1. Добавка за почистване на дюзите - нямаше резултат
2. По примера на колегата Анбуш - погледнах дроселовата клапа, но нямаше абсолютно никакво замърсяване, така че не го чистих
3. Четох, че може да е моторчето за регулиране на празния ход - е, карах я на диагностика, закачиха я на компа - никакъв проблем, колата ти е наред! Нямало грешки! Егати и майстора, ако е наред, няма да му я карам
4. Смених, разбира се и бензиностанцията.
5. Откачих преди време акумулатора, за да изчистела грешки, после я оставих да се самообучи, пак без резултат.
6. По някога се случва при палене - не запалва, а след като врътна ключа трябва да подам газ, за да запали. Ама и това се случва рядко.
7. Смених и маслото, разбира се. Останалите филтри, ремъци и т.н. съм ги сменил, като купих колата - преди 10 хил. км
8. Не съм сменял свещи - двигателят работи добре според мен.
9. И накрая се отчаях! Какво може да е, мамка му? Да е свещи или някакво шибано запушване? Колицата си върви идеално, като изключим това, че на свободна гасне, а онова моторче, дето отговаряло за тая работа било наред, и комп. не отчитал проблем!!!
Възможно ли е някъде да няма добър контакт на нещо-си, и затова ту да работи, ту не, или пък от някъде да смуче нещо си? Или проблем с хидравликата??? Ако тук има някой Д-р Хаус на автомобилите, и успее да ми помогне - обявявам награда - каса бира!!!
Полото е 1,4, АЕХ, 1995
.....
След почистване на дроселовата клапа нещата се подобриха малко. Сега проблемът не е така ясно изразен - на свободна първо се заковават на 900 и двигателят работи гладко, а чат-пат падат до 800 (особено ако остане по-дълго време на свободна) и леко тресе, но не падат толкова, колкото преди. Проблемът е най-очевиден при палене на студен двигател - тогава винаги първо оборотите падат веднага до 500 и тресе, сякаш се дави, а след като я изфорсирам и задържа педала натиснат до 3000 обор. на свободна за десетина секунди, оборотите се стабилизират на празен ход, и повече не гасне по време на движение или спиране.
Карах я на диагностика - отчете грешка - в моторчето за празния ход. Майсторът каза, че трябва нова дроселова клапа - струвала 650лв. нова. Обаче засега върви. Ако някой друг е имал такива проблеми, ще съм му благодарен да сподели. Иначе като намеря решение, ще пиша пак.