Как да се справя с плагиатството?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Как да се справя с плагиатството?

Мнениеот Калоян Кирилов » Вто 01 юли 2008 19:38

Здравейте колеги.

Както някои вече знаят, имам информационен сайт на който няма да казвам името сега...

Та проблема е там, има един сайт, който взима новините от моя без да цитира източника ( всмисъл моя сайт ).
С две думи краде ми новините, които са авторски... А изришно най-долу на сайта ми пише "Позоваването при ползване на материали от www..... с хиперлинк е задължително!"

Какво е решението на такъв проблем? Моля само запознатите да пишат.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 01 юли 2008 20:09

Първо се опитай да се свържеш със собственика на сайта. Whois на домейна ще е полезен.
Ако не отговори пишеш на хостинга му. Те ако са съвестни пак ще се опитат да се свържат с него, ако и на тях не отговори, може да изтрият сайта му. Ако хостинга е кофти пробвай да се свържеш с регистрар-а на домейна. Те най-вероятно не са българи, освен ако домейна не е .бг. Ако домейна е .бг няма как да стане, щото цифрови системи са една отвратителна фирма. Но все пак може да пробваш :)

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 01 юли 2008 20:17

кефи се че някой преписва от теб, а не ти от него

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 01 юли 2008 20:20

L&R написа:кефи се че някой преписва от теб, а не ти от него

:idea:

начин за защита няма...дерзай и бори конкуренцията по други начини...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 01 юли 2008 20:37

Как ли се справят примерно големите звукозаписни компании с MP3-ките :roll: Лошото е, че се сещаме за авторски права, само когато опре до нашето дупе ;)
Апропо, материалите истински авторски ли са, или и ти ги пишеш от някъде? В смисъл ти ли си журналиста който взима интервютата и прави разследванията или просто ги "синтезираш" посредством други автори?

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Вто 01 юли 2008 20:40

и аз ще се присъединя към Л&Р и чефито - няма как да реализираш някаква кой знае каква полза от уникалноста на авторските си права, още повече в интернет, те даже в щатите вече пускат хитовите сериали за свободно сваляне след първото излъчване...

ПС може да пускаш по некой и друг базик за колегите от сайта Х които усърдно четат :lol:

ПС2 дай на лични тоя сайт да ти качвам рейтинга с едно посещение :wink:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 01 юли 2008 20:49

Не можеш да се защитиш, но можеш да ги затрудниш максимално :)
Прекарай си текстовете на флаш или на някакво изображение и ги защити с лого или воден знак. Забрани десен бутон на мишката за страницата. По този начин ще ги принудиш ако искат да те копират да преписват всяка новина буквичка по буквичка ;)
Не след дълго готованковците свикнали на Copy/Paste ще се ориентират към друг източник, а дори и да не го сторят ще знаеш, че им излиза през носа :)

Потребителски аватар
MaRtiNsKi
Автомобил: GOLF V
Двигател: TDI

Мнениеот MaRtiNsKi » Вто 01 юли 2008 21:40

groznika написа:Не можеш да се защитиш, но можеш да ги затрудниш максимално :)
Прекарай си текстовете на флаш или на някакво изображение и ги защити с лого или воден знак. Забрани десен бутон на мишката за страницата. По този начин ще ги принудиш ако искат да те копират да преписват всяка новина буквичка по буквичка ;)
Не след дълго готованковците свикнали на Copy/Paste ще се ориентират към друг източник, а дори и да не го сторят ще знаеш, че им излиза през носа :)
:idea: И това е вариант , ама си иска време :?

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 01 юли 2008 21:47

creativs написа:
:idea: И това е вариант , ама си иска време :?

Красотата изисква жертви :D

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Вто 01 юли 2008 22:12

Спокойно можеш да го осъдиш.
Останалите неща - новини през флаш, и още по-лошо - картинка - не ти ги препоръчвам.
Елементарно е да се направи, но търсачките няма да виждат нищо. :wink:

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Вто 01 юли 2008 22:53

musura написа:Апропо, материалите истински авторски ли са, или и ти ги пишеш от някъде? В смисъл ти ли си журналиста който взима интервютата и прави разследванията или просто ги "синтезираш" посредством други автори?

Аз съм журналиста и хората от екипа също. Не говорим за новини от пресцентъра на някоя институция, а за изцяло авторски материал. Също и за графичен материал, който също е откраднат без дори да се посочи от къде. С две думи присвоено.... :evil:

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 01 юли 2008 23:17

сещам се за един спортен саит които спокоино си краде от къде ли не ... няма спасение ... кои е саита?

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Сря 02 юли 2008 8:49

И аз искам да знам кой е твоят сайт. Дай го на лични. :wink:

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Сря 02 юли 2008 9:29

Аз имах подобен проблем - някои сайтове бяха публикували текстовете на книги, които издавам. Но все пак аз държа авторските права. Просто написах едно писмо че ще възползвам да ги дам под съд - и много набързо махнаха текстовете. Но при мен е различно - имам договор за авторски права за БГ и за разпространението на книгите, лесно мога да осъдя всеки. Мой съвет е - консултирай се с адвокат, ако това са твои текстове - може би можеш да направиш някаква регистрация, така че да защитиш правата си на автор - например нещо от рода на търговска марка. Не може да няма начин. Направи си консултация с адвокат. За тези 10-20лв дето ще му платиш можеш да си спестиш много главоболия.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Сря 02 юли 2008 10:16

:) я да видиме как няма да станат нещата по бързо.
натискам бутона принт скреен саве ас *.жпг => конверт то пдф кое с какви прогами не казвам.

Няма защита от такива неща. Както писаха горе радвай се че щом някой краде инфо от теб това означава, че има посещаемост.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”