Важно ли е за вас образованието и променя ли възгледите ви?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Какво е Вашето образование?

Висше
76
64%
Средно
39
33%
Основно
3
3%

Общо гласове: 118
Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 28 юли 2008 14:47

kam_tod написа: mhihi Който отгатне откъде е откъса има една бира от мен (или каквото пие)!

Il nome della rosa :wink:
Бургаска мускатова с минерална вода и шопска салатка

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Пон 28 юли 2008 14:48

Vizor написа:Il nome della rosa :wink:

Ко пиеш? mhihi
Имаш ги!

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Пон 28 юли 2008 15:08

С това, което е написал joker не мога да споря!
Но мнението ми по се доближава до това на ваското1.

Имам един коментар за все още спящите красавици, който писаха по-горе, че образованието им давало професия.
Ако учите за лекари, адвокати, архитекти или полицай Да може би!

Но от личен опит, ще ви кажа "Университета не дава Професия!". Ако си мислите, че след 5 години преписване по изпити, някой ви чака на изхода с голямата заплата, много бъркате!
От моите познати тези, които завършиха специалности с Електроника в ТУ, един е контрольор в строителна фирма, друг е търговец на компютри, трети е системен администратор, четвърти има строителна фирма.

Имам и познати, които зарязаха университета и сега вземат двойно повече пари от мен. Аз лично си загубих времето в ТУ- София, да уча глупости, които не са ми помогнали в професията.
Аз още не съм завършил висшето си образование, но не съм се и отказал.

Професията и заплата си я правиш ти самия! Аз съм сменил 3 работи вече и досега никой не ме е питал какви кетапи имам и какво съм учил. Питат ме какво мога!

Аз още не съм завършил висшето си образование, но не съм се и отказал.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 28 юли 2008 15:19

Веднага подкрепям мнението на ваското1 !
И се обосновавам с доказателства ВЕДНАГА!

http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=65&t=96736 ;)

Като цитирам:

Myx написа:Здравейте,
Можете да си купите диплома за завършено средно и висше образование
от всяко учебно заведение в страната с успех по ваш избор.
Възможно е да бъдат с дата на издаване в периода от (1996-2007) а за
години преди 1996 може да стане като дубликат.
Качеството на нашите документи е същото, както на оригиналните документи.
Единствената разлика на фалшивите дипломи от тези, които издават
различните учебни заведения е, че не фигурират в регистъра на унивеситета,
но това има значение само ако решите да постъпите на работа в полицията,
митническата администрация или подобна структура. Навсякъде другаде може да
се показва безпроблемно, защото в България няма нито един работещ електронен регистър,
чрез които да ви проверят.

Цените са:
Средно - 600лв
Висше - Бакалавър - 1500лв Магистър - 2000лв

Срокът за изпълнение на поръчките е до 4 дни.
За поръчки и допълнителна информация :
Е-маил:M*r*h*k*v@*
тел:08*

Благодаря :ok:

Последна промяна от Vizor на Пон 28 юли 2008 15:20, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 28 юли 2008 15:20

Lizard написа:От моите познати тези, които завършиха специалности с Електроника в ТУ, един е контрольор в строителна фирма, друг е търговец на компютри, трети е системен администратор, четвърти има строителна фирма.

Е като гледам никой от тях не продава дюнери ,не е на касите в "Кауфланд" или шофер в "ОК Такси" - ся ко ми кажеш че и тва е съвпадение.Иначе за приятелите ти дето получават двойно повече пари - има хора дето мама,тате,леля ..... им дават добър начален старт /не винаги само пари ,а връзки и т.н./ ,други са си родени за бизнес /ама на дали са повече от 5% от населението/-те верно няма кво да си губят времето в университета.Отделно и нащо образование е доста леко ,та спокойно човек може да започне с професия още докато учи.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 28 юли 2008 15:20

ерудицията е от съществена важност (много колеги споменаха по-горе, че това не е еднократен и необратим процес, а образоването съпътства човешкия индивид в земния му път). за съжаление пословично доброто образование в България емигрира в неизвестна посока малко след настъпването на "демокрацията". с него си заминаха и добрите специалисти. в днешно време "образование" = тапия и единствената полза от него се свежда до тупане в гърдите, когато сме на на софра и при кандидатстване за работа. т. нар. "интервюта" в милата ни татковина (изключвам големите фирми за подбор на персонал) са доказателство за това колко малоумно е да се копира готов модел за нещо, без то да се адаптира към местните особености (съжалявам, че се отплеснах от темата).
да живее новата академична младеж, а на нас дупе да ни е яко...

