Благодарност с аварийни - български навик ли е?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Re: Благодарност с аварийни - български навик ли е?

Мнениеот pronobis » Вто 23 сеп 2008 11:05

lyubobg написа:...

Всъщност е хубаво явление това да се благодари, но съм съгласен с всички, писали за ситуацията в Западна Европа. В нашата реалност това е един малък жест, който малко те ободрява в иначе идиотското движение. Но замислял ли си се над следния факт - у нас пешеходецът благодари с махане на ръка, когато го пуснат да пресече на зебра??? Те оттам тръгва цялото криво огледало, а на нас "правото" огледало в другите държави ни се струва криво... щото ние сме изкривени...

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Вто 23 сеп 2008 11:10

Аз от Солун останах с друго впечатление.... В града е малко навалица иначе по гръцките пътища е много спокойно, безразборно каране не видях!.... :roll:

Потребителски аватар
blue_shadow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blue_shadow » Вто 23 сеп 2008 11:47

В Гърция не съм бил и нез нам как е, но като бях в Англия, шофьорите се спукаваха да си махат и благодарят, като ги изчакаш или дадеш предимство по техните тесни селски пътища, пък и не само там ;) А тук в БГ е вярно, че като някой ни направи жест, който на запад е практика и се радваме все едно сме ударили 6 от тотото... Но най-трудно се променя манталитета на хората, затова мисля че е добре малки жестове като аварийките да ги има, за да се окуражават културните шофьори и те да стават все повече :)

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Вто 23 сеп 2008 13:52

Нека първо да се научат да ползват мигачи,да разберат,че десния е с предимство и много важно,а именно че пещеходците са с предимство. Най-любимо ми е поредния олигофрен да се движи с път с предимство и е така да спре и да пусне другия,който нема предимство...леле побеснявам.Горе доле тва се случва на олигофренския Мол,когато всички тарикати искат да правят лев завой от ул Осогово.Като имаш предимство си го ползваш и никви аварийки не се пускат!!!!!!

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 23 сеп 2008 14:02

аз редовно пускам, пешеходци, коли дето не са с предимство, рейсове, маршрутки ...спирам на кръстовища на който съм с предимство ...оглеждам се пускам ..карам за 15 км час на павета ..на асвалт с повече от 50 не се движа .... няма да си чупя колата я .... от време на време някакви нерваци отзаде свиркат а...ама какво ми пука ..няма да си чупя колата я .... :) това събота и неделя ...сам отогава я изкарвам :kiss_ohaa: :kiss_ohaa: :kiss_ohaa:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 23 сеп 2008 14:03

BastunSelski написа:Нека първо да се научат да ползват мигачи,да разберат,че десния е с предимство и много важно,а именно че пещеходците са с предимство. Най-любимо ми е поредния олигофрен да се движи с път с предимство и е така да спре и да пусне другия,който нема предимство...леле побеснявам.Горе доле тва се случва на олигофренския Мол,когато всички тарикати искат да правят лев завой от ул Осогово.Като имаш предимство си го ползваш и никви аварийки не се пускат!!!!!!

Те нали се пускат всички да се снимат ''на мола''

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Вто 23 сеп 2008 14:18

BastunSelski написа:Нека първо да се научат да ползват мигачи,да разберат,че десния е с предимство и много важно,а именно че пещеходците са с предимство. Най-любимо ми е поредния олигофрен да се движи с път с предимство и е така да спре и да пусне другия,който нема предимство...леле побеснявам.Горе доле тва се случва на олигофренския Мол,когато всички тарикати искат да правят лев завой от ул Осогово.Като имаш предимство си го ползваш и никви аварийки не се пускат!!!!!!

Следващия път като седиш 30 минути, за да завиеш на мола и никой не те пусне, пак ще побеснееш. А някой в твоята лента като застане да завива и пак никой не го пусне и няма как да минеш, пак ще побеснееш.

Горе доле имаш си предимство и че си го ползваш, ама понекогиш мое и да не мое да го позлваш и че си чекаш понеже си со предимство.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 23 сеп 2008 14:40

аз махвам с ръка когато някой ме пуска...или изигравам едно бързо танго с мигачите ляв десен ляв десен и така...
различни хора просто....случил си все на такива които им е все тя дали ги пускаш или не

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Вто 23 сеп 2008 14:45

Svetlix написа:
Stefan написа:Тези почивни дни половин България беше в Гърция :shock

Този жест се прави от хората, които искат да ти благодарят за това, което си направил, а в Гърция хората са студени, не са като нас :roll:

Че са по-студени е факт но не е това причината да не благодарят .. просто ...
Както казаха много колеги, в Европа (Западна) това си е култура на движение и според хората няма за какво да ти благодарят, а си е просто начин на шофиране. Това, че ние тука в България до скоро си карахме както всеки си знае е едно на ръка, и че много рядко някой ще ти направи реверанс, да те пусне или друго е точно причината за благодарностите. И все още се случва доста рядко.

