Подгряващи свещи

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 20 сеп 2008 16:50

Малко захладя времето и усетих проблем :? . Пали обаче с облаци пушък .
Днес се позанимавах , оказа се че 2 ( на 2 и 3 цилиндър ) са изгорели . Понеделник ще купя .... едната мисля че ще я сменя само с поглед , но тази зад помпата ме притеснява . Не съм сменял до сега , не знам колко са дълги свещите и как излизат иззад помпата :roll: :?: . Мотора е 1.6ТД , не знам какви са размерите и по какво се избират свещи . Като марка - БОШ ? ...

Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Мнениеот Dorian » Съб 20 сеп 2008 18:36

Добре де няма ли някаква лампа,която да сигнализира когато има изгорели свещи,че като гледам доста колеги включително и аз си мисля чеса здрави ама ако найстина няма лампа да взема и аз даим ударя една проверка :roll:
То на сестрами глупавото фиат бравото JTD има такава лампа(тая на подгрева мига ислед като си запалил като има изгоряла свещ),а остана и 4-ката да няма mhihi
А между другото има ли начин по който да проверя дали сами здрави свещите без да ги вадя и ако има някой да каже как става :?: :?:

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Съб 20 сеп 2008 18:51

Dorian написа:.....
А между другото има ли начин по който да проверя дали сами здрави свещите без да ги вадя и ако има някой да каже как става :?: :?:

Има и то не един :) .

Аз ги проверих така :

1. С проводник сечение 4мм2 през амперметър (внимание !!! до 60А !!! :shock ) подадох напрежение директно от плюса на акумулатора на всичките в паралел . Тока скочи до около 30-40А и бързо падна до около 20А . Това ме усъмни защото очаквах по 12 А на свещ . Първоначалния скок на тока е поради факта че в студено състояние нагревателчето има по-ниско съпротивление .
2. Разкачих медната шина и пробвах по същия начин всяка поотделно - резултат 2-те консумират по около 10-на ампера , а другите 2 свещи (изгорелите) - никакъв ток .

Друг вариант - омметър . Не е сигурен защото измерването става при много малък ток и може да не се "хване" евентуален дефект , който се проявява при загряване на свещта . Мери се поотделно всяка . Между централния извод на свещта и корпуса на свещта ( всъщност маса , шаси , спрямо корпуса на двигателя) трябва да дава съпротивление под 1 Ом .... почти :wink: късо съединение

През лампа - подобно на амперметъра , но с мощна лампа (от фар , не габарит :) ) - когато лампата свети -> свещта е здрава , по-добре е от омметъра :wink: .

Потребителски аватар
Dorian

Мнениеот Dorian » Нед 21 сеп 2008 13:10

Благодаря колега milmar ще пробвам по първия начин който си написал,самоче с мултицета дали щесе справя незнам че ми е малко ''Тъмна Индия'' работата с него :dontknow:
А може и с крушката в краен случай :roll:

Потребителски аватар
magician
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот magician » Нед 21 сеп 2008 17:41

И още по-лесния начин за проверка на свещите:
- Маха се шината, която ги свързва
- С един кабел подаваш от плюса на акумулатора ток на всяка свещ /за кратко, само допираш леко/
- Ако свеща е здрава и има консумация - ще прескочат искри между кабела и свеща /просто консумацията е голяма, а няма добър контат/
- Ако е изгоряла - нищо няма да стане
А и друго...прави ми впечатление, че всеки, който открие, че са му изгорели две свещи /примерно/ се кани да смени само тях...
Мисля...по-добрия вариант е всички да се сменят. Може и да греша, но логиката е - свещите имат определен брой цикли нагряване. Щом са изгорели 2 е въпрос на време да изгорят и другите две...Отделно не се знае каква марка са старите свещи, за да се сложат същата марка.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Нед 21 сеп 2008 18:52

Оправи си заглавието с малки букви. Големите букви се считат за викане при писането във форуми. Имаш срок до утре сутрин.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 21 сеп 2008 19:09

magician написа:И още по-лесния начин за проверка на свещите:
- С един кабел подаваш от плюса на акумулатора ток на всяка свещ /за кратко, само допираш леко/
.....
А и друго...прави ми впечатление, че всеки, който открие, че са му изгорели две свещи /примерно/ се кани да смени само тях...
.....