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Пон 28 юли 2008 15:27

Напълно съгласен с мнението на Lizard.
Шест години ТУ Варна... Все още не съм завършил, имам да се явявам на два условни и след това на държавен изпит. Не ме мързи, но не мога и да ги взема... Все пак трябва да се работи за да се преживява. Другото което ме спира толкова време е самия процес на обучение и материалът който се преподава. Малка справка: завършил съм средно специално комуникации. Висшето ми пак е такова. Вярно е, имах огромно желание да уча и да научавам нови и нови неща. Всичко умря с първата сесия... Учиш, пишеш и реална оценка няма! От тогава преписване и това е. За някои изпити разбира се се учи, спор няма. Като цяло обаче образователната система е много много зле, особено ако говорим за някоя техническа специалност, където нещата се променят всеки ден. Пример: средното завърших учейки телефонна централа А29 (същи малко цифрова crossfire но само на теория), висшето учех друг профил радио и телевизия и там учехме предимно за аналоговата телевизия.
Сега на повечето места се използва цифрова телевизия, HD формати, VOIP телефония и т.н.. Не се ли сблъскаш с тях никоя диплома за никое образование няма да ти помогне! Реално последните 11 години съм ги пропилял на вятъра, защото всичко което съм научил мога да си го запиша в графата "История" вместо "Комуникации".

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 28 юли 2008 15:34

На баба ми брат й, много умен човек, който цял живот се е учил и преподавал, има няколко висши включително и по философия от СУ, ми каза веднъж: "като изключим тези като мен, които го правят заради спорта, учат тези, които не могат и не знаят как се изкарват пари".

Това са глупости за ваденето на пари.
Дядото на жена ми, малко преди Втората световна война е един от 15-те студенти, който успяват да се дипломират в Харвард (архитектура) от общи над 800 човека випуск.
Дали той е човек, който не знае или не може да вади пари?

Не коментирам нивото на висшето образование в България в момента.
Но ако говорим за нормални държави, в които всичко е както трябва - ДА, висшето образование е нещо важно. И не го казвам това, защото съм някой от "преебаните", които са си загубили 5 год. от живота над учебници. Поне аз, когато учих в ХТИ наистина се учеше и беше много трудно да завършиш с преписване.
Да, наистина има случаи, в които хора без висше образование вадят, получават, заработват много повече пари от да кажем някой с висше. Но дали този някой някога ще може да стане мениджър в HP, Citybank или някоя друга голяма международна компания? От сега ви казвам - без висше образование няма как да се случи това. И то не какво да е висше.
Както казаха доста хора преди мен освен, че ти дава начин на мислене, ти дава и знания. В повечето от случаите само теоритични, но практиката си е занаят, а не образование и тя идва в последствие.
Ако нямаш ясна и точна идея за свой собствен бизнис, ама наистина много изчистена от към подробности идея как ще успееш в живота по-добре завърши висше образование.
Много мога да пише по този въпрос, но няма да изпадам в подробности.
От моята камбанария висшото образование е важно, но не достатъчно условие да успееш в живота...кой каквото иска да влага в думата успех.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 28 юли 2008 15:36

Ивчо и аз бих изкарал висше в харвард или нещо подобно. Просто в България колегите са прави - няма смисъл!

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Пон 28 юли 2008 15:36

Rabbit_TDI написа:
Lizard написа:От моите познати тези, които завършиха специалности с Електроника в ТУ, един е контрольор в строителна фирма, друг е търговец на компютри, трети е системен администратор, четвърти има строителна фирма.