Може и да е така, но тогава как би обяснил факта - англичаните винаги казват "благодаря" за всичко, което е отправено към тях. За 5 мин. могат да ти го кажат и 100 пъти. Работата ми е свързана с англичани и това го виждам :wink:

Потребителски аватар
mk2_Golf83
Автомобил: Голф 2
Двигател: EZ 1983

Мнениеот mk2_Golf83 » Вто 23 сеп 2008 15:08

ммм аз съм в лондон тука всеки пуска и т.н. благодарят ти с фаровете рака и мигачи , мн са любезни хората и карат по правилник

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Вто 23 сеп 2008 15:25

Някога (2004)Председателят беше написал долното:

vaskoto1 написа:...ако камион задминава камион по магистралата (понеже знам че не си в БГ-май...) понеже трябва да се изнесе макс. бързо гъза му като подмине кабината ти и ти му светкаш с дълги да му кажеш че е минал и той се прибира и ти чуква мигачите-мерси.
щото огледалата са му панорамни и му изкривяват и той не е сигурен дали те е подминал и кара още за по сигурно а по тоя начин блокира колите в лявото платно...

Потребителски аватар
BigTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BigTo » Вто 23 сеп 2008 16:20

Varbona написа:Някога (2004)Председателят беше написал долното:

vaskoto1 написа:...ако камион задминава камион по магистралата (понеже знам че не си в БГ-май...) понеже трябва да се изнесе макс. бързо гъза му като подмине кабината ти и ти му светкаш с дълги да му кажеш че е минал и той се прибира и ти чуква мигачите-мерси.
щото огледалата са му панорамни и му изкривяват и той не е сигурен дали те е подминал и кара още за по сигурно а по тоя начин блокира колите в лявото платно...

Това е едно е неписаните правила за движение по пътищата, и от личен опит знам, цялата процедура се прави, защото всяка композиция камион и ремарке е дълга почти 20м, когато те изпреварва, шофъора не може да прецени на 20м зад него дали може да се прибере без да те отнесе, и с цел да намали времето за изпреварване и максимално бързо да се прибере и да освободи лентата, задния му присвятква, че вече е безопасно и за двамата изпреварващия да влезе в дясна лента.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 23 сеп 2008 18:45

Stefan написа: - англичаните винаги казват "благодаря" за всичко, което е отправено към тях. За 5 мин. могат да ти го кажат и 100 пъти. Работата ми е свързана с англичани и това го виждам :wink:

Абсолютно вярно - постоянно се благодари за всичко, дори и за това, което по принцип си е твое право. Иначе друг сигнал с мигачите, който е различен у нас и у Европата - тук, когато се готвим за паркиране, пускаме аварийните. А у Европата се пуска съответния мигач - ако се паркира отдясно на движението - десния. Много хора не го знаят и стават грешки - и тук, когато дойдат в БГ, и там, ние като отидем.

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Вто 23 сеп 2008 18:50

:
...ако камион задминава камион по магистралата (понеже знам че не си в БГ-май...) понеже трябва да се изнесе макс. бързо гъза му като подмине кабината ти и ти му светкаш с дълги да му кажеш че е минал и той се прибира и ти чуква мигачите-мерси.
Изпитвал съм го много пъти това по европейските пътища и мога да добавя че при прибиране , и поздрав с аварийки в повечето случай са ми отвръщали и с присветване на дълги.Говоря за тировете , това е често срещано явление при тях по обясними причини. Тези малки жестове понякъв начин разтоварват и на мен примерно ми доставят голямо удоволствие.В Румъния например наистина не ми се е случвало да пусна някой и той да не ми благодари с аварийни, няма такъв случай. В западна европа по магистралите някак си те пазят другите водачи, давам пример. Много често когато пред мен има тир в средна лента, аз го застигам и поглеждайки в огледалото виждам как колата в бързата лента намалява очаквайки че ще предприема изпреварване. Дори Ферарита са карали зад буса в крайна лява без да ми светкат и свиркат, когато успея да се прибера тогава ме изпреварват. Тука комплексарите ако може ще те прескочат само и само да са пред теб :roll:
Трябва да сме толерантни един към друг защото само по този начин ще си облекчим шофирането по наще и без това невъзможни пътища.Както каза колегата по горе ,не се знае дали утре на теб няма да ти се налаожи да чакаш да те пусне някой :wink:

Потребителски аватар
vit_autosofia
Автомобил: Мерцедес W210 2002г
Двигател: 2700CDI
Контакти:

Мнениеот vit_autosofia » Вто 23 сеп 2008 19:38

Stefan написа:Тези почивни дни половин България беше в Гърция :shock

Този жест се прави от хората, които искат да ти благодарят за това, което си направил, а в Гърция хората са студени, не са като нас :roll:

Византийци,какви да са :wink: :wink: :lol:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”