каква е причината за повечето от ПТП-та?
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
каква е причината за повечето от ПТП-та?
Интересно ми е каква мислите. че е причината за повечето от катастрофите? Кой е виновен - шофьора, като такъв или шофьора, като отговорник за колата си?
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Е това е супер безсмислена анкета. То е ясно че 50% са виновни неразумните водачи, а останалите 50% са за неизправните автомобили. Така че не гласувам за нито едно от двете.
Иначе аз при досегашните ми ПТП-та, за мое огромно съжаление, винаги са били свързани с неизправност по автомобила ... въпреки че се стремя да си ги поддрържам в много добро състояние. Представям си само, какво е състоянието на повечето таралястници, които се търкалят по пътищата ...
П.П. Сега като погледнах резултатите от гласуването, само да попитам, ако спрем 100 случайни автомобила на улицата и им измерим спирачния път от 100 до 0; проверим им гумите и състоянието на окачването им, дали ще има и 10 автомобила, които да отговарят на изискванията? Как после да не стават ПТП-та, като бай Мангау спира с джогана от 40км/ч до 0 за 40 метра ...
Колко човека чинно и съвестно си ходят на технически преглед и дори и да ходят, има ли нещо общо нашият преглед с този който се прави с Германия примерно?
Само споменавам, че от тази година в швабско е задължително употребата на зимни гуми и забележете и ако глобата е 20 евро, то забележете, че ако причините ПТП през зимата и не сте със зимни гуми - дупе да ви е яко
Щом германците са се сетили, че голяма част от ПТП-тата стават заради гумите, а не заради неразумните шофьори ...
Иначе аз при досегашните ми ПТП-та, за мое огромно съжаление, винаги са били свързани с неизправност по автомобила ... въпреки че се стремя да си ги поддрържам в много добро състояние. Представям си само, какво е състоянието на повечето таралястници, които се търкалят по пътищата ...
П.П. Сега като погледнах резултатите от гласуването, само да попитам, ако спрем 100 случайни автомобила на улицата и им измерим спирачния път от 100 до 0; проверим им гумите и състоянието на окачването им, дали ще има и 10 автомобила, които да отговарят на изискванията? Как после да не стават ПТП-та, като бай Мангау спира с джогана от 40км/ч до 0 за 40 метра ...
Колко човека чинно и съвестно си ходят на технически преглед и дори и да ходят, има ли нещо общо нашият преглед с този който се прави с Германия примерно?
Само споменавам, че от тази година в швабско е задължително употребата на зимни гуми и забележете и ако глобата е 20 евро, то забележете, че ако причините ПТП през зимата и не сте със зимни гуми - дупе да ви е яко

Последна промяна от musura на Сря 04 яну 2006 23:09, променено общо 1 път.
- group®
- Темерут
дали е безмислена или не ... незнам! Но ще ти кажа, че при мен всички ПТП-та са били по лична моя вина. Автомобила си е бил наред. Затова гласувам за "вина на водача"
П.С. не ми беше лесно да си го призная
П.С. като ти е неизправна "джогана" ще караш с 20, а не с 40
П.С. не ми беше лесно да си го призная

П.С. като ти е неизправна "джогана" ще караш с 20, а не с 40

Последна промяна от group® на Сря 04 яну 2006 23:11, променено общо 2 пъти.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
съжалявам, че се получава нещо като чат, ама неможе да ме убедиш, че Г2 на 15 години ще спре така, като Г2 когато е било на 1 месец ... просто няма шанс...
А да не сравняваме хилядите допълнителни системи за сигурност, които имат новите автомобили .
Само се сети, че в България все още се продават гуми ВТОРА УПОТРЕБА ?!?! Това е като да си вземеш презерватив втора употреба! Отделно, че абсолютно всичко го има и менте и втора употреба. На каква сигурност тогава разчитат тези водачи, които си купуват части вотра употреба или дори да си купят нови, ако попаднат на менте, без да знаят?
А да не сравняваме хилядите допълнителни системи за сигурност, които имат новите автомобили .
Само се сети, че в България все още се продават гуми ВТОРА УПОТРЕБА ?!?! Това е като да си вземеш презерватив втора употреба! Отделно, че абсолютно всичко го има и менте и втора употреба. На каква сигурност тогава разчитат тези водачи, които си купуват части вотра употреба или дори да си купят нови, ако попаднат на менте, без да знаят?
- group®
- Темерут
musura написа:съжалявам, че се получава нещо като чат, ама неможе да ме убедиш, че Г2 на 15 години ще спре така, като Г2 когато е било на 1 месец ... просто няма шанс...
Карам и нови автомобили и знам каква е разликата
За чата ...