Е като гледам никой от тях не продава дюнери ,не е на касите в "Кауфланд" или шофер в "ОК Такси" - ся ко ми кажеш че и тва е съвпадение.Иначе за приятелите ти дето получават двойно повече пари - има хора дето мама,тате,леля ..... им дават добър начален старт /не винаги само пари ,а връзки и т.н./ ,други са си родени за бизнес /ама на дали са повече от 5% от населението/-те верно няма кво да си губят времето в университета.Отделно и нащо образование е доста леко ,та спокойно човек може да започне с професия още докато учи.

Извинявай, криво си ме разбрал сигурно, защото не съм се изразил правилно. Сега ще поясня относно познатите ми, които получават двойно повече пари от мен.

Става дума за явлението ОПИТ. Нашите работодатели търсят ОПИТ. Познатите за, които говоря прекъснаха висшето си образование по същото време като мен, но за разлика от мен продължиха да работят и да се развиват като специалисти, докато моя милост загуби 2 години в търсене на някакъв смисъл в специалността си в ТУ-София.
Аз съм минал до сега през 3 официални работни места, всяко следващо базирано на знанията и опита придобити от предходното, съответно на по-високо възнаграждение.
От тази гледна точка тези мой познати не ги дадох като пример за връзкари или готованци, а като пример за това колко скъпо излиза загубата на време в преследване на тапия.

Аз не съм се отказал да взема диплома за висше образование, само че доста солено ми излезе докато разбера точно какво искам да уча.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 28 юли 2008 15:44

Vizor написа:Ивчо и аз бих изкарал висше в харвард или нещо подобно. Просто в България колегите са прави - няма смисъл!

Не ти трябва да знаеш как го е завършил. Просто това си му е била мечтата и я е преследвал до край. Родителите са били бедни. Няма кой да ти даде пари. Заминал е сам, на 15 год., бачкал е като изоглавен, за да може да събере пари за таксата (и тогава е било много скъпо), след това е продължавал да работи на две места, както и да си скъсва гъза от учене, за да хване стипендия за успех. нали се сещаш там как лесно пишат хубавите оценки? :wink:
Пак казвам - не коментирам ш***ната корупция в нашата мила родина и че можеш да си купиш диплома. Тези с платените изпити или направо дипломи не са истинските висшисти!
Сега не ме рабирайте погрешно. Както каза и Joker един човек с висше не е с нищо повече от който и да е друг като личност.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 28 юли 2008 16:08

[quote="brabus"][/quote] хм, евала на дядото, сериозно! това което написах обаче не са глупости, защото нито изключва висшето образование, нито го защитава. Репликата е измъкната от контекстта и сигурно е изгубила смисъла си, но показва гледната точка от другата страна ... в крайна сметка защо е необходимо висшето образование за повечето хора, за да си осигурят по-добър старт пред другите, да бъдат независими и да се реализират в живота (и трите могат да се измерят в пари). Вече всеки лично за себе си преценява къде да се спре, т.е. къде ще бъде удовлетворен от това, което е постигнал.

И още нещо, не всички искат да са шефове на HP, също така и не всеки може да е архитект. По някой път трябва екстра усилие, да се навакса нещо, което го нямаш даром. Но почти всички искат кинти ...

и ако не става ясно от това което искам да кажа, да! образованието е необходимо спор няма, но не е задължително. Аз лично също не съм доволен от това което получих в университета, и сега си подпирам бюрото с документа, но съм се погрижил да си набавя това което ми е необходимо и продължавам ... за да изкара висше, човек трябва да е с ясно съзнание, какво и защо ще учи, а не както е масово при нас, и малко по инерция след средното трябва висше, и какво висше, ми виж там къде е мега бала ...

Образованието ти спестява времето за усвояването на дадена наука като ти я поднася под формата на теория. Елементарната математика във вида в който сега се изучава за 2-3 години, едно време е отнела хилядолетия. Да, ама някои хора предпочитат по трудния начин, и това е тяхно право.

