Здравейте, колеги!
Може ли някой да ми изкаже мнение относно следния вариант - да се раздели възпроизвеждането на звуковия спектър, като във вратите се монтират говорители възпроизвеждащи честоти 30-500 Hz примерно (с нискочестотен филтър), a на таблото говорители за останалия честотен спектър (пак с филтър).
Какво е мнението Ви за такова разделяне?
Биха ли могли да се използват в автомобила говорители за тонколони за домашна уредба? В един магазин ми обясниха, че автоговорителите били специално разработени да свирят в тесни пространства...
На мен лично не ми харесва един говорител да възпроизвежда всички честоти.
Предварително благодаря за мнениета!

Въпрос за говорители
GTIsound написа:По-добро решение от един говорител да свири всични честоти, няма! Но знаеш ли колко струва един такъв фулрейндж?...
Говорител от домашни колони е много не ясно казано, зависи от какви. Може и да станат.
колега жестоко се лъжеш. а що до колегата jijibs аз лично като човек занимаващ се вече доста време в тази свера бих казал че това което е решил е доста по-добре от това един говорител да вуспроизвежда всичко. когато един говорител въспроизвежда ниски и средни тои задължително грачи при мааалко по-голямо натоварване. Най-добрия варянт е ниски-бас с бас филтер така и средни така и високи
- malanoche
- Автомобил:
- Двигател:
Колега jijibs говорители от домашна уредба не става за кола.Ште ти обясня зашто.Авто говорителя работи на 2,3,4-ома,а говорителя на домашната уредба работи на 8 ома.Наи много да си изгориш сидито,е не веднага но ште започне да се багва и полека лека ште замине.От 2,3,4-ома може да станат 8.но от 8 неможеш да ги напражиш по малко.
Не всички домашни уретби са на 8ома.Разликата е там че автоколоните се правят така че да поемат разлики във физичното си положение,демек те се местят докато домашните си стоят на едно място.Мембраните на автото се укрепват по съвсем различен начин и самите материали са с различни проводимости което идва от променливия ток.Тези в къщи си бацат на 220волта а в колата 14-12 кой знае... 

- racing_team_vidin
- Автомобил: BMW E65 Sport Package
- Двигател:
malanoche написа:Колега jijibs говорители от домашна уредба не става за кола.Ште ти обясня зашто.Авто говорителя работи на 2,3,4-ома,а говорителя на домашната уредба работи на 8 ома.Наи много да си изгориш сидито,е не веднага но ште започне да се багва и полека лека ште замине.От 2,3,4-ома може да станат 8.но от 8 неможеш да ги напражиш по малко.
да не си се объркал, аз ти давам гаранция, че ако на усилвател (сд) 4 ома, му сложиш товар(говорител) 8 ома, няма да изгори.
паралело (успоредно) свързване може да направи. Но има едно "НО" това не е обикновен товар и всяка такава схема на свързване се отразява на качеството и силата на звука
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Re: Въпрос за говорители
jijibs написа:Може ли някой да ми изкаже мнение относно следния вариант - да се раздели възпроизвеждането на звуковия спектър, като във вратите се монтират говорители възпроизвеждащи честоти 30-500 Hz примерно (с нискочестотен филтър), a на таблото говорители за останалия честотен спектър (пак с филтър).
Какво е мнението Ви за такова разделяне?
Това е възможно най-добрия вариант и се продават готово решения т. нар. компонентни системи.
Колкото до домашните говорители за кола не стават. Лепилата с които са сглобяват не са предвидени да понасят вибрациите, и температурните разлики и т. н.
- Outfeed
- Автомобил: VW EOS
- Двигател: TSI
Понеже се спомена в по-горен пост, та искам да попитам относно омовете нещо.
Искам да взема ето тези JBL-и http://jblcaraudio.co.uk/gto838-20cm-3-way-speakers, но ме стресна това, че са 2 ома. Гледах в книжката на плеъра ми (също се рових и из интернет да потърся инфо с какъв импеданс е стъпалото му), но така и няма. Дали ще е проблем този 2 омов товар, за да знам дали да ги вземам.
С този плеър съм: http://www.dynamicsounds.co.uk/alpine-c ... 11015.html
Искам да взема ето тези JBL-и http://jblcaraudio.co.uk/gto838-20cm-3-way-speakers, но ме стресна това, че са 2 ома. Гледах в книжката на плеъра ми (също се рових и из интернет да потърся инфо с какъв импеданс е стъпалото му), но така и няма. Дали ще е проблем този 2 омов товар, за да знам дали да ги вземам.
С този плеър съм: http://www.dynamicsounds.co.uk/alpine-c ... 11015.html
- radi_nrj
Да 2Ω товар ще са проблем за плеъра. Говорителите са предвидени за работа с допълнителен усилвател.
- Outfeed
- Автомобил: VW EOS
- Двигател: TSI
radi_nrj написа:Да 2Ω товар ще са проблем за плеъра. Говорителите са предвидени за работа с допълнителен усилвател.
Благодаря за информацията.
Отпадат в такъв случай. Жалко, понеже ми допадат на параметри и дизайн.

- radi_nrj
Outfeed написа:понеже ми допадат на параметри и дизайн.
Най-добрия начин да избереш е със слушане, но като знам колко смотана ни е търговската мрежа на тая тема за голямо съжаление от повечето населени места в страната това няма как да стане.
Kakто каза ради, най-добре със слушане, не се залъгвай много по параметри, стандарта е с широки граници и не се знае кое как е замерено, примерно тия 94дБ за целия диапазон ли са или само на 1кХз и т.н. ( ако това те е впечатлило ), щото 2та ома са проблем, особено за динамиката, а освен това в крайна сметка ще ги слушаш, няма да им гледаш листа с параметрите 
Иначе хубава тема е била навремето, даже има хора които са чели някой неща по физика (похвално), но ги цитират без да ги разбират ( не дотам похвално
)

Иначе хубава тема е била навремето, даже има хора които са чели някой неща по физика (похвално), но ги цитират без да ги разбират ( не дотам похвално

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”