2.0.. И това само за да може да качва филмите за 15-20 минути примерно, вместо за 90...
Замисли се ако машината е стара сигурно и харда ще е бавен, от което следва, че процеса няма да се сбързи много.
Според мен плейъра поддържа 2.0...
USB 2.0: Released in April 2000.
Пък преди 2000 година колко ли двд-тата са били навлезли на българския пазар? Още повече такива с USB вход :)

според по-горе описаните условия вече е неоправдано да си вземе USB PCI-ска карта (освен ако не иска да може да копира по-бързо от PC-то) . Що се отнася до скоростта на копиране (при положение че други проблеми нямаше), бих казал че тази карта би му свършила добра работа. Става дума за спестяване на 1 час време ПРИ ВСЯКО ЕДНО КОПИРАНЕ. Сега си представи колко копирания би направил колегата и колко дена в чакане ще си спести с една дребна инвестиция. Напътствия как да инсталира всичко може лесно да получи от всеки във форума. Затова че ще се получава известно забавяне - това си е неизбежно, ако си забелязал всички спецификации за скорост на трансфер обикновено се оправдават на 50% от теоретичните.

Newbie
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Newbie » Чет 05 юни 2008 18:29

fichtenweg написа:Бях написал нещо в по-горните постове - в тази връзка искам да те попитам, какво точно си решил да оптимизираш като си решил да прехвърляш съдържанието на DVD на флашка. За момента се установи че по отношение на времето си само на загуба спрямо да речем DVD RW.
Единствената полза за която се сещам, е че изтеглените torrents няма да ги записваш на dvd-та които прекалено много се драскат, а ще ползваш флашката за буфер за гледане на филми в оригиналния формат.

Просто ми се искаше да мина само с купуването на флашка, която си е доста полезно нещо в днешно време и да спестя от ДВД писачка (тази, която използвам в момента вече не иска да записва двд-та, а и без това е толкова стара,че записваше само двд+р). Но явно няма да се мине без купуване на ДВД писачка. :(

Последна промяна от Newbie на Чет 05 юни 2008 21:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Чет 05 юни 2008 20:04

Newbie написа:
fichtenweg написа:Бях написал нещо в по-горните постове - в тази връзка искам да те попитам, какво точно си решил да оптимизираш като си решил да прехвърляш съдържанието на DVD на флашка. За момента се установи че по отношение на времето си само на загуба спрямо да речем DVD RW.

Просто ми се искаше да мина само с купуването на флашка, която си е доста полезно нещо в днешно време и да спестя от ДВД писачка (тази, която използвам в момента вече не иска да записва двд-та, а и без това е толкова стара,че записваше само двд+р). Но явно няма да се мине без купуване на ДВД писачка. :(

...това което си цитирал е мой пост.

по отношение емулацията на DVD върху USB наистина се получава че този вариант е неприложим, все пак обаче можеш да плейваш безпроблемно DivX и всичко останало което си споменал по-горе. Докато излезе даден филм на DVD все пак минава някакво време и дотогава можеш да го гледаш в друг формат :-)

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 05 юни 2008 20:54

fichtenweg написа:Става дума за спестяване на 1 час време ПРИ ВСЯКО ЕДНО КОПИРАНЕ.

Това се опитвах да кажа по-горе, че най-вероятно след като компота му е старичък няма да постигне такова спестяване на време, защото ще бави харда, шината и т.н.

fichtenweg написа:
Newbie написа:

...това което си цитирал е мой пост.

по отношение емулацията на DVD върху USB наистина се получава че този вариант е неприложим, все пак обаче можеш да плейваш безпроблемно DivX и всичко останало което си споменал по-горе. Докато излезе даден филм на DVD все пак минава някакво време и дотогава можеш да го гледаш в друг формат :-)

Има доста голяма разлика между качеството на картината на DivX и DVD. Още повече ако се гледа на голям хубав телевизор. А от гледна точка на пестене на дискове си заслужаваше манипулацията с флашката. Жалко че не стана. Може би някой някъде е пуснал неофициален фърмуер за плейъра, с който да става :) Иска ровене...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”