основно и средно поне са необходими задължително, защото пък там съвсем други работи се градят в човека, т.нар. обща култура

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Пон 28 юли 2008 16:17

Какво е Вашето образование?
Висше
63% [ 64 ]
Средно
33% [ 34 ]
Основно
2% [ 3 ]
Общо гласове : 101

Абе нещо не е наред със сметките... mhihi
Къде са хората, дето им помага висшата математика, че аз три пъти ги смятах и излязоха 98%. mhihi ... ма не съм ползвал интегрални уравнения, а само събиране! mhihi

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 28 юли 2008 16:18

Смятам, че с колегите може да постигнем едногласие в една насока на въпроса - висшето образование в България НЕ СТРУВА. Разбира се изключенията са ясни - медицина (всичките й разновидности), право и може би още някои. Други изключения са частните университети (поне за НБУ са ми говорили така, за това и съм се насочил натам), както и чуждите такива (поне в АУБ знам, че е така).
Съседката ми беше завършила Информатика (мисля, че в Свищов, но не съм много сигурен) - тя буквално не знаеше как да си включи компютъра. Когато аз завършвах средно масово съучениците, които нямаха някаква цел, кандидатстваха това, което е "модерно" тая година. Финанси, финансов контрол, информатика, компютърни системи и технологии и т.н. Съответно тези, като мен, които имаха ясна и точно определена цел, не успяха да влязат, защото с математика се кандидатства за "информатика", съответно летвата беше вдигната доста от другите. Това обаче в никакъв случай не оправдава моя мързел онова място и съответно ниските ми оценки по изпитите ;)
В университета се забелязваше същото - хора, които си нямат и понятие от компютри, учат информатика (например). От тези хора може би 10% им е станало интересно на някоя лекция и са решили да работят по специалността. Другите са по call центровете.
Това съответно е моето виждане, което разбира се, може да е ограничено, но смятам, че такава е масовата практика.

Факт е, че в момента, ситуацията в София и големите градове НЕ изисква диплома за завършено висше образование в повечето области, за да започне човек работа. Иска се опит, а когато няма такъв започваш на по-ниска заплата, докато натрупаш.
Ако един човек обаче иска да учи нещо си има университети за това. Икономики разни -> АУБ. Инженерни спеицалности -> МЕИ (пак е държавен и предполагам има шуробаджанащина, но сериозните предполагам има какво да научат) и т.н. За мен варианта е един - НБУ. Чувал съм обаче, че за японистиката студентите не могат да си намерят даскалите, щото масово не идвали на лекции. За другите специалности не знам дали е така, но като цяло знам, че системата е съвсем различна.
Факт е, че в България (на повечето места) ако има двама кандидати за едно място, които са показали сходни резултати на интервюто (и теста) и имат еднакъв опит, ще предпочетат този, който има диплома.

едит:
kam_tod написа:...
Абе нещо не е наред със сметките... mhihi
Къде са хората, дето им помага висшата математика, че аз три пъти ги смятах и излязоха 98%. mhihi ... ма не съм ползвал интегрални уравнения, а само събиране! mhihi

Закръгляне.. Зависи как е настроено - надолу, нагоре или по средата.. (и не е от висшата математика)

едит2: Висшето образование трябва да е средство за постигане на целта, а не самата цел, както е при много от учащите/завършилите.
Определено разширява общата култура, както и развива неговите мисловни и гъзолижещи качества.

Потребителски аватар
kam_tod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kam_tod » Пон 28 юли 2008 17:17

ISRalien написа:...
Определено разширява общата култура, както и развива неговите мисловни и гъзолижещи качества.

mhihi
т.е. искаш да кажеш, че човек става по-пробивен и по-амбициозен вследствие на разширения си мироглед? И се научава да прилага дори и отречените теории, само и само да постигне целта си? Поне аз така разбрах финалното изречение на твоя пост.
mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”