Въпрос за говорители

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за говорители

Мнениеот jijibs » Сря 07 май 2008 11:31

Здравейте, колеги!

Може ли някой да ми изкаже мнение относно следния вариант - да се раздели възпроизвеждането на звуковия спектър, като във вратите се монтират говорители възпроизвеждащи честоти 30-500 Hz примерно (с нискочестотен филтър), a на таблото говорители за останалия честотен спектър (пак с филтър).
Какво е мнението Ви за такова разделяне?
Биха ли могли да се използват в автомобила говорители за тонколони за домашна уредба? В един магазин ми обясниха, че автоговорителите били специално разработени да свирят в тесни пространства...
На мен лично не ми харесва един говорител да възпроизвежда всички честоти.

Предварително благодаря за мнениета!

Потребителски аватар
GTIsound
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTIsound » Сря 07 май 2008 13:45

По-добро решение от един говорител да свири всични честоти, няма! Но знаеш ли колко струва един такъв фулрейндж?... :wink:
Говорител от домашни колони е много не ясно казано, зависи от какви. Може и да станат.

Потребителски аватар
iohann
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iohann » Пет 09 май 2008 21:27

GTIsound написа:По-добро решение от един говорител да свири всични честоти, няма! Но знаеш ли колко струва един такъв фулрейндж?... :wink:
Говорител от домашни колони е много не ясно казано, зависи от какви. Може и да станат.

колега жестоко се лъжеш. а що до колегата jijibs аз лично като човек занимаващ се вече доста време в тази свера бих казал че това което е решил е доста по-добре от това един говорител да вуспроизвежда всичко. когато един говорител въспроизвежда ниски и средни тои задължително грачи при мааалко по-голямо натоварване. Най-добрия варянт е ниски-бас с бас филтер така и средни така и високи

Потребителски аватар
GTIsound
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTIsound » Пет 09 май 2008 23:06

iohann мисля, че не си прочел вимателно поста ми!

Bilbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bilbo » Сря 14 май 2008 21:34

По-добро решение от един говорител да свири всични честоти, няма!

Знаеш ли какво е "Доплеров ефект" и кога се проявявя ?

Потребителски аватар
malanoche
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот malanoche » Пет 16 май 2008 21:13

Колега jijibs говорители от домашна уредба не става за кола.Ште ти обясня зашто.Авто говорителя работи на 2,3,4-ома,а говорителя на домашната уредба работи на 8 ома.Наи много да си изгориш сидито,е не веднага но ште започне да се багва и полека лека ште замине.От 2,3,4-ома може да станат 8.но от 8 неможеш да ги напражиш по малко.

Потребителски аватар
malanoche
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот malanoche » Пет 16 май 2008 21:18

ако желаеш ела в неделя в 18.00 на сабора на автото и ште говорим по спокоино,такмо ште ти обясня някои работи. :talk:

Потребителски аватар
paccci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paccci » Пон 21 юли 2008 9:45

Не всички домашни уретби са на 8ома.Разликата е там че автоколоните се правят така че да поемат разлики във физичното си положение,демек те се местят докато домашните си стоят на едно място.Мембраните на автото се укрепват по съвсем различен начин и самите материали са с различни проводимости което идва от променливия ток.Тези в къщи си бацат на 220волта а в колата 14-12 кой знае... :wink:

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пон 21 юли 2008 11:35

malanoche написа:Колега jijibs говорители от домашна уредба не става за кола.Ште ти обясня зашто.Авто говорителя работи на 2,3,4-ома,а говорителя на домашната уредба работи на 8 ома.Наи много да си изгориш сидито,е не веднага но ште започне да се багва и полека лека ште замине.От 2,3,4-ома може да станат 8.но от 8 неможеш да ги напражиш по малко.

да не си се объркал, аз ти давам гаранция, че ако на усилвател (сд) 4 ома, му сложиш товар(говорител) 8 ома, няма да изгори.
паралело (успоредно) свързване може да направи. Но има едно "НО" това не е обикновен товар и всяка такава схема на свързване се отразява на качеството и силата на звука

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Въпрос за говорители

Мнениеот radi_nrj » Пон 21 юли 2008 16:07

jijibs написа:Може ли някой да ми изкаже мнение относно следния вариант - да се раздели възпроизвеждането на звуковия спектър, като във вратите се монтират говорители възпроизвеждащи честоти 30-500 Hz примерно (с нискочестотен филтър), a на таблото говорители за останалия честотен спектър (пак с филтър).
Какво е мнението Ви за такова разделяне?

Това е възможно най-добрия вариант и се продават готово решения т. нар. компонентни системи.

Колкото до домашните говорители за кола не стават. Лепилата с които са сглобяват не са предвидени да понасят вибрациите, и температурните разлики и т. н.

Потребителски аватар
Outfeed
Автомобил: VW EOS
Двигател: TSI

Мнениеот Outfeed » Съб 20 ное 2010 21:43

Понеже се спомена в по-горен пост, та искам да попитам относно омовете нещо.
Искам да взема ето тези JBL-и http://jblcaraudio.co.uk/gto838-20cm-3-way-speakers, но ме стресна това, че са 2 ома. Гледах в книжката на плеъра ми (също се рових и из интернет да потърся инфо с какъв импеданс е стъпалото му), но така и няма. Дали ще е проблем този 2 омов товар, за да знам дали да ги вземам.
С този плеър съм: http://www.dynamicsounds.co.uk/alpine-c ... 11015.html

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 20 ное 2010 22:06

Да 2Ω товар ще са проблем за плеъра. Говорителите са предвидени за работа с допълнителен усилвател.

Потребителски аватар
Outfeed
Автомобил: VW EOS
Двигател: TSI

Мнениеот Outfeed » Съб 20 ное 2010 22:13

radi_nrj написа:Да 2Ω товар ще са проблем за плеъра. Говорителите са предвидени за работа с допълнителен усилвател.

Благодаря за информацията.
Отпадат в такъв случай. Жалко, понеже ми допадат на параметри и дизайн. :?

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 20 ное 2010 22:25

Outfeed написа:понеже ми допадат на параметри и дизайн. :?

Най-добрия начин да избереш е със слушане, но като знам колко смотана ни е търговската мрежа на тая тема за голямо съжаление от повечето населени места в страната това няма как да стане.

kedlar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kedlar » Нед 21 ное 2010 0:30

Kakто каза ради, най-добре със слушане, не се залъгвай много по параметри, стандарта е с широки граници и не се знае кое как е замерено, примерно тия 94дБ за целия диапазон ли са или само на 1кХз и т.н. ( ако това те е впечатлило ), щото 2та ома са проблем, особено за динамиката, а освен това в крайна сметка ще ги слушаш, няма да им гледаш листа с параметрите :)

Иначе хубава тема е била навремето, даже има хора които са чели някой неща по физика (похвално), но ги цитират без да ги разбират ( не дотам похвално :D )

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”