каква е причината за повечето от ПТП-та?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

каква е причината за катастрофите?

неизправност в МПС-то
1
1%
неразумен водач на МПС-то
89
99%

Общо гласове: 90
Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Чет 05 яну 2006 0:11

аз 8 месеца карах жигула на която и работеше реално едната задна спирачка и малко едната предна. крмилната уредба беше полуразглобена и фаровете светеха само на габарити.
минах 6-7 хил.км. и не успях да катастрофирам.
обаче знаех че колата е бракма и не карах като безсмъртен :wink:

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 05 яну 2006 0:17

nii написа:аз 8 месеца карах жигула на която и работеше реално едната задна спирачка и малко едната предна. крмилната уредба беше полуразглобена и фаровете светеха само на габарити.
минах 6-7 хил.км. и не успях да катастрофирам.
обаче знаех че колата е бракма и не карах като безсмъртен :wink:

ти изрече цялата ми философия :wink:

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Автомобил: 1990 VW Golf 2
Двигател: APP turbo
Контакти:

Мнениеот madcap » Чет 05 яну 2006 1:22

Така си е " пази се ти за да те пази и Господ " ,
мойте всичките катастрофи (много са) са от "несъобразена скорост"
а и аз си карам , малко разсеяно ,
иначе да си призная колите ми не са ми в идеално състояние

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Чет 05 яну 2006 14:27

musura написа:... наистина бях ходил на преглед и ако онези марзеливи капути бяха проверили колата както трябва, вобще нямаше да тръгна на път.

Принципно съм съгласен с теб! Но.. аз, когато ми преглеждат колата, внимавам повече от тях, за да не изпадам в подобни ситуации. При мен беше същата работа, дори аз им обърнах внимание на тъпаците, че едната стрелка почти не мърда. Те ме пуснаха, но на следващия ден бях в сервиза...
Мисля, че във всеки един случай, вината е в по-голяма степен на водача. Гадно време - вместо с 90, ще карам с 70. Няма да се правя на герой, защото гумите ми били нови и колата ми била в изрядно състояние. Може колата ми да е нова или на 15 г. - няма значение. Ако внимавам достатъчно мога да предотвратя последиците от неразумното, понякога престъпно, поведение на много карачи. Поведението ни на пътя трябва да е съобразено с условията. Германия беше дадена за пример. Там хората (повечето) карат възпитано, не правят рисковани изпреварвания, не се завират по светофарите, изчакват се културно в колоната - всичко е до възпитание и манталитет.

Потребителски аватар
paro_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paro_k » Чет 05 яну 2006 14:46

niksi :applause:

musura написа:Niksi, не споря, че водачите също са виновни, но тази статистика, която цитираш е официалната....

Ами като неофициална може да се приеме резултатът от анкетата.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Чет 05 яну 2006 14:58

Според мен "недостатъци на пътя" трябва да има солиден дял, примерно околко 20%. Аз лично вчера щях да се нахакам в един заради една ОГРОМНА дупка половин метър широка и още толкова дълбока...

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 05 яну 2006 17:12

musura написа:Е това е супер безсмислена анкета. То е ясно че 50% са виновни неразумните водачи, а останалите 50% са за неизправните автомобили. Така че не гласувам за нито едно от двете.

Иначе аз при досегашните ми ПТП-та, за мое огромно съжаление, винаги са били свързани с неизправност по автомобила ... въпреки че се стремя да си ги поддрържам в много добро състояние. Представям си само, какво е състоянието на повечето таралястници, които се търкалят по пътищата ...

П.П. Сега като погледнах резултатите от гласуването, само да попитам, ако спрем 100 случайни автомобила на улицата и им измерим спирачния път от 100 до 0; проверим им гумите и състоянието на окачването им, дали ще има и 10 автомобила, които да отговарят на изискванията? Как после да не стават ПТП-та, като бай Мангау спира с джогана от 40км/ч до 0 за 40 метра ...
Колко човека чинно и съвестно си ходят на технически преглед и дори и да ходят, има ли нещо общо нашият преглед с този който се прави с Германия примерно?
Само споменавам, че от тази година в швабско е задължително употребата на зимни гуми и забележете и ако глобата е 20 евро, то забележете, че ако причините ПТП през зимата и не сте със зимни гуми - дупе да ви е яко :) Щом германците са се сетили, че голяма част от ПТП-тата стават заради гумите, а не заради неразумните шофьори ...