Аз вече ги смених - 2 броя BERU ! Защо само двете :? ? Прав си за броя цикли , щом са изгоряли 2 , значи скоро и другите 2 ще изгорят . Но на тази кола аз свещи не съм сменял и нямам идея дали са сменени 4-те заедно предния път , т.е. ако са сменяни само изгорелите - тогава е нормално :wink: .
Твоя метод за тестване е най-лесния и също става разбира се .

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 21 сеп 2008 19:13

Vizor написа:Оправи си заглавието с малки букви.....

Аз "събудих" темата отнякъде , за да не създавам нова подобна :wink: . Дано този ултиматум не е към мен :lol: , защото темата не е моя .

Човекът създал темата може и да не чете в момента и въобще да не знае за ултиматума ти :idea: . Така че моля , ако обичаш оправи буквите , ако не - трий , макар че според мен темата е полезна .

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Нед 21 сеп 2008 20:42

milmar написа:
Vizor написа:Оправи си заглавието с малки букви.....

Аз "събудих" темата отнякъде , за да не създавам нова подобна :wink: . Дано този ултиматум не е към мен :lol: , защото темата не е моя .

Човекът създал темата може и да не чете в момента и въобще да не знае за ултиматума ти :idea: . Така че моля , ако обичаш оправи буквите , ако не - трий , макар че според мен темата е полезна .

Приемам забележката. Оправих я аз :)

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 21 сеп 2008 20:44

Dorian написа:.....самоче с мултицета дали щесе справя незнам че ми е малко ''Тъмна Индия'' работата с него :dontknow:
А може и с крушката в краен случай :roll:

С мултицета можеш да измериш съпротивлението на свещите след като свалиш шината , т.е. поотделно .
Да мериш ток с мултицета - да не си посмял :wink: , ще изгори , ама направо с огън . Разпространените мултицети могат да мерят най-много до 10А (някои до 20А) , често нямат вграден предпазител :idea: . Като смених изгорелите свещи първоначално тока скача до около 70-80 А за 1-2 секунди и после пада на около 40А .

ЕДИТ :
Vizor написа:Приемам забележката. Оправих я аз

Благодаря

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Нед 21 сеп 2008 21:40

съпротивлението на свеща трябва да е 0,02 ом :)

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 21 сеп 2008 21:52

sportul написа:съпротивлението на свеща трябва да е 0,02 ом :)

Ом е казал преди години R=U/I :) .... така че в машия случай 12V и около 10А -> излиза около 1 Ом . В студено състояние съпротивлението е по-малко :idea: .

Както и да е ..... ходих преди малко да пробвам как ще запали ГоУфа "на студено" - пали отраз , няма вибрации , няма детонации :) ...

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Пон 22 сеп 2008 1:10

......

Последна промяна от tih на Пон 22 сеп 2008 13:40, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kiko946
Автомобил: GOLF 3
Двигател: AAZ 1992 g

Мнениеот kiko946 » Пон 22 сеп 2008 8:58

magician написа:И още по-лесния начин за проверка на свещите:
- Ако свеща е здрава и има консумация - ще прескочат искри между кабела и свеща /просто консумацията е голяма, а няма добър контат/
- Ако е изгоряла - нищо няма да стане
Мисля...по-добрия вариант е всички да се сменят. Може и да греша, но логиката е - свещите имат определен брой цикли нагряване. Щом са изгорели 2 е въпрос на време да изгорят и другите две...Отделно не се знае каква марка са старите свещи, за да се сложат същата марка.

съгласен съм напълно с този много прост начин за проверка , дали свеща консумира ток или е безжизнена

Потребителски аватар
Dorian

Мнениеот Dorian » Пон 22 сеп 2008 16:01

Колеги от къде мога даси купя такъв ключ 10 за свещите и колко парички е,че се оказа че от гидорито нищо неми свърши работа :?: :?:
А на колегата magician бих отговорил че аз лично дори ида имам 1-2 изгорели свещи няма да сменя всички(както е и най-правилно) защото едната свещ е около 25лв. и предполагам не навсеки мусе дават излишни 50 или 75лв. само защото всичките даса нови- българска работа mhihi mhihi mhihi

Върни се в “Дизелови агрегати”