Дизел помпа или друго ? 1Z мотор...

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Дизел помпа или друго ? 1Z мотор...

Мнениеот galaboff » Чет 11 сеп 2008 10:26

Здравейте колеги,

Имам следния проблем с моето Ауди с 1Z мотор :
когато мотора загрее губи мощност, прави голям черен облак колата зад себе си и разхода е незнайно колко, но не малко...
Отидох на диагностика в известния сервиз Супер Дизел и резултата е "заминала платка на дизеловата помпа", 1100 EUR нова помпа или 700лв при тях рециклирана платка с 6м. гаранция.
Въпросите ми са следните :
1. Има ли шанс някоя друга по-евтина част да е проблема ?
2. Ако не - има ли по-евтин и траен вариант за ремонт ?
3. Колко приблизително й остава на колата да спре да работи мотора ?

Ще съм благодарен, ако някой има опит с такива неща и сподели...

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Чет 11 сеп 2008 17:34

Струва ми се грешна тази диагноза. Посети някой от форумните майстори от София, ще ти излезе доста по-евтино.

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Пет 12 сеп 2008 7:25

Благодаря за мнението :)
Двама души вече споменават, че вероятно диагнозата е грешна, но вариант за ремонт на по-ниска цена има, колегата ако желае може да го напише в темата :) Общо взето знам, че при толкова скъпа диагноза е нужно и второ , че и трето мнение...
Иначе за информация на колегите - в Германия един цял мотор 1Z с цялото му оборудване - помпи, турбо, маркучи, стартери и т.н. на около 150-180хил.км. е 1000 EUR, така че ако Ви се налага ремонт над 1000 EUR май разходка или някакъв вид доставка от Германия е доста по-изгодно :)

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пет 12 сеп 2008 17:52

вия тая германия я имате за един голем склад. Един приятел ми каза че ако случайно видя стоп за Rover "Хвърлен на улицата" да го взема че не му се копувал нов !!! Спред него тука ходиш по улицата и си избираш части или в няй лошия случай цял ден се ровиш из моргите където има коли с повреди като супено огледало (и затова е в морга :lol: )

Значи като начало що не кажеш колата кат е студена как работи ?
не че нещо ама ако е изгоряла платка тогава просто немада пали. Много ми е съмнителната тая диагностика. Казаха ли ти поне какви гешки е показала (номерата на грешките) . Не бързай със ремонт за 1000 евро щото при мен при същото поведение на колата с еоказа прецакан ЕГР клапан който оправих за 1 минута (без да давам 1000 евро)

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Пет 12 сеп 2008 20:34

В ebay.de вчера имаше 3-4 предложения такива, това имах в предвид...

Интересно е, че колата винаги пали от половин оборот и работи перфектно на празен ход, независимо студена или топла е. Затова ме усъмни и резултата от диагностиката. Оборотите й също винаги на празен ход са заковани на 800 и не мърдат. Преди време съвсем леко играеха, но с добавка за чистене на дюзи от година не е мръднала.
Като е студена (т.е. преди да си е стигнала нормална работна температура) върви както би трябвало - има мощност и пушек в огледалата не виждам, върви както би трябвало да върви.
Като загрее до нормалната температура постепенно започва да губи мощност при по-рязко ускорение и натисна ли малко повече педала зад мен колите се скриват в черен облак. При по-дълъг път в началото върви нормално, след което повече от 100км/ч вдига трудно и пуши здраво отзад. Разхода извънградско преди по компютър показваше 4.7л/100км, в момента средния разход извънградско е 7.1. Градския разход по компютър е 7.6, но реално е над 8,5-9л/100км. Аз принципно карам кротко и преди не е давала дори и в задръствания повече от 7.5, максимум 8л.
Ами това е, иначе съм чувал за запушване на ЕГР, но нямам идея нито какво представлява ЕГР-то, нито как се чисти, но след като е за 1 минута работа - бих могъл да пробвам...

