каква е причината за повечето от ПТП-та?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

каква е причината за катастрофите?

неизправност в МПС-то
1
1%
неразумен водач на МПС-то
89
99%

Общо гласове: 90
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

каква е причината за повечето от ПТП-та?

Мнениеот group® » Сря 04 яну 2006 22:53

Интересно ми е каква мислите. че е причината за повечето от катастрофите? Кой е виновен - шофьора, като такъв или шофьора, като отговорник за колата си?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 04 яну 2006 22:58

Е това е супер безсмислена анкета. То е ясно че 50% са виновни неразумните водачи, а останалите 50% са за неизправните автомобили. Така че не гласувам за нито едно от двете.

Иначе аз при досегашните ми ПТП-та, за мое огромно съжаление, винаги са били свързани с неизправност по автомобила ... въпреки че се стремя да си ги поддрържам в много добро състояние. Представям си само, какво е състоянието на повечето таралястници, които се търкалят по пътищата ...

П.П. Сега като погледнах резултатите от гласуването, само да попитам, ако спрем 100 случайни автомобила на улицата и им измерим спирачния път от 100 до 0; проверим им гумите и състоянието на окачването им, дали ще има и 10 автомобила, които да отговарят на изискванията? Как после да не стават ПТП-та, като бай Мангау спира с джогана от 40км/ч до 0 за 40 метра ...
Колко човека чинно и съвестно си ходят на технически преглед и дори и да ходят, има ли нещо общо нашият преглед с този който се прави с Германия примерно?
Само споменавам, че от тази година в швабско е задължително употребата на зимни гуми и забележете и ако глобата е 20 евро, то забележете, че ако причините ПТП през зимата и не сте със зимни гуми - дупе да ви е яко :) Щом германците са се сетили, че голяма част от ПТП-тата стават заради гумите, а не заради неразумните шофьори ...

Последна промяна от musura на Сря 04 яну 2006 23:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Сря 04 яну 2006 23:08

дали е безмислена или не ... незнам! Но ще ти кажа, че при мен всички ПТП-та са били по лична моя вина. Автомобила си е бил наред. Затова гласувам за "вина на водача"

П.С. не ми беше лесно да си го призная :uuoooh:

П.С. като ти е неизправна "джогана" ще караш с 20, а не с 40 :idea:

Последна промяна от group® на Сря 04 яну 2006 23:11, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 04 яну 2006 23:10

а сигурен ли си, че автомобила е наред? 100%? Да кажем - почти като нов?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Сря 04 яну 2006 23:12

musura написа:а сигурен ли си, че автомобила е наред? 100%? Да кажем - почти като нов?

за моите си случаи - ДА :oops:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 04 яну 2006 23:20

съжалявам, че се получава нещо като чат, ама неможе да ме убедиш, че Г2 на 15 години ще спре така, като Г2 когато е било на 1 месец ... просто няма шанс...
А да не сравняваме хилядите допълнителни системи за сигурност, които имат новите автомобили .

Само се сети, че в България все още се продават гуми ВТОРА УПОТРЕБА ?!?! Това е като да си вземеш презерватив втора употреба! Отделно, че абсолютно всичко го има и менте и втора употреба. На каква сигурност тогава разчитат тези водачи, които си купуват части вотра употреба или дори да си купят нови, ако попаднат на менте, без да знаят?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Сря 04 яну 2006 23:24

musura написа:съжалявам, че се получава нещо като чат, ама неможе да ме убедиш, че Г2 на 15 години ще спре така, като Г2 когато е било на 1 месец ... просто няма шанс...

Карам и нови автомобили и знам каква е разликата

За чата ... :wink: просто обсъждаме
А за другото: и аз карам нови, но в моите тъпи ПТП-та няма спирачки :roll: , просто "несъобразена скорост" и "спане зад волана"(не в буквалния смисъл)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 04 яну 2006 23:27

:) аз и в двете ми сериозни катастрофи, които не са били даже по моя вина, се оказа, че ако спирачките ми бяха наред, нямаше да има ПТП-та ... и най-лошото е, че винаги ходя по майстори и гледам всичко да е ОК, а в най-важния момент, се оказва, че не бачкат както трябва.

За радост бяха все с опела, и засега с VW нямам и дано да нямам и за вбъдеще ПТП-та.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Сря 04 яну 2006 23:32

Дано да нямаш изобщо ;)

Може да е тъпо сравнение, но лейди Даяна се преби с последен модел мерцедес, в отлично състояние :!: (моля да не спорим около това дали е нещастен случай или не; ако искате друг пример се сетете - има ги, просто не се сещам сега)

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Сря 04 яну 2006 23:32

musura написа: неможе да ме убедиш, че Г2 на 15 години ще спре така, като Г2 когато е било на 1 месец ... просто няма шанс...

А каква е логиката да има разлика, на стария ми Голф всичко по спирачките беше ОК - нови дискове, накладки, барабани и т.н.

А за това мнение дето го промени /че караш нови коли и т.н./ - е тука просто няма база за сравнение между една 2-ка като е била като нова и една 5-ца примерно.

musura принципно много уважавам твойте мнения обаче тука ти гарантирам че си в голяма заблуда.