За съжаление това никога няма да стане, защото за политиците нашия живот не струва нищо :!: Ако затегнат нещо ще е само за да угодят на покровителите си, за да им налеят парици след време(Дано не им налеят :!: )

Потребителски аватар
Birdie
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Birdie » Чет 05 яну 2006 17:20

Не е безсмислена анкетата -ПОКАЗАТЕЛНА е! 50:1 досега....

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 05 яну 2006 17:34

Друг случай, колата е изрядна откъм спирачки и гуми, но смених накладките и докато не минах няколкостотин километра спирането ставаше повече с ръчна отколкото с крачна :? Карах страшно бавно и възпитано, почвах да спирам 30метра преди легналите полицаи но пак имаше няколко случая когато косите ми се изправиха :horror:
Аз съм съгласен че 90% от ПТП-тата са по вина на шофьора.В този случай спирачките са най-важното, моите са ми спасявали кожата многократно заради разни тъпаци, които не се съобразяват с никого.Леките чуквания стават обикновено с малка скорост и главно са по вина на заблеяни водачи(мен така ме аргасаха, още не мога да си намеря лайсна и вежда :evil: ).Високоскоростните са заради несъобразена скорост, неопитност и пренебрегване на метерологичните условия.Да не забравя, че огромен процент заемат и каращите в нетрезво състояние.
По нова година един познат спря тока на едно село в региона, пийнал и после отнесъл стълба :roll:
Да не говорим за големия процент пешеходци-самоубийци :evil: :evil: :evil:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 05 яну 2006 18:06

:shock Отказвам се от спора :) 1vs50 няма да стане :) Посипвам си главата с пепел и признавам, че шофьорите са виновни ... в повечето случаи ... :)

Потребителски аватар
guard
Автомобил:
Двигател:

Re: каква е причината за повечето от ПТП-та?

Мнениеот guard » Чет 05 яну 2006 18:58

group написа:Интересно ми е каква мислите. че е причината за повечето от катастрофите? Кой е виновен - шофьора, като такъв или шофьора, като отговорник за колата си?

Същото е като при ПЦ-тата, в 99 процента от случайте....виновно е пред мониторното устройство. :lol:

..........лошото е обаче.....когато загиват и други.......невинни............въпреки , че има и друга теория, че невинни хора няма.......ама много философски стана въпроса...... :wink:

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 05 яну 2006 22:51

ако не ти гръмне предна гума на магистралата......значи е виновен семеринга между волана и седалката :twisted:

Потребителски аватар
Spectre™
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Spectre™ » Чет 05 яну 2006 23:02

Наскоро щях да се претрепам, и не беше виновна колата, А аз, защото карах адски бързо. :oops: И оттогава съм по-внимателен. Лошото е, че пак взех доста да настъпвам педала на газта и да ме влечат големите скорости. :roll:

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega » Пет 06 яну 2006 0:01

Най-голямата причина са ужасните пътища в България. 50% от вниманието на водача е заето да гледа дупките по пътя. Ако това е нощем става на 90%. Кошмар е!

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 06 яну 2006 0:16

batmilko написа:ако не ти гръмне предна гума на магистралата.....

Абе шанса да ти гръмне гума на магистрала е доста малък, особенно ако всичко и е наред, и пътя е хубав....
Та тенденцията водача да е виновен е ясна...
А за хубавите/лошите пътища...
Ами като се гледам понякога аз как се вживявам като Касчей Безсмъртнй /слава богу че става все по рядко/ май лошите пътища са ни много добре... Пък да не говорим, че те държат в кондиция...

Я си представи прав хубав път с маркировка очички и полицай тип "сурвакари" кога ще минеш с 60-70 на ограничение от 60? :)

Още ни е ниска културата на шофиране в държавата.. в това число се вкарвам и аз... шом успяват да ме нервират разни идиоти по пътищата значи има какво да се желае...
но съм на Anger management поне до август ако не ми напишат акто до тогава :)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”