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пет 12 сеп 2008 21:00

Тук е обяснено за ЕГРа а български

http://diesel-club.com/forum/viewtopic.php?t=12

а тук съм описал какъв проблем имах (същия кат твоя) и как го реших

http://diesel-club.com/forum/viewtopic.php?t=12

за целта изчкакай да изстине мотора. Махни вакуумното маркуче на ЕГР клапана и го затапи с болче примерно. И покарай да видиш какво ще стане.

Поздрави

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Пет 12 сеп 2008 23:11

Не съм и очаквал толкова изчерпателен отговор :) Много благодаря, колега, утре на бистър акъл ще го прочета подробно и вероятно ще си имам съботно-неделна занимавка. Пък после ще намина покрай Берлин да почерпя :да:

Потребителски аватар
vladitdrv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladitdrv » Пон 15 сеп 2008 12:20

Колега,голямото черно петно което излиза от ауспуха ти е в следствие на малкото количество въздух за явно многото гориво което се подава!Това с помпата май някой си го е изсмукал от пръста без дори да се хлопне по кухата картуна(извинявам се за израза ,но си е така) или просто са му трябвали кинти.Би било хубаво да идеш на една диагностика,може да покаже нещо макар че няма гаранция.Успех

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Пон 15 сеп 2008 12:22

В събота успях да елиминирам ЕГР-то, засега резултата е следния :
1. пушека доста намаля, но е е както преди - преди не пушеше, можеби трябва време за издухване на саждите
2. разхода по моя преценка се нормализира, поне това което показва по компютър
3. мощност има и при загрял двигател, но не е голяма

Успях да вържа колата с Ваг-ком и грешката, която дава е :
Intake Manifold Error
зачистя ли я, известно време я няма, после пак се появява, това обаче преди да запуша ЕГР, ще я тествам пак при първа възможност..

Благодаря пак, колега, за вярната насока :)

[quote="vladitdrv"][/quote]

Благодаря и на теб, колега, знам вече, че диагнозата със сигурност не е "проблемна помпа" :)

Потребителски аватар
vladitdrv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladitdrv » Пон 15 сеп 2008 12:33

Обърни внимание върху надува на турбото!Разхода идва от малка мощност(гориво има,пуши,не върви добре и естествено даваш още повече газ)!

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пон 15 сеп 2008 14:13

vladitdrv написа:Обърни внимание върху надува на турбото!Разхода идва от малка мощност(гориво има,пуши,не върви добре и естествено даваш още повече газ)!

Аз само искам да допълня че е силно възможно да имаш спукан маркуч по който минава нагнетения въздух (и от там пада налягането) или дори спукан интеркулер.

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Пон 15 сеп 2008 14:35

За интеркулер - нямам идея, нито съм удрял колата отдолу, а е много трудно да влезе камъче или каквото и да било, има решетка, след това голяма крива тръба.... Възможно ли е да е прекалено задръстен интеркулера с боклуци между ламелите отвън ? Понеже скоро го бях гледал и почти не се виждаше да има ламели...
Иначе маркучите съм проверил първо, преди имах този проблем с един S-образен, който влиза в интеркулера, беше сцепен, но пък тогава перманентно нямаше мощност и пушеше...

Потребителски аватар
vladitdrv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vladitdrv » Пон 15 сеп 2008 15:50

Понеже колегата каза че само като загрее колата започва да пуши и си губи мощноста не мисля че може да има спукани мъркучи :roll: иначе ще му е все едно на каква темп. е!Имам съмнения или в някой датчик(температурен) или нещо по турбинката.

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пон 15 сеп 2008 16:55

да бе верно аз направо забравих че ги прави тия мизерий само на загряла кола.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пон 15 сеп 2008 17:20

катализатор?
и проверете стоиностите на дебитометъра :idea:

Върни се в “Дизелови агрегати”