Избор на минибус

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Избор на минибус

Мнениеот rainheart » Пет 11 юли 2008 14:09

Здравейте колеги! Смятам да си взимам минибус и искам няколко съвета :) Първо се спрях на минибус, а не на баничарка (имах даже тема за качествата на Рено Канго), защото на стойност 3000 лева примерно са в доста по-добро състояние.

Спрях се на пътническите модели 6+1 независимо, че ще го ползвам предимно за товар, защото като цяло са по-подържани, идеята да е остъклен вместо ламаринен варел ми допада повече, а и не е изключено да се ползва за повече от двама души :) Сега идва въпросът, ще имам ли проблеми с КАТ, ако на пътнически бус му сваля седалките и се ползва като товарен? Един съсед на пътнически Т2 му свали седалките и си го търкаля с кашони и не са му правили проблем, но някъде из форума четох по този въпрос и накрая нямаше единно мнение.

Вторият ми въпрос е с по-общ характер - да си кажете впечатленията от тези минибусове, предимства и недостатъци. Аз вече си ги знам де, но ме интересуват и чужди мнения :)

Спрял съм се на 2 модела - Деу Дамас (след фейслифта от 95', с правоъгълните фарове, не с кръглите) и Субару Либеро (до 93', с четрите фара) Има и други минибусове като Сузуки Кари, Киа и други азиатци, но те не са много разпространени и може да имам проблеми с частите. Засега Либеро е с предимство заради по-високото качество на интериора, по-голям обем за багаж, по-пъргав двигател и по-агресивен дизайн. Някой има ли конкретни впечатление от по-продължителна експлоатация на някой от тези два модела (нещо повече от тест драйв).

Надявам се, че темата няма да се оспами "купи си голям бус", "вземи си транспортер", "защо не попиташ в другите клубове" и отделно, че няма да бъде заключена, все пак е авто тема и си е в офф-а :)

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 11 юли 2008 14:12

subaru - щар по щар ли е?

Потребителски аватар
rainheart

Мнениеот rainheart » Пет 11 юли 2008 14:14

Vlad777 написа:subaru - щар по щар ли е?

"турбо катерач" :lol:

4х4 е и тези 52 коня си дърпат здраво :)

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 11 юли 2008 14:15

Всичките коли на субару са 4х4 .. мисля, че си имат някаква такава политика
санто :arrow:

Потребителски аватар
LuIS
Автомобил: Audi A4 S-Line 2002
Двигател: 1.9 AWX

Мнениеот LuIS » Пет 11 юли 2008 14:23

колега.. имам транспортер от 82г. със сменен ДВГ 1.6Д - така е внесен от Германия.. с нови гуми, смено масло.. двигателчето му е пушка, в града ми дава 5.5/100 извънградко е падало под 5л.

ето я обявата.. към 17:50 трябва да е активна.
http://mobile.bg/pcgi/main.cgi?topmenu= ... f1=details

ще ти го дам за 2к - без пазарлъци и тем подобни.. но поне да знаеш ,че взимаш здрав бус. (има леки забележки по боята и някой тампон отпред тропа ,но това са дрени работи).
Вече почти 2 години не е каран. Само го паля на месеца един път.

Потребителски аватар
rainheart

Мнениеот rainheart » Пет 11 юли 2008 15:01

LuIS написа:колега.. имам транспортер от 82г. със сменен ДВГ 1.6Д - така е внесен от Германия.. с нови гуми, смено масло.. двигателчето му е пушка, в града ми дава 5.5/100 извънградко е падало под 5л.

ето я обявата.. към 17:50 трябва да е активна.
http://mobile.bg/pcgi/main.cgi?topmenu= ... f1=details

ще ти го дам за 2к - без пазарлъци и тем подобни.. но поне да знаеш ,че взимаш здрав бус. (има леки забележки по боята и някой тампон отпред тропа ,но това са дрени работи).
Вече почти 2 години не е каран. Само го паля на месеца един път.

Мерси за офертата, колега! В първият ми пост, обаче съм написал, че "вземи си транспортер", за мен е един вид спам, защото ми трябва конкретно минибус или в краен случай, ако изпадне запазена баничарка. Не се виждам с Т2 да правя по 40-50 км дневно в софийските задръствания с 1/4 от капацитета на багажника. Успех с продажбата ;)

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пет 11 юли 2008 15:04

Vizor написа:

Всичките коли на субару са 4х4 .. мисля, че си имат някаква такава политика
санто :arrow:
4х4 е
навремето един познат с такова по 1 пале=108стека/кенчета/с кока кола товареше в него и това вървеше за страх :shock нямаше чупене :lol:

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор на минибус

Мнениеот P4v3l » Пет 11 юли 2008 15:08

rainheart написа:... Сега идва въпросът, ще имам ли проблеми с КАТ, ако на пътнически бус му сваля седалките и се ползва като товарен? ...