Код: Избери всички

Ето малко данни
ПТП по основна причина
Нарушения на водача  30659
Техническа неизправност 8
Нарушения на пътника 14
Нарушения на пешеходеца 280
Недостатъци на пътя 11
Друга причина 543

ОБЩО                                  31515

Това са данни ЗА ПЕРИОДА 01.01.2004-31.12.2004 Г.

-“отнемане на предимство” – 9571 ПТП или 31,2 %, с 12 загинали лица и 594 ранени.
- “превишена или несъобразена скорост” – 6631 ПТП /21,6%/, с 45 убити и 647 ранени. Увеличението при убитите поради това нарушение е 50%.
- “неспазване на дистанция” е причина за настъпането на 16,9 % от ПТП.
Поради “употреба на алкохол” от страна на водачите са регистрирани 161 ПТП при които са загинали 3 лица /при 2 за 2003г/ и са ранени 27 лица.
Нараства броя на произшествията причинени от неправоспособни или лишени от правоуправление водачи. През 2004г. са настъпили 200 ПТП, при които са загинали 6 и са ранени 61 лица.

И З В О Д И

1. Основна причина за 97,3 % от ПТП са нарушенията на водачите на МПС. С 50% повече са загиналите при произшествията настъпили поради “несъобразена или превишена скорост”.
2. С близо 50% повече са и загиналите лица при ПТП от вида “блъскане в дърво или стълб”.
3. При ПТП от вида “блъскане на пешеходец” е регистрирано увеличение на броя на произшествията, но рязко е намалял броя на загиналите лица.
4. Намален е броя на произшествията и на загиналите поради “нарушения на пешеходците”.
5. Значително е намален броя на загиналите в участъците с “пешеходна пътека” и “пешеходен подлез/надлез”.
6. Дните с най-голяма аварийност са : четвъртък и неделя, а деня с най-много убити – понеделник.
7. На-често произшествия настъпват в часовия интервал - от 16 до 18 ч.
9. Водеща община по броя на ПТП е община “Средец”, следвана от ”Лозенец” и “Триадица”. Най-голямо увеличение на ПТП и загинали е регистрирано в община “Витоша”.

http://www.kat.mvr.bg/analiz.htm

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 04 яну 2006 23:35

Повечето тежки катастрофи са с нови изправни коли и "безсмъртни" водачи :roll:

Никсата е железен с тази статистика bowdown

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 04 яну 2006 23:44

Niksi, не споря, че водачите също са виновни, но тази статистика, която цитираш е официалната.

Аз ще ти кажа при едното ми ПТП какво става - един пич пред мен решава да прави ляв завой и удря спирачките. Аз натискам педала, обаче к.р - спира само предно ляво колело и го натрисам отзад. Идва КАТ и започват да ми пишат акт. Аз обяснявам ситуацията каква е, онези гледат спирачен път и казват - ахаааа, спирачките ти не работят, ще те спрем и от двожение! Ок, казвам аз, обаче за мой късмет точно същата сутрин бях минал преглед и то в КАТ, та им показвам прясното талонче и им казах да отидат да напишат акт на дегностиционния център!

И най-интересното - не ми написаха акт в крайна сметка. Опитаха се да ме изкарат връзкар и т.н. което в случая не беше истина, наистина бях ходил на преглед и ако онези марзеливи капути бяха проверили колата както трябва, вобще нямаше да тръгна на път.

Полвината от познатите ми вобще не ходят на преглед, а се оправят по третия начин.

Отделно и второупотребните стоки, особенно гуми и спирачни части ...

П.П. Иначе се радвам, че автомобилите, поне на нашето малко общество са добре поддържани :)

П.П.П. Сега се зачетох в статистиката ... не е истина:
Техническа неизправност 8
Недостатъци на пътя 11

Смятайте, щом само 11 са по причина на кратерите по пътищата, колко са верни тези 8 за техническата неизправност ...

Последна промяна от musura на Сря 04 яну 2006 23:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Сря 04 яну 2006 23:55

musura за техническия преглед съм съгласен с теб на 99%. Имам предвид, че моята колица няма да издържи, защото не е освен задния номер, нямам аптечка и т.н. неща, които нямат връзка с ПТП. Иначе спирачки и окачване - няма компромис.
Няма спор, че една кола 2005 с ABS и т.н. ще спре по бързо от мен(както и аз - по-добре от трабант), но затова в закона има 'несъобразена скорост'. Тоест може да вдигаш 100 км/час, но си прецени къде и как :!:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 05 яну 2006 0:01

Никси като цяло статистиката е добре ама:

Недостатъци на пътя 11 от 31 000 катастрофи...
Ебахти случая...
А това несъобразена скорост винаги могат да кажат: ами пътя лош що си карал с 50 при ограничение 50 в сухо време, светло, и прочее,,...

Дебиш и катаджийте му как си оттърват кожата...

Знаеш ли колко ми е мерак да заседна на някое кръстовище, дето не е регулирано като хората например на ТУ и да се нюцнем 2ма души, след което аз да кажа че съм полудел, и не м'оам спа и ме освидетелства некой, и да ходя да осъдя общината за една колосална сума....

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Чет 05 яну 2006 0:03

musura написа:Техническа неизправност 8

Това и на мене ми се стори нереално, ама и 800 да са поради неизправност пак е нищожен процента.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”