Двигател АЕЕ-гасне при пуснат климатик-РЕШЕНО

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
theerazor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theerazor » Съб 19 апр 2008 13:05

Колега аз съм със АЕК, имах подобен проблем след като ми оправиха климатика. Колата не можеше да закрепи оборотите и нон стоп гаснеше....
Днес си получих чистак бърсак новия дебитомер :D . И колата ми лети нищо общо с преди ... Веднага си вдига на 800 оборота и не мърда. Провери си дебитомера и също така тръбичките които влизат към кутията с филтъра :idea: . Ако колата ти прекъсва нещо значи са разменени местата ако не значи дебитомера ти е сдал багажа.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Нед 20 апр 2008 16:34

:arrow:

Потребителски аватар
theerazor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theerazor » Нед 20 апр 2008 20:40

Колега имаш ЛС :wink:

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Вто 22 апр 2008 19:32

Вчера бях на майстор занимаващ се с автоклиматици.След прегледа и допълването на климатика,човека каза,че климатика е в отлично състояние и причината за гасненето не е в него,а в прекалено ниските заводски обороти на този двигател.Вариант за решение на проблема е вдигането на оборотите по някакъв начин.

galford
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galford » Вто 10 юни 2008 10:35

Каспър,
Аз съм със същият мотор 1.6 АЕЕ, 75 кс, колата е от италия с допълнително монтиран климатик.
Оборотите ми на празен ход са точно 630 :)
Като включа климатика се вдигат до 900 .
Странното при мен е , че на моменти падат до 400 и после пак сами се вдигат до 900.
Колата не гасне, но пак е доста неприятно.
Имам чувството, че не само на празен ход се получава това колебание, но и на скорост в движение и подадена газ.
Карам я на метан, пробвах на бензин - абсолютно същото поведение.
Ти докъде я докара с разследването?
През компютърна диагностика мина ли?

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Вто 10 юни 2008 11:12

Колега в момента темата се ''разтяга'' в Поло-форума тъй като там този двигател е по-разпространен.Що се отнася до твоя проблем,ако оборотите на ПХ са стабилни и падат до 400 за момент при включването на компресора и после се вдигат до 900 то тогава всичко е нормално.Стига при спада да не угасва колата,както е при мен.Проблема при този двигател са прекалено ниските обороти на ПХ(650) и когато перката и компресора на климата се включат и дръпнат още 100-200 оборота двигателя едва не угасва и колата претриса.В понеделник съм на диагностика за да се търси решение на проблема.

did
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот did » Сря 11 юни 2008 13:37

Здравейте и от мен !!!
Колега Каспър, от личен опит ти казвам, че проблема не е в двигател АЕЕ , а в ония жабари от "Diavia".Доста прочетох в различните форуми по този въпрос и от проблема който реших с моя Г3, стигнах до заключение, че разните там монтажисти ,монтьори или каквито искаш ги наречи на "Diavia" или са неграмотни, или са разсеяни, или не знам какво.Обикновено забравят да свържат някой кабел към компа, забравят някое реле , някой диод или нещо важно от ел. схемата за управление на климатика.
При мен мотора е АЕЕ,климатика е "Diavia" съответно монтиран в Италия допълнително, компесора е Сейко и т. н.Когато купих голфа, климатика беше зареден и при включване работеше идеално.Ненормалното беше,че всеки път когато температурата се повишеше и перката включваше, независимо от изключеното положение на бутона на климатика, той започваше да работи и по никакъв начин не можеше да се изключи докато въртенето на перката не спре.След много четене и опити установих , че единият от двата диода в блока за управление на климатика /закрепен е на левия лонжерон между акумулатора и разширителния съд/ просто не е включен в схемата. Някой е сметнал, че може и без него.По този начин няма кой да раздели информацията към нормално отворените контакти на пусковото реле.
Категорично смятам, че при включване на климатика трябва да стартира и перката на първа степен.Втората степен е при повишаване на температурата на охлаждащата течност.От "Diavia" монтират и допълнителен температурен датчик, но той има съвсем друга роля и няма да ти предотврати евентуално прегряване на двигателя/както някой ти беше написал/.
Обикновенно майсторите на климатична/хладилна/ техника не се занимават много, много с електроника и винаги прехвърлят топката при автомонтьорите за да ти скапят мотора и изпразнят джоба с ненужни настройки
Колкото до оборотите не ги пипай, не са ниски, толкова трябва да бъдат от 630 до 650. Успех!!!

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Сря 11 юни 2008 16:20

От поста ти разбирам,че ме съветваш да търся добър електрончик,който да разбира от връзването на климатици,а не майстор на климатици.

did
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот did » Чет 12 юни 2008 0:27

:applause: При стабилни ниски обороти и добра динамика на повишено натоварване, не барай мотора. Проблема е в допълнителните екстри-климатик, допълнителни консуматори, генератор и др. :drive

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пет 13 юни 2008 16:30

След последната диагностика се оказа, че проблема не е в компресора на климатика, а в мръсния дросел. След почистване на дросела и адаптация спря да гасне.
Ако някой иска да вдига оборотите на този двг. на ПХ: пуска се постоянен плюс към 33 и 35 пин на компа и оборотите на ПХ заковават на 900.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”