Мога ли да продам кола с пълномощно?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
LuIS
Автомобил: Audi A4 S-Line 2002
Двигател: 1.9 AWX

Мога ли да продам кола с пълномощно?

Мнениеот LuIS » Сря 16 юли 2008 12:56

Здравейте.
Купих кола от един приятел преди 6 месеца и я карам с пълномощно в което е вписано ,че мога да я продавам.
Някой ми казват ,че трябва да е минало 1 година от издаването на пълномощното за да мога да я продам. Така ли е?

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Сря 16 юли 2008 13:41

зна4и аз като си зимах колата за първо време карах с пълномощно което ми позволяваше да карам колата освен в Бг и навън,и да я предствавлявам пред кат и тн и тн, но при мен не беше записано да мога да я продавам щото не се води в талона на мое име
а на други собственици, и затова имам права над нея само да я карам практи4ески като не се води на твое име не можеш да я продаваш :roll: дано не съм те подвел

Потребителски аватар
LuIS

Мнениеот LuIS » Сря 16 юли 2008 13:45

при мен пише ,че мога да я продам, но някой ми казват ,че не мога преди да е минала 1 година от как е издадено пълномощното.. така ли е или...

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Сря 16 юли 2008 13:48

Според мен не би трябвало да е така. Питай адвокат/нотариус

ПИ? Добри?

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Сря 16 юли 2008 13:52

Значи аз продадох преди старата ми кола с пълномощно, искат 2 бележки допълнително, нотариално заверени. Едната е за платени данъци, другата е за наследници. Тези две бележки са на името на собственика. Званни на некой нотариус да ти каже точно по кой член са бележките.
С 2-те бележки + пълномощното може я продадеш без проблем.

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Сря 16 юли 2008 13:55

Колега, ако колата е на твое има по пълномощно, генерано, можеш да я продаваш на когото си искаш без да се притесняваш за времето от което имаш колата.
Ноториата въз основа на генералното пълномощно което имаш ти от стария собственик на колата, прави ново пълномощно, което вклюва и трите страни, че колата веднъж е продадена на теб от този човек(който не се търси за подпис при продажбата която искаш да сключиш ти) и после сте вие с бъдещия собственик.
Абе завързах си езика, ама отиваш при нотариата и без проблеми я продаваш :wink:

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Сря 16 юли 2008 13:56

blinder написа:Колега, ако колата е на твое има по пълномощно, генерано, можеш да я продаваш на когото си искаш без да се притесняваш за времето от което имаш колата.
Ноториата въз основа на генералното пълномощно което имаш ти от стария собственик на колата, прави ново пълномощно, което вклюва и трите страни, че колата веднъж е продадена на теб от този човек(който не се търси за подпис при продажбата която искаш да сключиш ти) и после сте вие с бъдещия собственик.
Абе завързах си езика, ама отиваш при нотариата и без проблеми я продаваш :wink:

С 2-те бележчици ще стане без проблем, без тях не става, нищо че е генерално пълномощно.
И как колата да е на негово име като я кара с пълномощно :roll:

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Сря 16 юли 2008 14:00

Zoran написа:
blinder написа:Колега,ако колата е на твое име по пълномощно, генерано, можеш да я продаваш на когото си искаш без да се притесняваш за времето от което имаш колата.

С 2-те бележчици ще стане без проблем, без тях не става, нищо че е генерално пълномощно.
И как колата да е на негово име като я кара с пълномощно :roll:

Ако си прочел добре, ще разбереш за какво говоря :wink:

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Сря 16 юли 2008 14:03

blinder написа:Колега, ако колата е на твое има по пълномощно, генерано,

:roll:

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Сря 16 юли 2008 14:07

Zoran написа:
blinder написа:Колега, ако колата е на твое има по пълномощно, генерано,

:roll:

Именно, по пълномощно, колата е продадена на човека и той разполага с автомобила напълно, може да я продава да прави с нея какво се сети.
Колата по документи се води на човека от когото е купена, а по пълномощното се води на новия собственик.
Няма значение мисля, че разбра за какво говоря :arrow:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 16 юли 2008 14:34

Ако в пълномощното е написано, че имаш право да я продаваш, значи можеш да го направиш по всяко време. Със сигурност обаче, за да го направиш, трябва да имаш два броя декларации - по чл. 25, ал. 7 ЗННД, и по чл. 264, ал. 2 ДОПК. И платен данък, ГО за тази година. Другото е лесно. Отиваш при някой нотариус и действаш.

Потребителски аватар
LuIS

Мнениеот LuIS » Сря 16 юли 2008 14:40

тия декларации от къде да ги извадя? от общината ли?

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Сря 16 юли 2008 14:47

LuIS написа:тия декларации от къде да ги извадя? от общината ли?

Попълват се при нотариуса, ако не си го направил предварително у вас, някой познат, адвокат ... . Нотариуса само заверява.

Тези декларации са за това, че не се дължат даници ( или нещо такова беше ) и другата декларация за това, че си "single".
Ако си с съпруга и двамата пишете и подписвате декларацията за данъците.

Потребителски аватар
vladikk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladikk » Сря 16 юли 2008 14:51

колега,ако в пълномощното е вписани,4е можеш да продаваш,значи можеш!!!
Но ти требват и 2 деклараций,за липса на задължения и за платени такси и данъци на МПС-то! :wink: :wink: :wink:

Потребителски аватар
Sara_Bold
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sara_Bold » Сря 16 юли 2008 14:52

Нотариуса ти ги дава, но ако държиш да си ги имаш мога да ти ги пратя!
Нищо страшно не са-декларира се семейно положение и липса на задължения към държавата

:wink:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”