А за другото: и аз карам нови, но в моите тъпи ПТП-та няма спирачки

- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:

За радост бяха все с опела, и засега с VW нямам и дано да нямам и за вбъдеще ПТП-та.
- °niksi°
- Бай Брадър
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
musura написа: неможе да ме убедиш, че Г2 на 15 години ще спре така, като Г2 когато е било на 1 месец ... просто няма шанс...
А каква е логиката да има разлика, на стария ми Голф всичко по спирачките беше ОК - нови дискове, накладки, барабани и т.н.
А за това мнение дето го промени /че караш нови коли и т.н./ - е тука просто няма база за сравнение между една 2-ка като е била като нова и една 5-ца примерно.
musura принципно много уважавам твойте мнения обаче тука ти гарантирам че си в голяма заблуда.
Код: Избери всички
Ето малко данни
ПТП по основна причина
Нарушения на водача 30659
Техническа неизправност 8
Нарушения на пътника 14
Нарушения на пешеходеца 280
Недостатъци на пътя 11
Друга причина 543
ОБЩО 31515
Това са данни ЗА ПЕРИОДА 01.01.2004-31.12.2004 Г.
-“отнемане на предимство” – 9571 ПТП или 31,2 %, с 12 загинали лица и 594 ранени.
- “превишена или несъобразена скорост” – 6631 ПТП /21,6%/, с 45 убити и 647 ранени. Увеличението при убитите поради това нарушение е 50%.
- “неспазване на дистанция” е причина за настъпането на 16,9 % от ПТП.
Поради “употреба на алкохол” от страна на водачите са регистрирани 161 ПТП при които са загинали 3 лица /при 2 за 2003г/ и са ранени 27 лица.
Нараства броя на произшествията причинени от неправоспособни или лишени от правоуправление водачи. През 2004г. са настъпили 200 ПТП, при които са загинали 6 и са ранени 61 лица.
И З В О Д И
1. Основна причина за 97,3 % от ПТП са нарушенията на водачите на МПС. С 50% повече са загиналите при произшествията настъпили поради “несъобразена или превишена скорост”.
2. С близо 50% повече са и загиналите лица при ПТП от вида “блъскане в дърво или стълб”.
3. При ПТП от вида “блъскане на пешеходец” е регистрирано увеличение на броя на произшествията, но рязко е намалял броя на загиналите лица.
4. Намален е броя на произшествията и на загиналите поради “нарушения на пешеходците”.
5. Значително е намален броя на загиналите в участъците с “пешеходна пътека” и “пешеходен подлез/надлез”.
6. Дните с най-голяма аварийност са : четвъртък и неделя, а деня с най-много убити – понеделник.
7. На-често произшествия настъпват в часовия интервал - от 16 до 18 ч.
9. Водеща община по броя на ПТП е община “Средец”, следвана от ”Лозенец” и “Триадица”. Най-голямо увеличение на ПТП и загинали е регистрирано в община “Витоша”.
http://www.kat.mvr.bg/analiz.htm
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Niksi, не споря, че водачите също са виновни, но тази статистика, която цитираш е официалната.
Аз ще ти кажа при едното ми ПТП какво става - един пич пред мен решава да прави ляв завой и удря спирачките. Аз натискам педала, обаче к.р - спира само предно ляво колело и го натрисам отзад. Идва КАТ и започват да ми пишат акт. Аз обяснявам ситуацията каква е, онези гледат спирачен път и казват - ахаааа, спирачките ти не работят, ще те спрем и от двожение! Ок, казвам аз, обаче за мой късмет точно същата сутрин бях минал преглед и то в КАТ, та им показвам прясното талонче и им казах да отидат да напишат акт на дегностиционния център!
И най-интересното - не ми написаха акт в крайна сметка. Опитаха се да ме изкарат връзкар и т.н. което в случая не беше истина, наистина бях ходил на преглед и ако онези марзеливи капути бяха проверили колата както трябва, вобще нямаше да тръгна на път.
Полвината от познатите ми вобще не ходят на преглед, а се оправят по третия начин.
Отделно и второупотребните стоки, особенно гуми и спирачни части ...
П.П. Иначе се радвам, че автомобилите, поне на нашето малко общество са добре поддържани
П.П.П. Сега се зачетох в статистиката ... не е истина:
Смятайте, щом само 11 са по причина на кратерите по пътищата, колко са верни тези 8 за техническата неизправност ...
Аз ще ти кажа при едното ми ПТП какво става - един пич пред мен решава да прави ляв завой и удря спирачките. Аз натискам педала, обаче к.р - спира само предно ляво колело и го натрисам отзад. Идва КАТ и започват да ми пишат акт. Аз обяснявам ситуацията каква е, онези гледат спирачен път и казват - ахаааа, спирачките ти не работят, ще те спрем и от двожение! Ок, казвам аз, обаче за мой късмет точно същата сутрин бях минал преглед и то в КАТ, та им показвам прясното талонче и им казах да отидат да напишат акт на дегностиционния център!
И най-интересното - не ми написаха акт в крайна сметка. Опитаха се да ме изкарат връзкар и т.н. което в случая не беше истина, наистина бях ходил на преглед и ако онези марзеливи капути бяха проверили колата както трябва, вобще нямаше да тръгна на път.
Полвината от познатите ми вобще не ходят на преглед, а се оправят по третия начин.
Отделно и второупотребните стоки, особенно гуми и спирачни части ...
П.П. Иначе се радвам, че автомобилите, поне на нашето малко общество са добре поддържани