Аз лично съм имал проблем с един пътнически бус на който бяхме махнали седлаките за да направим едно пренасяне (заядоха ни се на караулката на излизане от София в посока Пловдив)

Потребителски аватар
rainheart

Re: Избор на минибус

Мнениеот rainheart » Пет 11 юли 2008 15:14

hilqdarka написа:
rainheart написа:... Сега идва въпросът, ще имам ли проблеми с КАТ, ако на пътнически бус му сваля седалките и се ползва като товарен? ...

Аз лично съм имал проблем с един пътнически бус на който бяхме махнали седлаките за да направим едно пренасяне (заядоха ни се на караулката на излизане от София в посока Пловдив)

Колко 20 лева :lol:

А принципно в правилника, какво се казва за подобна интервенция над автомобила :)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 12 юли 2008 10:23

Взимай нещо по-широко. Че дамас съм ръчкал 5-6 месеца и мога да ти кажа, че празен с 80, което му е и почти мах скорост, може да те духне вятъра и да се озовеш по таван... :lol: С тия измислени двигатели 0.8, харчат колкото един 2.0 дизел примерно, като се натовари с повече от 200кг, а и не могат да отлепат на равно, камоли в баир. :lol: Баничарката си е къде къде по-вървежна, по-стабилна, по-комфортна, а товарното не е много по-малко. :lol: Ама ако ти се занимава с екстремно шофиране, псуване и мазохизъм давай на мини. Отделно, че са правени и за мини корейски хора. На човек над 1.50 волана му идва в х.я, което е също доста неприятно. :lol: Субарото може да се окаже леко по-добро... :roll:
Иначе са здрави. То няма и какво да им се чупи де. Само по-леко като има силен вятър. :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Съб 12 юли 2008 11:27

За Дамас и Субаро съм чувал, че са нестабилни в завоите и лесно се обръщат! За Рено Еспейс съм чувал хубави отзиви. Даже по Дискавъри веднъж гледах експеримент на челен удар и Еспейса беше най-запазен.

Потребителски аватар
rainheart

Мнениеот rainheart » Съб 12 юли 2008 13:02

Geleto написа:За Дамас и Субаро съм чувал, че са нестабилни в завоите и лесно се обръщат!

Едно спортно окачване, широки гуми и ролбари за Субарото и няма да има такъв змей :lol:

Еспейс и аз гледах, но до 3к са все брутални кочини, иначе сме навити за втората генерация еспейси :)

Потребителски аватар
Plehi
Автомобил: Passat B8 T4 Touareg W140
Двигател:

Мнениеот Plehi » Съб 12 юли 2008 13:12

Имахме Еспейс 2ка...3 години го карахме предимно в София.На година предница се правеше между 2 и 3 пъти.Като се има предивид,че годишно се парвеха 30-40к км.Минусите са главно "детски забележки" от сорта на:
-счупени вътрешни дръжки на вратите,на багажника,тоци-моци от време на време...
Има и по-тежки минуси от сорта на спукано радиаторче за парното,струващо 440 лева и доставка до 2-3 месеца от някакъв френски военен завод...втора ръка взимахме на 2 пъти по 150 лева :wink: Казвам 2 пъти,защото и второто радиаторче се пука....датчик за темпертурата на водата както и на перките на радиатора,представляващи едни анемични малки джаджи на стойност 200 лева.
Сега като заговора за Еспейс на баща ми отговорът е : "Стига толкова!Накарахме се на тая марка!"
Това е само мнение.Изборът е твой! :wink:
Успех в търсенето :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 12 юли 2008 13:24

Няма какво да си приказваме алабализми,за 3000лв каквото и да вземеш ще е сдухан кошник така че най-важното е на кое частите са най-евтини :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 12 юли 2008 18:50

Geleto написа:За Дамас и Субаро съм чувал, че са нестабилни в завоите и лесно се обръщат!.

Mда преди да се разминеш с ТИР ,рейс, голям бус - намали или почти спри за да не се свестиш в канавката.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”