Dart написа:500 - 600гр. - поне при мене е така. Според мен е доста загуба , аз доливам около 600 гр. , но на 10 000
Блазе ти, ние какво да кажем с по-литър, два на 3-4000 км. Направо го сменям на 5-6000 км като ми свърши литъра-добавка и си го сменям, идва всяка година си сменям маслото минал, неминал километрите. що се отнася до това дали да си запази колегата маслото Лики-Моли то си остава в картера като ти свалят главата, така че няма смисъл да го източваш нека си стои там. И после както каза Dpop покарваш 100-200 км и си го източваш. Така се прави, но логично погледнато може и да не го смениш и да си изкараш остатъка от километри. Защо:
1. При сваляне на главата и добре измита, не би трябвало да има кой знай какви метални стружки и т.н. при шлайфането само на дъното към цилиндрите. Самото шлайфане на главата ако не се прави на машина, може да се направи и на голям и равен шлифовъчен камък. Слагаш главата върху него, хващаш главата и започваш да я движиш върху камъка без да я натискаш. Като светне отдолу цялата без черни петна си готов- при положение че ти го правиш.
2. Задачата на масления филтър е да обира такива елементи и филтрира маслото.
3. Смяна на масло се прави задължително когато правиш шлайф на колянов вал, шлайф на цилиндри със смяна на бутала,сегменти, бутални болтове, лагери - основни и биелни, припасване на клапани, т.е. както му викат - основен ремонт.
Аз на твоето място при тази разработка която мислиш да направиш на главата бих си оставил маслото-без да го изхвърлям и да си му изкарам пробега. Все пак е скъпо масло.