П.П.П. Сега се зачетох в статистиката ... не е истина:
Техническа неизправност 8
Недостатъци на пътя 11
Смятайте, щом само 11 са по причина на кратерите по пътищата, колко са верни тези 8 за техническата неизправност ...
Последна промяна от musura на Сря 04 яну 2006 23:56, променено общо 1 път.
- group®
- Темерут
musura за техническия преглед съм съгласен с теб на 99%. Имам предвид, че моята колица няма да издържи, защото не е освен задния номер, нямам аптечка и т.н. неща, които нямат връзка с ПТП. Иначе спирачки и окачване - няма компромис.
Няма спор, че една кола 2005 с ABS и т.н. ще спре по бързо от мен(както и аз - по-добре от трабант), но затова в закона има 'несъобразена скорост'. Тоест може да вдигаш 100 км/час, но си прецени къде и как
Няма спор, че една кола 2005 с ABS и т.н. ще спре по бързо от мен(както и аз - по-добре от трабант), но затова в закона има 'несъобразена скорост'. Тоест може да вдигаш 100 км/час, но си прецени къде и как

- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Никси като цяло статистиката е добре ама:
Недостатъци на пътя 11 от 31 000 катастрофи...
Ебахти случая...
А това несъобразена скорост винаги могат да кажат: ами пътя лош що си карал с 50 при ограничение 50 в сухо време, светло, и прочее,,...
Дебиш и катаджийте му как си оттърват кожата...
Знаеш ли колко ми е мерак да заседна на някое кръстовище, дето не е регулирано като хората например на ТУ и да се нюцнем 2ма души, след което аз да кажа че съм полудел, и не м'оам спа и ме освидетелства некой, и да ходя да осъдя общината за една колосална сума....
Недостатъци на пътя 11 от 31 000 катастрофи...
Ебахти случая...
А това несъобразена скорост винаги могат да кажат: ами пътя лош що си карал с 50 при ограничение 50 в сухо време, светло, и прочее,,...
Дебиш и катаджийте му как си оттърват кожата...
Знаеш ли колко ми е мерак да заседна на някое кръстовище, дето не е регулирано като хората например на ТУ и да се нюцнем 2ма души, след което аз да кажа че съм полудел, и не м'оам спа и ме освидетелства некой, и да ходя да осъдя общината за една колосална сума....
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”